Источни фронт, 217. дан: Медведев: Добродошли кући, у Русију

28.09.2022. 09:26
0
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs/srna.rs

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 217. дан.

Објављени резултати референдума у четири украјинске области о припајању Русији. Гас поскупио због цурења из цјевовода Сјеверни ток 1.

ИАЕА: Хитно осигурати безбједност нуклеарке у Запорожју

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси позвао је на хитну акцију да би се смањила пријетња од напада у близини нуклеарне електране у Запорожју пошто су у тој области регистровани нови напади.

У саопштењу за медије се наводи да је ИАЕА ове седмице, послије неколико дана примирја, забиљежила нова гранатирања и експлозије у близини нуклеарке у Запорожју када су разбијени прозори на хали гдје се налази турбина, пренио је ТАШ.

Гроси је поновио да је потребно хитно успоставити безбједно окружење око највеће нуклеарке у Европи да би се избјегла могућа катастрофа.

Украјинске снаге гранатирале три насеља у ДНР

Украјинске снаге испалиле су 11 граната на три насеља у Доњецкој Народној Републици, саопштили су званичници ДНР, пренео је ТАС.

Украјинске снаге синоћ су гранатирале град Јасиноватају и села Заичево и Јаковлевку оружјем калибра 152-мм.

Главни штаб територијалне одбране ДНР саопштио је да је један цивил повријеђен у украјинском гранатирању града Макејевке.

У самопроглашенима Луганској Народној Републици, Доњецкој Народној Републици, Херсонској и Запорошкој области одржани су референдуми за припајање Руској Федерацији и све четири области су гласале за припајање.

Небензја о двоструким стандардима Запада

Руска специјална војна опрерација у Украјини не би била потребна да је Запад приморао Кијев да поштује људска права, изјавио је данас стални представник Русије у УН Василиј Небензја на сједници Савјета безбједности.

Небензја је рекао да специјална операција не би била потребна да је Украјина поштовала основна људска права, а прије свега право на живот.

Коначни резултати референдума

Завршено је гласање на референдумима у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области. Грађани су убједљиво подржали улазак ове четири области у састав Русије. У ДНР је овај корак подржало 99,23 одсто бирача, у ЛНР - 98,42 одсто, у Запорошкој области - 93,11 одсто, у Херсонској - 87,05 одсто.

Медведев: Добродошли кући, у Русију

Замјеник предсједника руског Савјета безбједности Дмитриј Медведев изјавио је да су сасвим очигледни резултати референдума у Донбасу, Запорожју и Херсону, те становницима ових региона пожелио добродошлицу у Русију.

- Референдуми су завршени. Резултати су јасни. Добродошли кући, у Русију! - написао је Медведев на "Телеграму".

Према најновијим подацима након што су пребројани сви гласови, припајање Херсона Русији подржало је 87,05 одсто гласача, саопштила је изборна комисија.

Изборна комисија Луганске Народне Републике саопштила је након што су пребројани сви гласови да је 98,42 одсто подржало присаједињење Русији.

У региону Запорожја, 93,11 одсто грађана подржало је припајање Русији.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 51m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 42m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 29m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 55m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 37m
    0