Istočni front, 217. dan: Medvedev: Dobrodošli kući, u Rusiju

28.09.2022. 09:26
0
IZVOR: b92.net/novosti.rs/srna.rs

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 217. dan.

Objavljeni rezultati referenduma u četiri ukrajinske oblasti o pripajanju Rusiji. Gas poskupio zbog curenja iz cjevovoda Sjeverni tok 1.

IAEA: Hitno osigurati bezbjednost nuklearke u Zaporožju

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi pozvao je na hitnu akciju da bi se smanjila prijetnja od napada u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju pošto su u toj oblasti registrovani novi napadi.

U saopštenju za medije se navodi da je IAEA ove sedmice, poslije nekoliko dana primirja, zabilježila nova granatiranja i eksplozije u blizini nuklearke u Zaporožju kada su razbijeni prozori na hali gdje se nalazi turbina, prenio je TAŠ.

Grosi je ponovio da je potrebno hitno uspostaviti bezbjedno okruženje oko najveće nuklearke u Evropi da bi se izbjegla moguća katastrofa.

Ukrajinske snage granatirale tri naselja u DNR

Ukrajinske snage ispalile su 11 granata na tri naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštili su zvaničnici DNR, preneo je TAS.

Ukrajinske snage sinoć su granatirale grad Jasinovataju i sela Zaičevo i Jakovlevku oružjem kalibra 152-mm.

Glavni štab teritorijalne odbrane DNR saopštio je da je jedan civil povrijeđen u ukrajinskom granatiranju grada Makejevke.

U samoproglašenima Luganskoj Narodnoj Republici, Donjeckoj Narodnoj Republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti održani su referendumi za pripajanje Ruskoj Federaciji i sve četiri oblasti su glasale za pripajanje.

Nebenzja o dvostrukim standardima Zapada

Ruska specijalna vojna opreracija u Ukrajini ne bi bila potrebna da je Zapad primorao Kijev da poštuje ljudska prava, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti.

Nebenzja je rekao da specijalna operacija ne bi bila potrebna da je Ukrajina poštovala osnovna ljudska prava, a prije svega pravo na život.

Konačni rezultati referenduma

Završeno je glasanje na referendumima u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Građani su ubjedljivo podržali ulazak ove četiri oblasti u sastav Rusije. U DNR je ovaj korak podržalo 99,23 odsto birača, u LNR - 98,42 odsto, u Zaporoškoj oblasti - 93,11 odsto, u Hersonskoj - 87,05 odsto.

Medvedev: Dobrodošli kući, u Rusiju

Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da su sasvim očigledni rezultati referenduma u Donbasu, Zaporožju i Hersonu, te stanovnicima ovih regiona poželio dobrodošlicu u Rusiju.

- Referendumi su završeni. Rezultati su jasni. Dobrodošli kući, u Rusiju! - napisao je Medvedev na "Telegramu".

Prema najnovijim podacima nakon što su prebrojani svi glasovi, pripajanje Hersona Rusiji podržalo je 87,05 odsto glasača, saopštila je izborna komisija.

Izborna komisija Luganske Narodne Republike saopštila je nakon što su prebrojani svi glasovi da je 98,42 odsto podržalo prisajedinjenje Rusiji.

U regionu Zaporožja, 93,11 odsto građana podržalo je pripajanje Rusiji.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 22m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 17m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 11m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 20m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 30m
    0