Источни фронт, 219. дан: Путин: Русија неће живјети по правилима Запада

30.09.2022. 15:11
0
ИЗВОР: in4s.net

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 219. дан.

Предсједник Русије Владимир Путин ће данас потписати споразуме о уласку четири нове територије у састав Русије. Он је претходно признао независност Херсонске и Запорошке области.Украјинске снаге интензивно гађају Доњецк и друга мјеста у ДНР и ЛНР.

Европска комисија предлаже ограничење цијена за цјелокупан гас из Русије

Европска комисија се залаже за ограничење цијена за цјелокупан гас из Русије, а преговара о ограничењима цијена с оним испоручиоцима с којима Европска унија „може да преговара“, изјавила је европска комесарка за енергетику Кадри Симсон пред одржавање ванредног савјета министара енергетике ЕУ.

- Морамо да предложимо лимит за цијене цјелокупног руског гаса, како оног који стиже гасоводима, тако и течног природног гаса и морамо да преговарамо с партнерима с којима се може преговарати. Европска комисија је, такође, спремна да одреди лимит цијена на европском нивоу за природни гас који се користи за генерисање електричне енергије. Ипак, морамо имати у виду да резултат тога не смије бити раст потражње за гасом - рекла је Симсонова.

Медији: На гасоводима биле двије експлозије

Дански званичници су током сусрета са представницима НАТО у сриједу рекли да су гасоводи „Сјеверни ток“ и „Сјеверни ток 2“ оштећени у двјема експлозијама чија је јачина, појединачно, еквивалентна 500 килограма тротила, пише „Вол стрит џорнал“ позивајући се на те званичнике.

Генерални секретар НАТО-а се вечерас ванредно обраћа новинарима

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенбер одржаће у петак у 18.00 сати ванредну конференцију за новинаре. Тема конференције није најављена, саопштила је прес-служба НАТО-а.

У чевртак је НАТО објавио саопштење у вези с инцидентима на гасоводима „Сјеверни ток 1“ и „Сјеверни ток 2“, у којем је наведено да је цурење гаса на цјевоводима „Сјеверног тока“ резултат унапријед планираних дејстава.

Двадесет три особе су погинуле, а 34 су рањене у украјинском нападу на колону аутомобила који су се кретали ка ослобођеном дијелу Запорошке области, саопштио је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.

У ракетном удару на Херсон погинуо је замјеник шефа администрације те области за питања безбједности.

Украјинске снаге гађале су колону аутомобила која стоје на уласку у ослобођени дио територије Запорошке области, има и погинулих и рањених, рекао је представник администрације области Владимир Рогов.

Руска амбасада у Вашингтону оштро је реаговала на информације које је објавио „Њузвик“, позивајући се на изворе у Пентагону, о томе да се наводно праве планови за удар на руско војно-политичко руководство – као одговор на потенцијалну примјену нуклеарног оружја од стране Русије.

Једна од варијанти је удар на „срце Кремља“.

- Желимо да вјерујемо да таква бесмислена размишљања нису одраз званичних ставова америчког Министарства одбране. Полазимо од тога да су у Вашингтону свјесни ескалационог карактера такве бесмислене реторике - навели су у амбасади.

Руско дипломатско представништво у Сједињеним Државама поручило је Пентагону да не сумња у одлучност Русије да брани државни суверенитет, територијалну цјеловитост и народ свим расположивим средствима.

- Због тога ризични мисаони експеримент војних планера САД на крају може скупо да кошта САД. Сваки војни сукоб нуклеарних држава неминовно ће довести до катастрофалних последица - упозориле су дипломате.

Предсједник Русије Владимир Путин позвао је данас кијевски режим да смјеста обустави ватру и сва борбена дејства и да се врати за преговарачки сто. Русија је за то спремна, рекао је Путин током церемоније посвећене потписивању споразума о уједињењу Луганске и Доњецке Народне Републике (ЛНР и ДНР), Херсонске и Запорошке области с Русијом у Кремљу.

Руски предсједник се у оквиру свечаности која је почела у 14 сати састаје с лидерима ослобођених територија. Како је најављено, Путин ће одржати опширан говор.

Путин је касно синоћ потписао указ којим се Херсонска и Запорошка област признају као независне територије. Територије Доњецке и Луганске Народне Републике су, како је рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, припојене у границама из 2014. године, односно у границама у којима је Русија у фебруару ове године признала независност тих територија.

Право на самоопредељење је неотуђиво право Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области, које је потврђено и 1. чланом Повеље Уједињених нација, рекао је Путин на почетку свог говора.

Путин је током обраћања замолио званице да минутом ћутања одају почаст свим жртвама у Донбасу.

Према речима руског предсједника, судбина житеља ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области је заједничка.

Русија позива кијевски режим да под хитно обустави борбена дејства која је отпочела још 2014. године и да се врати за преговарачки сто, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин и додао да је Русија спремна да преговара.

-Ми смо за то спремни. То је много пута речено - рекао је Путин.

Обраћајући се Кијеву и Западу Путин је рекао: Житељи ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области заувек ће бити грађани Русије.

Кијев је дужан да се с поштовањем односи према избору ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области, само то може бити пут ка миру, изјавио је Путин.

Владајући кругови Запада одбацили су маске и показали каква је њихова истинска природа, оцијенио је Путин.

Запад жели да види Русију као колонију, као друштво које није слободно, упозорио је Путин.

Према његовој оцјени, Запад покушава да учини све да неоколонијални систем опстане, настављајући да спроводи политику отимачине.

Запад изнајмљује територије као хегемон. Од кључне је важности да све државе предају свој суверенитет у корист САД.

Русија неће живјети по правилима Запада, који сада већ има и тројне стандарде, рекао је Путин.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 39m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 30m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 17m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 43m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 25m
    0