Istočni front, 240. dan: U LNR neutralisana grupa ukrajinskih diverzanata

21.10.2022. 18:54
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 240. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruska vojska nastavlja da koristi dronove za onesposobljavanje vojne i energetske infrastrukture. Bivši predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov saopštio je da u ovom trenutku ne treba mijenjati format vojne operacije u Ukrajini.

U LNR neutralisana grupa ukrajinskih diverzanata

Grupa je planirala terorističke napade i diverzije na infrastrukturu na teritoriji LNR, rekli su izvori za Sputnjik.

Otkriveno je njihovo sklonište i oduzete karte lokalnog područja, medicinski preparati, municija, specijalna oprema, eksplozivne naprave, minobacači i protivtenkovska navođena raketa.

Ukrajinske snage su jutros gađale Novu Kahovku raketama „harm“. Na meti je bila infrastruktura, a podataka o žrtvama za sada nema.

Herson će postati tvrđava, ruske snage su spremne da brane grad do poslednjeg vojnika

- Situacija je zaista složena. Pripremamo grad da bude tvrđava i spremni smo da ga branimo do kraja. Naš zadatak je da spasavamo ljude, podignemo odbranu i zaštitimo grad od fašističkih nitkova - napisao je Stremousov na Telegram kanalu.

Dvojica radnika Televizije „Tavrija“ iz Hersonske oblasti poginula su u raketnom napadu na prelaz, saopštile su lokalne vlasti.

U Harkovu (pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine) odjeknula serija eksplozija, na snazi je uzbuna za vazdušnu opasnost, prenose očevici.

Broj poginulih u ukrajinskom raketnom napadu na civilni prelaz u Hersonu porastao je na 4, saopštili su lokalni zvaničnici.

Podsjećamo da je ukrajinska vojska sinoć ispalila 12 raketa „himars“ na jedan prelaz za civile u Hersonu odmah pored Antonovskog mosta.

 O promjeni naziva vojne operacije u Ukrajini trenutno nema govora, rekao je u intervjuu za „Izvestija“ bivši stalni predstavnik Ruske Federacije pri EU Vladimir Čižov koji je 27. septembra imenovan na mjesto senatora.

- FSB je već izašao sa relevantnim informacijama. Mislim da to nije direktno povezano sa određivanjem prirode i pravnog statusa operacije. Za sada nije u planu promena karaktera operacije - rekao je on, odgovarajući na pitanje da li je teroristički napad na Krimski most doveo do promjene prirode specijalne operacije.

Indonezija spremna da organizuje sastanak Putina i Bajdena

Ukoliko ruski predsjednik Vladimir Putin odluči da lično učestvuje na samitu G20, Indonezija je spremna da mu organizuje sastanak sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom, rekao je u intervjuu Sputnjiku ambasador Indonezije u Moskvi Hoze Antonio Morato Tavares

- Indonezija bi to veoma rado uradila. To smo radili i ranije. Na primjer, tokom sukoba u Kambodži, Indonezija je organizovala neformalne sastanke lidera Vijetnama i Kambodže u Džakarti, koji su u to vrijeme bili u sukobu. Oni su počeli sa koktelima, ali je razvoju odnosa bio dat vjetar u leđa. Ne obećavamo da će to odmah nešto riješiti, ali jednostavna komunikacija (lidera) može pomoći daljim razgovorima - rekao je diplomata.

- Predsjednik Indonezije je lično došao u Moskvu da pozove Rusiju da učestvuje na samitu. Rusija kao članica G20 je važna kao i svaka druga zemlja ili savez. Štaviše, Indonezija nema pravo da povuče pozive – ali mi imamo ekskluzivno pravo da kao zemlja domaćin pozovemo druge učesnike - zaključio je ambasador.

Sergej Šojgu razgovarao sa šefom Pentagona

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je danas imao telefonski razgovor sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom. Ovo je saopšteno u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

Kako se navodi u izvještaju, šefovi odbrambenih resora Rusije i Sjedinjenih Država razgovarali su o „aktualnim pitanjima međunarodne bezbjednosti, uključujući situaciju u Ukrajini“.

Šojgu i Ostin su posljednji put razgovarali 13. maja, a prema podacima Ministarstva odbrane i tom prilikom su dva ministra „razmatrali aktuelna pitanja međunarodne bezbjednosti, uključujući situaciju u Ukrajini“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    3h 31m
    0
  • Slani mafini
    12h 52m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    14h 47m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    12h 41m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 10m
    0