Istočni front, 220. dan: Putin: Postali smo jači, jer smo zajedno

01.10.2022. 13:42
1
IZVOR: in4s.net

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 220. dan.

DNR i LNR, Hersonska i Zaporoška oblast ušle su u sastav Rusije.

U Savjetu bezbjednosti UN Rusija je stavila veto na rezoluciju koju su predložile SAD i Albanija o nepriznavanju rezultata referenduma u četiri regiona. Raspravljalo se i o diverziji na gasovodima Sjevernog toka.

Ukrajinska vojska je tokom tri sata granatirala tri oblasti Donjecka, kao i Jasinovatu, ispalivši 21 projektil, jedan čovek je poginuo, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Finska razmatra mogućnost izgradnje ograde na dijelu granice s Rusijom, izjavio je ministar inostranih poslova te zemlje Peka Havisto za španski list „Mundo“.

Broj poginulih u jučerašnjem ukrajinskom granatiranju autokolone u blizini Zaporožja porastao je na 30, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov. Prema njegovim riječima, u napadu je ranjeno 88 ljudi.

Nova sjednica kontakt grupe SAD i saveznika iz Evropske unije o Ukrajini biće održana 12. i 13. oktobra u Briselu, saopštio je Pentagon.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz kojim se ukida demobilizacija vojnika koja je bila planirana za jesen. Istovremeno, neće biti jesenjeg poziva za služenje vojnog roka, slijedi iz dokumenta objavljenog na njegovom sajtu.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija podržavaju istragu o diverziji na gasovodima „Sjeverni tok“, koje vode Danska, Švedska i Njemačka, izjavili su američki i britanski predstavnici na zasjedanju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

- Jasno i nedvosmisleno izjavljujemo da smo duboko zabrinuti zbog očigledne diverzije na gasovodima ‘Sjeverni tok 1’ i ‘Sjeverni tok 2’“ - rekao je zamjenik ambasadora SAD pri UN Ričard Mils.

Zamjenik ambasadora Velike Britanije pri UN Džejms Kariuki je takođe izjavio da London podržava istragu koju vode evropske zemlje.

Predsjednik SAD Džozef Bajden potpisao je zakon o privremenom finansiranju američke vlade koji uključuje paket od 12,4 milijarde dolara nove pomoći Ukrajini, saopšteno je iz Bijele kuće.

Putin o ulasku novih teritorija u sastav Rusije: Dobro došli kući

- Danas nam je poseban, svečan i, bez ikakvog pretjerivanja, istorijski dan – dan istine i pravde - istakao je šef države.

- I tek sada je savremena Rusija dala pravo izbora ljudima koji žive u Luganskoj Narodnoj Republici, Donjeckoj, Zaporožju i Hersonu. Ljudi su izašli na referendum i napravili ovaj izbor – da budu uz svoju istorijsku domovinu. Sa Rusijom - istakao je Putin.

Decenijama su pokušavali da iskorijene istorijsku svijest kod stanovnika Donbasa, ali oni su sačuvali ljubav prema otadžbini.

Putin je istakao da će Rusija učiniti sve da poboljša bezbjednost, oživi ekonomiju i obnovi infrastrukturu na novim teritorijama koje su u nju uključene.

Tokom specijalne operacije borci junački štite Donbas, učinićemo sve da podržimo nove teritorije i njihovu bezbjednost, dodao je ruski lider. Rusija je postala snažnija, snaga je u istini, poručio je Putin.

- Rusija ne samo da otvara vrata našeg rodnog doma za našu braću i sestre, ona im otvara svoje srce. Dobro došli kući - rekao je Putin.

Putin je svoje obraćanje završio riječima: „Postali smo jači, jer smo zajedno. Uz nas je istina, a u istini – sila. Znači, pobjedićemo!“.

Medvedev: Zelenski nagovara NATO da započne Treći svjetski rat

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev prokomentarisao je želju ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog da Ukrajina postane članica Sjevernoatlantskog saveza. Prema riječima ruskog političara, na taj način šef Ukrajine želi da svijet približi Trećem svjetskom ratu, prenosi OSN Media.

Medvedev je istakao: „Zelenski želi hitno da uđe u NATO. Super ideja. Na taj način podstiče Sjevernoatlantski savez da ubrza početak trećeg svetskog rata.“

Osim toga, zamjenik šefa ruskog Savjeta bezbjednosti prokomentarisao je izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga prema kojoj će, ako Ukrajina prestane da se bori, nestati sa političke mape svijeta. Prema riječima Medvedeva, ako Kijev ne prekine neprijateljstva, „znatan dio Ukrajinaca će nestati“.

Kako su prenijeli ruski mediji, Medvedev je ranije komentarisao potpisivanje sporazuma o ulasku četiri regiona u sastav Rusije. „Istina pobeđuje! Velika Rusija se ponovo rađa!“ rekao je političar.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Katera info 02.10.2022. 13:34
    Oslobodjen Liman !
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 43m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 38m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 43m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 32m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 41m
    3