Источни фронт, 243. дан: Противваздушна одбрана Русије оборила скоро све ракете украјинских снага

24.10.2022. 14:28
0
ИЗВОР: in4s.net

Руска специјална војна операције у Украјини ушла је у 243. дан.

Руске снаге настављају са нападима на војну команду и енергетске системе Украјине. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу разговарао је о ситуацији у Украјини са колегама из САД, Француске, Турске и Велике Британије.

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио је да је директор ИАЕА Рафаел Гроси одлучио да у Украјину пошаље експерте након што је Русија саопштила да Кијев прави „прљаву бомбу“.

Вишеструко повећан интензитет ракетирања Каховске хидроелектране

Оружане формације кијевског режима вишеструко су повећале интензитет ракетних напада на Каховску хидроелектрану, због чега власти предузимају мјере за снижавање нивоа воде у акумулационом језеру, изјавио је шеф администрације Нове Каховке Владимир Леонтјев.

- Ова ноћ била је веома бучна и узнемирујућа. Углавном се изводе напади на Каховску хидроелектрану. Напади су се вишеструко интензивирали. Ноћас је било три напада, више од десет ракета само током првог удара. Ујутру је такође био налет - рекао је Леонтјев за Спутњик.

Он је додао да са великим степеном забринутости треба узети у обзир све претпоставке о Каховској хидроелектрани и о „прљавој“ бомби.

- Било је превише чињеница које потврђују нездраве тежње кијевског режима: наставак гранатирања Запорошке нуклеарке, редовно гранатирање Каховске хидроелектране, дизање у ваздух Кримског моста, терористичке нападе, цивили су стално на удару. Све нас то тјера да будемо у приправности - оцијенио је он.

Према његовим ријечима, украјинске оружане формације настављају са ракетним нападима на стамбена насеља.

- У суботу су на град пале три ракете. Уништене су куће и аутомобили - додао је он.

Украјинске снаге испалиле 19 ракета „Химарс“ и „Ољха“ на Нову Каховку

Скоро све ракете оборила је противваздушна одбрана, али су три погодиле Каховску хидроелектрану, саопштио је портпарол хитних служби региона.

Украјинске трупе очигледно настављају са припремама за контраофанзиву, на контакт линији у Запорошкој области активно се пребацује непријатељска техника и снаге, изјавио је члан Главног савјета региона Владимир Рогов.

Он је додао да Кијев на прву линију фронта шаље мобилисане и необучене борце.

- Оно што је значајно: дуж контакт линије, као прву групу бацају оне којих им није жао, како их називају – ‘месо’. На клање шаљу управо мобилисане обичне људе које су отјерали у војску. Од њих су већ формирани јуришни одреди. И управо ти људи ће прво бити бачени на клање - објаснио је Рогов за телевизију „Први канал“.

Рогов је раније рекао да је ситуација на контакт линији у Запорошкој области и даље напета, али под контролом.

Нове рестрикције струје у Украјини

Украјинска енергетска компанија „Укренерго“ уводи ограничења потрошње електричне енергије у неким регионима Украјине.

- Да би се одржао стабилан рад енергетског система, диспечерски центар ‘Укренерга’ приморан је да уведе привремено контролисано ограничење потрошње електричне енергије у Харковској, Полтавској и Сумкој области. Највеће рестрикције биће у Кијеву и Кијевској, Черниговској, Черкаској и Житомирској области - ​​наводи се у саопштењу на Телеграму.

Ноћас је у неким регионима Украјине објављена узбуна за ваздушни напад, пише лист „Зеркало недели“. Како наводи лист, узбуна је објављена у Черкаској, Кировоградској, Николајевској и Дњепропетровској области Украјине и у дијелу Запорошке области под контролом Кијева.

Украјинске снаге гађале су насеља Зоринск и Старобељск у ЛНР, на које је испаљено четири ракете из америчких система „Химарс“, саопштило је представништво ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију на свом Телеграму.

У украјинском гранатирању из „Химарса“ насеља Сватово, Золото, Новоајдар и Покровско у ЛНР рањена су два цивила.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 38m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 33m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 38m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 27m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 36m
    3