Istočni front, 224. dan: Putin potpisao zakone o ulasku teritorija u sastav Rusije

05.10.2022. 15:17
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

U toku je 224. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije nazvao je pogrešnim stav Zelenskog u vezi sa odbijanjem pregovora

- Mislim da je to potpuno pogrešna pozicija, koja je za osudu, jer smo mi spremni da pregovaramo - rekao je Sergej Veršinjin, a prenose "RIA Novosti".

Zamjenik ministra je precizirao da je u Istanbulu održana posljednja runda pregovora, koji su prekinuti krivicom Kijeva. Ranije je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski odobrio odluku Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu (NSDC) Ukrajine o "nemogućnosti pregovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom".

Sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev rekao je da su pokušaji pregovora Moskve i Kijeva osujećeni po nalogu SAD.

Napredovanje oružanih snaga Ukrajine u smjeru Hersona je zaustavljeno

Zamjenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov rekao je ruskoj novinskoj agenciji "TASS" da je "napredovanje oružanih snaga Ukrajine u smjeru Hersona zaustavljeno".

Putin potpisao zakone o ulasku teritorija u sastav Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je federalne ustavne zakone o prijemu četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije i formiranju novih subjekata federacije.

Dokumenti su objavljeni na internet portalu pravnih informacija, prenosi agencija RIA Novosti.

Državna duma i Savet Federacije, donji i gornji dom ruskog parlamenta, juče i u ponedjeljak su ratifikovali dokumente o prijemu samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Rusije.

Nakon puča u Ukrajini, Denis Pušilin je postao jedan od vođa protestnog pokreta ruskog govornog stanovništva u Donjeckoj oblasti. Učestvovao je u proglašenju 7. aprila 2014. Donjecke Narodne Republike.

Pušilin je 2018. pobijedio na izborima za šefa republike. Učestvovao je u potpisivanju sporazuma o ulasku DNR u Rusku Federaciju 30. septembra 2022. godine. Prema odredbama sporazuma, vršilac dužnosti šefa republike radiće do izbora šefa DNR u skladu sa ruskim zakonom.

Osim toga, Putin je imenovao Leonida Pasečnika za vršioca dužnosti šefa Luganske Narodne Republike (LNR).

Putin je imenovao Jevgenija Balickog za vršioca dužnosti guvernera Zaporoške oblasti, a Volodimira Salda za vršioca dužnosti guvernera Hersonske oblasti.

Nuklearka Zaporožje radiće pod nadzorom ruskih resora

Zaporoška nuklearna elektrana radiće pod upravom nadležnih resora Rusije, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

On je naveo da će se o pitanjima bezbjednog rada elektrane razgovarati tokom posjete Moskvi generalnog direktora Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafaela Grosija, prenosi RIA Novosti.

- Zaporoška nuklearna elektrana se sada nalazi na teritoriji Ruske Federacije i, u skladu sa tim, mora da radi pod nadzorom naših nadležnih resora - rekao je Veršinjin.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 42m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 37m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 42m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 31m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 40m
    3