Источни фронт, 223. дан: Лавров: Запад мора постати свјестан нове реалности

04.10.2022. 15:14
0
ИЗВОР: katera.news

У току је 223. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

За Русију апсолутно није од принципијелног значаја да ли западне земље признају улазак нових региона у њен састав, али би било исправније када би оне биле свјесне нове реалности, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

- Апсолутно није од принципијелног значаја. Наравно, исправније би било када би све земље свијета биле свјесне нове реалности, која је била неизбјежна. То потврђује огроман број правних аргумената, укључујући и Повељу Уједињених нација, у којој је утврђен принцип равноправности и самоопредјељења народа, као и Декларацију Генералне скупштине УН, која прецизно разјашњава да су сви дужни да поштују територијалну цјеловитост оних држава које имају владе које признају право на самоопредјељење и представљају сав народ који живи на територији неке земље - рекао је Лавров новинарима.

Према његовим ријечима, режим актуелног предсједника Украјине Владимира Зеленског, као и његовог претходника Петра Порошенка, не поштује те критеријуме.

- Сада се реализује сценарио који је диктиран самим животом и који се ослања на слободну вољу грађана - рекао је Лавров.

По ријечима Лаврова, већина земаља схвата да је Русија у праву.

- Гарантујем вам да велика већина земаља одлично схвата да смо ми у праву. Немају сви храбрости, па ни снаге да објективно говоре о томе директно. Сигуран сам да ће истина наћи свој пут - рекао је шеф руске дипломатије.

Он је нагласио да се сада, у случају са референдумима у ЛНР, ДНР, Запорошкој и Херсонској области реализује сценарио који се ослања на слободну вољу људи.

- Било какви други покушаји, вјештачка ескалација конфронтације, вјештачка мобилизација антируских снага, пријетње и уцјене – све је то антиисторијско - рекао је Лавров.

Савјет Федерације ратификовао је споразум о пријему Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области у састав Русије.

Русија изводи експерименте са страним сателитима

Како се додаје, дежурна средства руског система за упозорење на ракетни напад, као и специјализована средства система за контролу свемирског простора и ПРО у току године су детектовали преко 150 лансирања страних и домаћих балистичких ракета и свемирских ракета.

Руске Космичке снаге изводе експерименте са страним сателитима у орбити, саопштило је Министарство одбране Русије поводом 65. годишњице Космичких снага.

- Стручњаци Главног центра за извиђање ситуације у космосу посебну пажњу су посветили праћењу састава и стања орбиталних групација страних свемирских система, као и извођењу експеримената у орбитама са свемирским летелицама иностраних држава - саопштио је руски војни ресор.

Како се додаје, дежурна средства руског система за упозорење на ракетни напад, као и специјализована средства система за контролу свемирског простора и ПРО у току године су детектовали преко 150 лансирања страних и домаћих балистичких ракета и свемирских ракета.

Министарство одбране истиче да ће у Русији до 2025. године бити распоређено више од 12 нових оптичко-електронских и радио-техничких система за контролу свемирског простора.

На данашњи дан 1957. године у СССР-у је почела космичка ера – са космодрома „Бајконур“ је успјешно лансиран први вјештачки Земљин сателит. За припрему, лансирање и контролу првог сателита током орбиталног лета били су задужени стручњаци Космичких снага.

Статус нових субјеката Руске Федерације биће оформљен ове седмице

Власти Сјеверне Кореје подржале су резултате референдума у ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области о присаједињењу Русији, саопштила је корејска Централна телеграфска агенција, позивајући се на Министарство спољних послова земље.

Правна процедура формирања уставног статуса нових субјеката Руске Федерације трајаће неколико дана и планирано је да буде завршена током ове седмице, саопштио је посланик Државне думе Русије с Крима Константин Бахарев, пише Спутњик.

Сјеверна Кореја подржала резултате референдума о уједињењу с Русијом

Власти Сјеверне Кореје подржале су резултате референдума у ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области о присаједињењу Русији, саопштила је корејска Централна телеграфска агенција, позивајући се на Министарство спољних послова земље.

- Референдуми су одржани у складу са Повељом УН у којој су утврђени принципи равноправности људи и њиховог права на самоопредјељење, као и у складу са легитимним методама и процедурама. Велика већина гласача подржала је улазак у састав Русије. Ми поштујемо вољу становника који су се изјаснили за интеграцију у састав Русије и подржавамо став руске владе да те регионе укључи у састав Русије - рекао је шеф Одјељења међународних организација Министарства спољних послова Сјеверне Кореје, преноси агенција.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 33m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 24m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 11m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 37m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 19m
    0