Istočni front, 216. dan: Izlaznost na referendumu u Luganskoj Narodnoj Republici preko 90 odsto

27.09.2022. 15:12
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 216. dan.

Putin: Zapad je kriv

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je danas da će žetva žitarica u Rusiji dostići rekordan nivo i ocijenio da sankcije na izvoz ruskog žita i đubriva mogu dovesti do globalne prehrambene krize, za šta je, kako kaže, kriv kolektivni Zapad.

- I dalje se suočavamo sa teškoćama u izvozu žitarica i đubriva, što je za žaljenje i za nas i za globalno tržište hrane - rekao je Putin na sastanku o sezonskim poljoprivrednim radovima, izvještava Tas s.

Prema njegovim riječima, „sankcije Rusiji prijete da dodatno pogoršaju situaciju, dovodeći do globalne prehrambene krize ka kojoj se svijet kreće već nekoliko godina”.

- To nema nikakve veze sa specijalnom vojnom operacijom Rusije u Donbasu. To je rezultat finansijske i prehrambene politike koju su usvojile neke vodeće zemlje. Za to je svakako potpuno kriv takozvani kolektivni Zapad - dodao je Putin.

Ruski predsjednik je takođe naveo da bi žetva žitarica u zemlji mogla ove godine da iznosi rekordnih 150 miliona tona, uključujući 100 miliona tona pšenice.

- Prema ekspertima, žetva žitarica bi mogla da iznosi 150 miliona tona. Rekli smo prvo 140 miliona tona, kasnije 145, pa 147, a sada je preliminarna procjena 150 miliona tona, i oko 100 miliona tona pšenice, što će biti rekordan rezultat - naglasio je Putin.

Izlaznost na referendum preko 90 odsto

Izlaznost na referendumu u Luganskoj Narodnoj Republici do sredine petog dana iznosi 90,64 odsto, saopštila je novinarima predsjednica CIK LNR Jelena Kravčenko.

Ona je dodala da su tri biračka mjesta prebačena na rezervna mjesta zbog granatiranja.

- Svih 461 izborno mjesto rade. Tri su prebačena na rezervna područja zbog granatiranja radi bezbjednosti rada. Sve u svemu, glasanje se odvija aktivno - objasnila je Kravčenkova.

Mirošnik: UAF ispalila 76 projektila iz HIMARS MLRS tokom referenduma u ​​LNR

Tokom referenduma, ukrajinske trupe su ispalile 76 projektila iz HIMARS MLRS na Lugansku Narodnu Republiku tokom referenduma, izjavio je u utorak Rodion Mirošnik, šef predstavništva LNR u Ruskoj Federaciji.

 - Tokom referenduma od 23septembra, ukrajinski militanti su već ispalili 76 projektila MLRS HIMARS (MLRS) u LNR- napisao je on na svom Telegram kanalu.

Medvedev: "Sigurno nije blef"

Zamjenik predsjednika Savjeta za bezbjednost Dmitrij Medevedev izjavio je danas da Rusija ima pravo da upotrijebi nuklearno oružje ako je potrebno, u unaprijed određenim slučajevima.

 - U strogom skladu sa Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja ako smo mi ili naši saveznici napadnuti tom vrstom oružja. Ili ako agresija upotrebom konvencionalnog naoružanja ugrozi samo postojanje naše države. To je nedavno direktno rekao predsjednik Rusije - napisao je Medvedev na Telegramu.

Istakao je da će Rusija, pored toga, učiniti sve da spriječi pojavu nuklearnog oružja kod, kako je napisao, "neprijateljskih susjeda", navodeći kao primjer Ukrajinu, koju, prema njegovoj ocjeni, kontrolišu zemlje NATO.

Medvedev smatra da je besmisleno računati na razum i političku volju kijevskog režima, ali da još postoji krhka nada za zdrav razum i osjećaj samoodržanja kod zemalja koje podržavaju Kijev.

 - Oni razumiju da ako prijetnja Rusiji pređe utvrđenu granicu opasnosti, mi ćemo morati da odgovorimo. Ne pitajući nikoga za dozvolu, bez dugih konsultacija. I sigurno nije blef - napisao je Medevedev.

On je dodao da, ako zamislimo da je Rusija prinuđena da upotrijebi najstrašnije oružje protiv "ukrajinskog režima", vjeruje da se NATO ni u takvoj situaciji neće direktno miješati u sukob i dodaje da je za Sjevernoatlantsku alijansu mnogo važnija bezbjednost Vašingtona, Londona, Brisela od sudbine Ukrajine.

 - Prekomorski i evropski demagozi ne namjeravaju da stradaju u nuklearnoj apokalipsi - smatra Medvedev.

Britansko Ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje o prisajedinjenju UKR oblasti

Predsjednik Rusije Vladimir Putin će tokom obraćanja parlamentu, predviđenim za petak, objaviti prisajedinjenje samoproglašenih Narodnih Republika Donjeck i Luganjsk, kao i dijelova Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolom ruske vojske, u kojima se održava referendum o pridruživanju Rusiji, saopštava britansko Ministarstvo odbrane.

Referendumi, koji su u toku na ovim teritorijama trebalo bi danas da budu završeni, piše u saopštenju objavljenom na zvaničnom Tviter nalogu Ministarstva, prenosi Rojters.

 - Ruski lideri se gotovo sigurno nadaju da će svaka najava o prisajedinjenju biti shvaćena kao opravdanje specijalne vojne operacije i da će konsolidovati patriotsku podršku sukobu - navodi se u objavi.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo snimak pripreme za let jurišnih helikoptera Mi-28N

Prikazana je provjera daske prije leta i utovar nevođenih avionskih projektila u blokove vješanja mašine.

Na snimku je takođe prikazan rad helikoptera Mi-8 za prikrivanje požara i evakuaciju.

Snimak snimljen kroz otvorena vrata pilotske kabine Mi-8 prikazuje par Mi-28N koji idu u borbenu misiju da unište ukrajinske militante.

Sva tri helikoptera lete u gustoj grupi na izuzetno maloj visini.

Kako je na snimku rekao vojni lekar grupe za zaštitu od požara Arsenij, „letimo svaki dan, nekoliko puta dnevno, jednom je bilo 15 letova dnevno“.

Danas kraj referenduma

Ukrajinske i ruske snage vode teške borbe u različitim dijelovima Ukrajine, dok se danas privode kraju referendumi u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i oblastima Hersona i Zaporožja, ukrajinskim teritorijama koje namjeravaju da se pripoje Rusiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da je region Donjecka na istoku zemlje i dalje glavni strateški prioritet njegove zemlje, ali i Rusije, sa borbama koje se vode za nekoliko gradova dok ruske trupe pokušavaju da napreduju ka jugu i zapadu, navodi britanska agencija Rojters.

Došlo je i do sukoba u oblasti Harkova na sjeveroistoku, koji je bio fokus ukrajinske kontraofanzive ovog mjeseca.

Ukrajinske snage su nastavile sa naporima da stave van upotrebe četiri mosta i druge rečne prelaze kako bi poremetile linije snabdjevanja ruskih snaga na jugu.

Južna komanda Oružanih snaga Ukrajine saopštila je u utorak da je u njenoj kontraofanzivi na Herson neprijatelj izgubio 77 vojnika, šest tenkova, pet haubica, tri protivvazdušna sistema i 14 oklopnih vozila.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da provjeri ove izvještaje sa ratišta.

Moskva vjeruje da će pripojiti oblasti Hersona, Luganska, Donjecka i Zaporožja, na istoku i jugu, koje čine oko 15 odsto Ukrajine, nakon izjašnjavanja na referendumu koje su tamo organizovale proruske snage.

Borbe su u toku duž cele linije fronta.

Glasanje o pridruživanju Rusiji počelo je u petak u tim regionima i trebalo bi da se završi danas, a ruski parlament bi mogao da odobri pridruživanje za nekoliko dana.

Kijev i većina zemalja odbacili su ove referendume i obećali da neće priznati njegove rezultate, prenosi Rojters.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 48m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 43m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 48m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 37m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 46m
    3