Istočni front, 219. dan: Putin: Rusija neće živjeti po pravilima Zapada

30.09.2022. 15:11
0
IZVOR: in4s.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 219. dan.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin će danas potpisati sporazume o ulasku četiri nove teritorije u sastav Rusije. On je prethodno priznao nezavisnost Hersonske i Zaporoške oblasti.Ukrajinske snage intenzivno gađaju Donjeck i druga mjesta u DNR i LNR.

Evropska komisija predlaže ograničenje cijena za cjelokupan gas iz Rusije

Evropska komisija se zalaže za ograničenje cijena za cjelokupan gas iz Rusije, a pregovara o ograničenjima cijena s onim isporučiocima s kojima Evropska unija „može da pregovara“, izjavila je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson pred održavanje vanrednog savjeta ministara energetike EU.

- Moramo da predložimo limit za cijene cjelokupnog ruskog gasa, kako onog koji stiže gasovodima, tako i tečnog prirodnog gasa i moramo da pregovaramo s partnerima s kojima se može pregovarati. Evropska komisija je, takođe, spremna da odredi limit cijena na evropskom nivou za prirodni gas koji se koristi za generisanje električne energije. Ipak, moramo imati u vidu da rezultat toga ne smije biti rast potražnje za gasom - rekla je Simsonova.

Mediji: Na gasovodima bile dvije eksplozije

Danski zvaničnici su tokom susreta sa predstavnicima NATO u srijedu rekli da su gasovodi „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2“ oštećeni u dvjema eksplozijama čija je jačina, pojedinačno, ekvivalentna 500 kilograma trotila, piše „Vol strit džornal“ pozivajući se na te zvaničnike.

Generalni sekretar NATO-a se večeras vanredno obraća novinarima

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenber održaće u petak u 18.00 sati vanrednu konferenciju za novinare. Tema konferencije nije najavljena, saopštila je pres-služba NATO-a.

U čevrtak je NATO objavio saopštenje u vezi s incidentima na gasovodima „Sjeverni tok 1“ i „Sjeverni tok 2“, u kojem je navedeno da je curenje gasa na cjevovodima „Sjevernog toka“ rezultat unaprijed planiranih dejstava.

Dvadeset tri osobe su poginule, a 34 su ranjene u ukrajinskom napadu na kolonu automobila koji su se kretali ka oslobođenom dijelu Zaporoške oblasti, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

U raketnom udaru na Herson poginuo je zamjenik šefa administracije te oblasti za pitanja bezbjednosti.

Ukrajinske snage gađale su kolonu automobila koja stoje na ulasku u oslobođeni dio teritorije Zaporoške oblasti, ima i poginulih i ranjenih, rekao je predstavnik administracije oblasti Vladimir Rogov.

Ruska ambasada u Vašingtonu oštro je reagovala na informacije koje je objavio „Njuzvik“, pozivajući se na izvore u Pentagonu, o tome da se navodno prave planovi za udar na rusko vojno-političko rukovodstvo – kao odgovor na potencijalnu primjenu nuklearnog oružja od strane Rusije.

Jedna od varijanti je udar na „srce Kremlja“.

- Želimo da vjerujemo da takva besmislena razmišljanja nisu odraz zvaničnih stavova američkog Ministarstva odbrane. Polazimo od toga da su u Vašingtonu svjesni eskalacionog karaktera takve besmislene retorike - naveli su u ambasadi.

Rusko diplomatsko predstavništvo u Sjedinjenim Državama poručilo je Pentagonu da ne sumnja u odlučnost Rusije da brani državni suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i narod svim raspoloživim sredstvima.

- Zbog toga rizični misaoni eksperiment vojnih planera SAD na kraju može skupo da košta SAD. Svaki vojni sukob nuklearnih država neminovno će dovesti do katastrofalnih posledica - upozorile su diplomate.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas kijevski režim da smjesta obustavi vatru i sva borbena dejstva i da se vrati za pregovarački sto. Rusija je za to spremna, rekao je Putin tokom ceremonije posvećene potpisivanju sporazuma o ujedinjenju Luganske i Donjecke Narodne Republike (LNR i DNR), Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom u Kremlju.

Ruski predsjednik se u okviru svečanosti koja je počela u 14 sati sastaje s liderima oslobođenih teritorija. Kako je najavljeno, Putin će održati opširan govor.

Putin je kasno sinoć potpisao ukaz kojim se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije. Teritorije Donjecke i Luganske Narodne Republike su, kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pripojene u granicama iz 2014. godine, odnosno u granicama u kojima je Rusija u februaru ove godine priznala nezavisnost tih teritorija.

Pravo na samoopredeljenje je neotuđivo pravo Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti, koje je potvrđeno i 1. članom Povelje Ujedinjenih nacija, rekao je Putin na početku svog govora.

Putin je tokom obraćanja zamolio zvanice da minutom ćutanja odaju počast svim žrtvama u Donbasu.

Prema rečima ruskog predsjednika, sudbina žitelja DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti je zajednička.

Rusija poziva kijevski režim da pod hitno obustavi borbena dejstva koja je otpočela još 2014. godine i da se vrati za pregovarački sto, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin i dodao da je Rusija spremna da pregovara.

-Mi smo za to spremni. To je mnogo puta rečeno - rekao je Putin.

Obraćajući se Kijevu i Zapadu Putin je rekao: Žitelji DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti zauvek će biti građani Rusije.

Kijev je dužan da se s poštovanjem odnosi prema izboru DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, samo to može biti put ka miru, izjavio je Putin.

Vladajući krugovi Zapada odbacili su maske i pokazali kakva je njihova istinska priroda, ocijenio je Putin.

Zapad želi da vidi Rusiju kao koloniju, kao društvo koje nije slobodno, upozorio je Putin.

Prema njegovoj ocjeni, Zapad pokušava da učini sve da neokolonijalni sistem opstane, nastavljajući da sprovodi politiku otimačine.

Zapad iznajmljuje teritorije kao hegemon. Od ključne je važnosti da sve države predaju svoj suverenitet u korist SAD.

Rusija neće živjeti po pravilima Zapada, koji sada već ima i trojne standarde, rekao je Putin.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 37m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 32m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 37m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 26m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 35m
    3