Источни фронт, 224. дан: Путин потписао законе о уласку територија у састав Русије

05.10.2022. 15:17
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

У току је 224. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Замјеник министра спољних послова Русије назвао је погрешним став Зеленског у вези са одбијањем преговора

- Мислим да је то потпуно погрешна позиција, која је за осуду, јер смо ми спремни да преговарамо - рекао је Сергеј Вершињин, а преносе "РИА Новости".

Замјеник министра је прецизирао да је у Истанбулу одржана посљедња рунда преговора, који су прекинути кривицом Кијева. Раније је предсједник Украјине Владимир Зеленски одобрио одлуку Савјета за националну безбједност и одбрану (НСДЦ) Украјине о "немогућности преговора са руским предсједником Владимиром Путином".

Секретар Савјета безбједности Русије Николај Патрушев рекао је да су покушаји преговора Москве и Кијева осујећени по налогу САД.

Напредовање оружаних снага Украјине у смјеру Херсона је заустављено

Замјеник начелника војно-цивилне администрације Херсонске области Кирил Стремоусов рекао је руској новинској агенцији "ТАСС" да је "напредовање оружаних снага Украјине у смјеру Херсона заустављено".

Путин потписао законе о уласку територија у састав Русије

Руски предсједник Владимир Путин потписао је федералне уставне законе о пријему четири украјинске територије у састав Русије и формирању нових субјеката федерације.

Документи су објављени на интернет порталу правних информација, преноси агенција РИА Новости.

Државна дума и Савет Федерације, доњи и горњи дом руског парламента, јуче и у понедјељак су ратификовали документе о пријему самопроглашених Луганске и Доњецке Народне Републике, Запорошке и Херсонске области у састав Русије.

Након пуча у Украјини, Денис Пушилин је постао један од вођа протестног покрета руског говорног становништва у Доњецкој области. Учествовао је у проглашењу 7. априла 2014. Доњецке Народне Републике.

Пушилин је 2018. побиједио на изборима за шефа републике. Учествовао је у потписивању споразума о уласку ДНР у Руску Федерацију 30. септембра 2022. године. Према одредбама споразума, вршилац дужности шефа републике радиће до избора шефа ДНР у складу са руским законом.

Осим тога, Путин је именовао Леонида Пасечника за вршиоца дужности шефа Луганске Народне Републике (ЛНР).

Путин је именовао Јевгенија Балицког за вршиоца дужности гувернера Запорошке области, а Володимира Салда за вршиоца дужности гувернера Херсонске области.

Нуклеарка Запорожје радиће под надзором руских ресора

Запорошка нуклеарна електрана радиће под управом надлежних ресора Русије, изјавио је данас замјеник руског министра спољних послова Сергеј Вершињин.

Он је навео да ће се о питањима безбједног рада електране разговарати током посјете Москви генералног директора Међународне агенције за нуклеарну енергију Рафаела Гросија, преноси РИА Новости.

- Запорошка нуклеарна електрана се сада налази на територији Руске Федерације и, у складу са тим, мора да ради под надзором наших надлежних ресора - рекао је Вершињин.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 29m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 20m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 7m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 33m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 15m
    0