Источни фронт, 220. дан: Путин: Постали смо јачи, јер смо заједно

01.10.2022. 13:42
1
ИЗВОР: in4s.net

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 220. дан.

ДНР и ЛНР, Херсонска и Запорошка област ушле су у састав Русије.

У Савјету безбједности УН Русија је ставила вето на резолуцију коју су предложиле САД и Албанија о непризнавању резултата референдума у четири региона. Расправљало се и о диверзији на гасоводима Сјеверног тока.

Украјинска војска је током три сата гранатирала три области Доњецка, као и Јасиновату, испаливши 21 пројектил, један човек је погинуо, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

Финска разматра могућност изградње ограде на дијелу границе с Русијом, изјавио је министар иностраних послова те земље Пека Хависто за шпански лист „Мундо“.

Број погинулих у јучерашњем украјинском гранатирању аутоколоне у близини Запорожја порастао је на 30, саопштио је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов. Према његовим ријечима, у нападу је рањено 88 људи.

Нова сједница контакт групе САД и савезника из Европске уније о Украјини биће одржана 12. и 13. октобра у Бриселу, саопштио је Пентагон.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски потписао је указ којим се укида демобилизација војника која је била планирана за јесен. Истовремено, неће бити јесењег позива за служење војног рока, слиједи из документа објављеног на његовом сајту.

Сједињене Америчке Државе и Велика Британија подржавају истрагу о диверзији на гасоводима „Сјеверни ток“, које воде Данска, Шведска и Њемачка, изјавили су амерички и британски представници на засједању Савјета безбједности Уједињених нација.

- Јасно и недвосмислено изјављујемо да смо дубоко забринути због очигледне диверзије на гасоводима ‘Сјеверни ток 1’ и ‘Сјеверни ток 2’“ - рекао је замјеник амбасадора САД при УН Ричард Милс.

Замјеник амбасадора Велике Британије при УН Џејмс Кариуки је такође изјавио да Лондон подржава истрагу коју воде европске земље.

Предсједник САД Џозеф Бајден потписао је закон о привременом финансирању америчке владе који укључује пакет од 12,4 милијарде долара нове помоћи Украјини, саопштено је из Бијеле куће.

Путин о уласку нових територија у састав Русије: Добро дошли кући

- Данас нам је посебан, свечан и, без икаквог претјеривања, историјски дан – дан истине и правде - истакао је шеф државе.

- И тек сада је савремена Русија дала право избора људима који живе у Луганској Народној Републици, Доњецкој, Запорожју и Херсону. Људи су изашли на референдум и направили овај избор – да буду уз своју историјску домовину. Са Русијом - истакао је Путин.

Деценијама су покушавали да искоријене историјску свијест код становника Донбаса, али они су сачували љубав према отаџбини.

Путин је истакао да ће Русија учинити све да побољша безбједност, оживи економију и обнови инфраструктуру на новим територијама које су у њу укључене.

Током специјалне операције борци јуначки штите Донбас, учинићемо све да подржимо нове територије и њихову безбједност, додао је руски лидер. Русија је постала снажнија, снага је у истини, поручио је Путин.

- Русија не само да отвара врата нашег родног дома за нашу браћу и сестре, она им отвара своје срце. Добро дошли кући - рекао је Путин.

Путин је своје обраћање завршио ријечима: „Постали смо јачи, јер смо заједно. Уз нас је истина, а у истини – сила. Значи, побједићемо!“.

Медведев: Зеленски наговара НАТО да започне Трећи свјетски рат

Замјеник предсједника Савјета безбједности Руске Федерације Дмитриј Медведев прокоментарисао је жељу украјинског лидера Владимира Зеленског да Украјина постане чланица Сјеверноатлантског савеза. Према ријечима руског политичара, на тај начин шеф Украјине жели да свијет приближи Трећем свјетском рату, преноси ОСН Медиа.

Медведев је истакао: „Зеленски жели хитно да уђе у НАТО. Супер идеја. На тај начин подстиче Сјеверноатлантски савез да убрза почетак трећег светског рата.“

Осим тога, замjеник шефа руског Савjета безбjедности прокоментарисао је изјаву генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга према којој ће, ако Украјина престане да се бори, нестати са политичке мапе свијета. Према ријечима Медведева, ако Кијев не прекине непријатељства, „знатан дио Украјинаца ће нестати“.

Како су пренијели руски медији, Медведев је раније коментарисао потписивање споразума о уласку четири региона у састав Русије. „Истина побеђује! Велика Русија се поново рађа!“ рекао је политичар.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Katera info 02.10.2022. 13:34
    Oslobodjen Liman !
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    14h 52m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    16h 43m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    16h 30m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    7h 56m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    10h 38m
    0