Istočni front, 218. dan: Antonov: Zapadne zemlje testiraju strpljenje Rusije

29.09.2022. 10:09
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 218. dan.

Očekuje se da Vladimir Putin prizna rezultate referenduma, nakon što su se stanovnici četiri ukrajinske oblasti izjasnili za ujedinjenje sa Rusijom. Zapad poručuje da ne priznaje rezultate.

Zbog curenja na gasovodu Sjeverni tok, Rusija je zatražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN.

Predloženi osmi paket sankcija uključuje mjere zabrane uvoza ruskih proizvoda, koje bi trebalo da umanji prihod Rusiji za sedam milijardi evra.

Ako Putin nešto zamisli, on to i uradi

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je, opisujući ruskog predsjednika Vladimira Putina i planove Rusije poslije referenduma na teritorijama DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, da „ako ruski lider nešto zamisli on to i uradi“.

On je dodao da ga uznemirava to što će te teritorije biti prisajedinjene Rusiji.

- To može da se dogodi, jer Putin, ja ga poznajem, ako nešto zamisli, to i uradi. Takva je situacija. Zbog toga pridajem veliki značaj našem razgovoru. Nadam se da ćemo to pitanje ostaviti na tački do koje je došlo i da ćemo preći na diplomatiju - rekao je Erdogan, prenosi agencija Anadolija.

Turski lider je ranije rekao da danas očekuje telefonski razgovor sa Putinom, dok u Kremlju kažu da takvih planova za sada nema.

Hersonska oblast postaje punopravni subjekt Ruske Federacije

Ukrajina je prestala da postoji kao američki projekat u koji je ulagan novac, a Hersonska oblast postaje punopravni subjekt Ruske Federacije, izjavio je zamjenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

- Hersonska oblast će ubrzo postati subjekt Ruske Federacije. Ukrajina je već prestala da postoji kao američki projekat u koji je ulagana kosmička količina novca. Ukrajina se pretvorila u kriptokoloniju koju su iskorišćavali. Ukrajina i svi koji su je stvarali, mislim da će se raspasti u najskorije vrijeme, jer se danas svijet podiže sa koljena ropstva - saopštio je Stremousov na svom Telegramu.

Pucano na izbjeglice

Ukrajinske trupe pucale su na kolonu izbjeglica u Harkovskoj oblasti, povrijeđena su djeca, saopštilo je za Sputnjik Ministarstvo zdravlja Luganske Narodne Republike.

- Ukupno sedam osoba, od kojih dvoje djece - precizirali su u Ministarstvu. Ranjeni su evakuisani u LNR.

"Branićemo se svim svim sistemima naoružanja"

Akcije Vašingtona usmjeravaju situaciju ka otvorenoj konfrontaciji najvećih nuklearnih sila, a zapadne zemlje testiraju strpljenje Rusije, koja je spremna da brani svoj suverenitet, teritorijalni integritet i narod svim sistemima naoružanja koje ima, saopštio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

On je prema članku objavljenom na sajtu američkog magazina „Nešnl interest“ juče rekao da je "očigledno da su SAD direktno umiješane u vojna dejstva kijevskog režima“, prenosi TAS S.

- Čini se kao da se Rusija testira kako bi vidjelo koliko će dugo ostati strpljiva i uzdržati se od odgovora na očigledne protivničke akcije i napade. U stvari, Vašington gura situaciju ka direktnoj konfrontaciji velikih nuklearnih sila koje nose nepredvidive posljedice - rekao je Antonov.

Švedska otkrila četvrto curenje gasa na Sjevernom toku

Švedska je ranije ove nedjelje otkrila četvrto curenje gasa na oštećenim gasovodima Sjeverni tok, saopštila je obalska straža, prenosi Rojters pozivajući se na lokalne medije.

- Dva od ova četiri curenja su u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Švedske - rekla je portparol obalske straže za novine Svenska Dagbladet.

Druga dva oštećenja su u danskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.

Curenja gasa iz sistema cjevovoda Sjeverni tok u švedskim i danskim vodama Baltičkog mora otkrivena su u ponedjeljak, a Evropska unija i NATO su izrazili uvjerenje da je incident rezultat sabotaže.

EU je takođe obećala „snažan“ odgovor na svako namjerno prekidanje njene energetske infrastrukture, navodi Rojters.

Lugansk ne mari za priznanje Zapada

Lugansk ne računa na priznanje Zapada i neće gubiti vrijeme na ovo, rekao je Rodion Mirošnik, šef predstavništva LNR u Ruskoj Federaciji.

LNR bi mogla da uđe u sastav Rusije kao republika i da dobije određena autonomna prava, rekao je za Sputnjik predstavnik republike u Moskvi Rodion Mirošnik.

On je prethodno rekao da LNR treba da uđe u sastav Rusije tokom nedjelje i da je odgovarajući sporazum praktično završen.

Mirošnik je dodao da Narodna milicija LNR treba da postane dio ruske vojske poslije prisajedinjenja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 43m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 38m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 43m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 32m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 41m
    3