Источни фронт, 218. дан: Антонов: Западне земље тестирају стрпљење Русије

29.09.2022. 10:09
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 218. дан.

Очекује се да Владимир Путин призна резултате референдума, након што су се становници четири украјинске области изјаснили за уједињење са Русијом. Запад поручује да не признаје резултате.

Због цурења на гасоводу Сјеверни ток, Русија је затражила хитну сједницу Савјета безбједности УН.

Предложени осми пакет санкција укључује мјере забране увоза руских производа, које би требало да умањи приход Русији за седам милијарди евра.

Ако Путин нешто замисли, он то и уради

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је, описујући руског предсједника Владимира Путина и планове Русије послије референдума на територијама ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области, да „ако руски лидер нешто замисли он то и уради“.

Он је додао да га узнемирава то што ће те територије бити присаједињене Русији.

- То може да се догоди, јер Путин, ја га познајем, ако нешто замисли, то и уради. Таква је ситуација. Због тога придајем велики значај нашем разговору. Надам се да ћемо то питање оставити на тачки до које је дошло и да ћемо прећи на дипломатију - рекао је Ердоган, преноси агенција Анадолија.

Турски лидер је раније рекао да данас очекује телефонски разговор са Путином, док у Кремљу кажу да таквих планова за сада нема.

Херсонска област постаје пуноправни субјект Руске Федерације

Украјина је престала да постоји као амерички пројекат у који је улаган новац, а Херсонска област постаје пуноправни субјект Руске Федерације, изјавио је замјеник шефа администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.

- Херсонска област ће убрзо постати субјект Руске Федерације. Украјина је већ престала да постоји као амерички пројекат у који је улагана космичка количина новца. Украјина се претворила у криптоколонију коју су искоришћавали. Украјина и сви који су је стварали, мислим да ће се распасти у најскорије вријеме, јер се данас свијет подиже са кољена ропства - саопштио је Стремоусов на свом Телеграму.

Пуцано на избјеглице

Украјинске трупе пуцале су на колону избјеглица у Харковској области, повријеђена су дјеца, саопштило је за Спутњик Министарство здравља Луганске Народне Републике.

- Укупно седам особа, од којих двоје дјеце - прецизирали су у Министарству. Рањени су евакуисани у ЛНР.

"Бранићемо се свим свим системима наоружања"

Акције Вашингтона усмјеравају ситуацију ка отвореној конфронтацији највећих нуклеарних сила, а западне земље тестирају стрпљење Русије, која је спремна да брани свој суверенитет, територијални интегритет и народ свим системима наоружања које има, саопштио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

Он је према чланку објављеном на сајту америчког магазина „Нешнл интерест“ јуче рекао да је "очигледно да су САД директно умијешане у војна дејства кијевског режима“, преноси ТАС С.

- Чини се као да се Русија тестира како би видјело колико ће дуго остати стрпљива и уздржати се од одговора на очигледне противничке акције и нападе. У ствари, Вашингтон гура ситуацију ка директној конфронтацији великих нуклеарних сила које носе непредвидиве посљедице - рекао је Антонов.

Шведска открила четврто цурење гаса на Сјеверном току

Шведска је раније ове недјеље открила четврто цурење гаса на оштећеним гасоводима Сјеверни ток, саопштила је обалска стража, преноси Ројтерс позивајући се на локалне медије.

- Два од ова четири цурења су у ексклузивној економској зони Шведске - рекла је портпарол обалске страже за новине Свенска Дагбладет.

Друга два оштећења су у данској ексклузивној економској зони.

Цурења гаса из система цјевовода Сјеверни ток у шведским и данским водама Балтичког мора откривена су у понедјељак, а Европска унија и НАТО су изразили увјерење да је инцидент резултат саботаже.

ЕУ је такође обећала „снажан“ одговор на свако намјерно прекидање њене енергетске инфраструктуре, наводи Ројтерс.

Луганск не мари за признање Запада

Луганск не рачуна на признање Запада и неће губити вријеме на ово, рекао је Родион Мирошник, шеф представништва ЛНР у Руској Федерацији.

ЛНР би могла да уђе у састав Русије као република и да добије одређена аутономна права, рекао је за Спутњик представник републике у Москви Родион Мирошник.

Он је претходно рекао да ЛНР треба да уђе у састав Русије током недјеље и да је одговарајући споразум практично завршен.

Мирошник је додао да Народна милиција ЛНР треба да постане дио руске војске послије присаједињења.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 40m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 31m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 18m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 44m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 26m
    0