Источни фронт, 240. дан: У ЛНР неутралисана група украјинских диверзаната

21.10.2022. 18:54
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 240. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Руска војска наставља да користи дронове за онеспособљавање војне и енергетске инфраструктуре. Бивши представник Русије при ЕУ Владимир Чижов саопштио је да у овом тренутку не треба мијењати формат војне операције у Украјини.

У ЛНР неутралисана група украјинских диверзаната

Група је планирала терористичке нападе и диверзије на инфраструктуру на територији ЛНР, рекли су извори за Спутњик.

Откривено је њихово склониште и одузете карте локалног подручја, медицински препарати, муниција, специјална опрема, експлозивне направе, минобацачи и противтенковска навођена ракета.

Украјинске снаге су јутрос гађале Нову Каховку ракетама „харм“. На мети је била инфраструктура, а података о жртвама за сада нема.

Херсон ће постати тврђава, руске снаге су спремне да бране град до последњег војника

- Ситуација је заиста сложена. Припремамо град да буде тврђава и спремни смо да га бранимо до краја. Наш задатак је да спасавамо људе, подигнемо одбрану и заштитимо град од фашистичких ниткова - написао је Стремоусов на Телеграм каналу.

Двојица радника Телевизије „Таврија“ из Херсонске области погинула су у ракетном нападу на прелаз, саопштиле су локалне власти.

У Харкову (под контролом Оружаних снага Украјине) одјекнула серија експлозија, на снази је узбуна за ваздушну опасност, преносе очевици.

Број погинулих у украјинском ракетном нападу на цивилни прелаз у Херсону порастао је на 4, саопштили су локални званичници.

Подсjећамо да је украјинска војска синоћ испалила 12 ракета „химарс“ на један прелаз за цивиле у Херсону одмах поред Антоновског моста.

 О промјени назива војне операције у Украјини тренутно нема говора, рекао је у интервјуу за „Известија“ бивши стални представник Руске Федерације при ЕУ Владимир Чижов који је 27. септембра именован на мјесто сенатора.

- ФСБ је већ изашао са релевантним информацијама. Мислим да то није директно повезано са одређивањем природе и правног статуса операције. За сада није у плану промена карактера операције - рекао је он, одговарајући на питање да ли је терористички напад на Кримски мост довео до промјене природе специјалне операције.

Индонезија спремна да организује састанак Путина и Бајдена

Уколико руски предсједник Владимир Путин одлучи да лично учествује на самиту Г20, Индонезија је спремна да му организује састанак са америчким колегом Џозефом Бајденом, рекао је у интервјуу Спутњику амбасадор Индонезије у Москви Хозе Антонио Морато Таварес

- Индонезија би то веома радо урадила. То смо радили и раније. На примјер, током сукоба у Камбоџи, Индонезија је организовала неформалне састанке лидера Вијетнама и Камбоџе у Џакарти, који су у то вријеме били у сукобу. Они су почели са коктелима, али је развоју односа био дат вјетар у леђа. Не обећавамо да ће то одмах нешто ријешити, али једноставна комуникација (лидера) може помоћи даљим разговорима - рекао је дипломата.

- Предсједник Индонезије је лично дошао у Москву да позове Русију да учествује на самиту. Русија као чланица Г20 је важна као и свака друга земља или савез. Штавише, Индонезија нема право да повуче позиве – али ми имамо ексклузивно право да као земља домаћин позовемо друге учеснике - закључио је амбасадор.

Сергеј Шојгу разговарао са шефом Пентагона

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је данас имао телефонски разговор са шефом Пентагона Лојдом Остином. Ово је саопштено у Министарству одбране Руске Федерације.

Како се наводи у извјештају, шефови одбрамбених ресора Русије и Сједињених Држава разговарали су о „актуалним питањима међународне безбједности, укључујући ситуацију у Украјини“.

Шојгу и Остин су посљедњи пут разговарали 13. маја, а према подацима Министарства одбране и том приликом су два министра „разматрали актуелна питања међународне безбједности, укључујући ситуацију у Украјини“.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 32m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 27m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 32m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 21m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 30m
    3