Istočni front, 223. dan: Lavrov: Zapad mora postati svjestan nove realnosti

04.10.2022. 15:14
0
IZVOR: katera.news

U toku je 223. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Za Rusiju apsolutno nije od principijelnog značaja da li zapadne zemlje priznaju ulazak novih regiona u njen sastav, ali bi bilo ispravnije kada bi one bile svjesne nove realnosti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Apsolutno nije od principijelnog značaja. Naravno, ispravnije bi bilo kada bi sve zemlje svijeta bile svjesne nove realnosti, koja je bila neizbježna. To potvrđuje ogroman broj pravnih argumenata, uključujući i Povelju Ujedinjenih nacija, u kojoj je utvrđen princip ravnopravnosti i samoopredjeljenja naroda, kao i Deklaraciju Generalne skupštine UN, koja precizno razjašnjava da su svi dužni da poštuju teritorijalnu cjelovitost onih država koje imaju vlade koje priznaju pravo na samoopredjeljenje i predstavljaju sav narod koji živi na teritoriji neke zemlje - rekao je Lavrov novinarima.

Prema njegovim riječima, režim aktuelnog predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, kao i njegovog prethodnika Petra Porošenka, ne poštuje te kriterijume.

- Sada se realizuje scenario koji je diktiran samim životom i koji se oslanja na slobodnu volju građana - rekao je Lavrov.

Po riječima Lavrova, većina zemalja shvata da je Rusija u pravu.

- Garantujem vam da velika većina zemalja odlično shvata da smo mi u pravu. Nemaju svi hrabrosti, pa ni snage da objektivno govore o tome direktno. Siguran sam da će istina naći svoj put - rekao je šef ruske diplomatije.

On je naglasio da se sada, u slučaju sa referendumima u LNR, DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti realizuje scenario koji se oslanja na slobodnu volju ljudi.

- Bilo kakvi drugi pokušaji, vještačka eskalacija konfrontacije, vještačka mobilizacija antiruskih snaga, prijetnje i ucjene – sve je to antiistorijsko - rekao je Lavrov.

Savjet Federacije ratifikovao je sporazum o prijemu Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije.

Rusija izvodi eksperimente sa stranim satelitima

Kako se dodaje, dežurna sredstva ruskog sistema za upozorenje na raketni napad, kao i specijalizovana sredstva sistema za kontrolu svemirskog prostora i PRO u toku godine su detektovali preko 150 lansiranja stranih i domaćih balističkih raketa i svemirskih raketa.

Ruske Kosmičke snage izvode eksperimente sa stranim satelitima u orbiti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije povodom 65. godišnjice Kosmičkih snaga.

- Stručnjaci Glavnog centra za izviđanje situacije u kosmosu posebnu pažnju su posvetili praćenju sastava i stanja orbitalnih grupacija stranih svemirskih sistema, kao i izvođenju eksperimenata u orbitama sa svemirskim letelicama inostranih država - saopštio je ruski vojni resor.

Kako se dodaje, dežurna sredstva ruskog sistema za upozorenje na raketni napad, kao i specijalizovana sredstva sistema za kontrolu svemirskog prostora i PRO u toku godine su detektovali preko 150 lansiranja stranih i domaćih balističkih raketa i svemirskih raketa.

Ministarstvo odbrane ističe da će u Rusiji do 2025. godine biti raspoređeno više od 12 novih optičko-elektronskih i radio-tehničkih sistema za kontrolu svemirskog prostora.

Na današnji dan 1957. godine u SSSR-u je počela kosmička era – sa kosmodroma „Bajkonur“ je uspješno lansiran prvi vještački Zemljin satelit. Za pripremu, lansiranje i kontrolu prvog satelita tokom orbitalnog leta bili su zaduženi stručnjaci Kosmičkih snaga.

Status novih subjekata Ruske Federacije biće oformljen ove sedmice

Vlasti Sjeverne Koreje podržale su rezultate referenduma u DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti o prisajedinjenju Rusiji, saopštila je korejska Centralna telegrafska agencija, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova zemlje.

Pravna procedura formiranja ustavnog statusa novih subjekata Ruske Federacije trajaće nekoliko dana i planirano je da bude završena tokom ove sedmice, saopštio je poslanik Državne dume Rusije s Krima Konstantin Baharev, piše Sputnjik.

Sjeverna Koreja podržala rezultate referenduma o ujedinjenju s Rusijom

Vlasti Sjeverne Koreje podržale su rezultate referenduma u DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti o prisajedinjenju Rusiji, saopštila je korejska Centralna telegrafska agencija, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova zemlje.

- Referendumi su održani u skladu sa Poveljom UN u kojoj su utvrđeni principi ravnopravnosti ljudi i njihovog prava na samoopredjeljenje, kao i u skladu sa legitimnim metodama i procedurama. Velika većina glasača podržala je ulazak u sastav Rusije. Mi poštujemo volju stanovnika koji su se izjasnili za integraciju u sastav Rusije i podržavamo stav ruske vlade da te regione uključi u sastav Rusije - rekao je šef Odjeljenja međunarodnih organizacija Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Koreje, prenosi agencija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 38m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 33m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 38m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 27m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 36m
    3