Istočni front, 243. dan: Protivvazdušna odbrana Rusije oborila skoro sve rakete ukrajinskih snaga

24.10.2022. 14:28
0
IZVOR: in4s.net

Ruska specijalna vojna operacije u Ukrajini ušla je u 243. dan.

Ruske snage nastavljaju sa napadima na vojnu komandu i energetske sisteme Ukrajine. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarao je o situaciji u Ukrajini sa kolegama iz SAD, Francuske, Turske i Velike Britanije.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da je direktor IAEA Rafael Grosi odlučio da u Ukrajinu pošalje eksperte nakon što je Rusija saopštila da Kijev pravi „prljavu bombu“.

Višestruko povećan intenzitet raketiranja Kahovske hidroelektrane

Oružane formacije kijevskog režima višestruko su povećale intenzitet raketnih napada na Kahovsku hidroelektranu, zbog čega vlasti preduzimaju mjere za snižavanje nivoa vode u akumulacionom jezeru, izjavio je šef administracije Nove Kahovke Vladimir Leontjev.

- Ova noć bila je veoma bučna i uznemirujuća. Uglavnom se izvode napadi na Kahovsku hidroelektranu. Napadi su se višestruko intenzivirali. Noćas je bilo tri napada, više od deset raketa samo tokom prvog udara. Ujutru je takođe bio nalet - rekao je Leontjev za Sputnjik.

On je dodao da sa velikim stepenom zabrinutosti treba uzeti u obzir sve pretpostavke o Kahovskoj hidroelektrani i o „prljavoj“ bombi.

- Bilo je previše činjenica koje potvrđuju nezdrave težnje kijevskog režima: nastavak granatiranja Zaporoške nuklearke, redovno granatiranje Kahovske hidroelektrane, dizanje u vazduh Krimskog mosta, terorističke napade, civili su stalno na udaru. Sve nas to tjera da budemo u pripravnosti - ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, ukrajinske oružane formacije nastavljaju sa raketnim napadima na stambena naselja.

- U subotu su na grad pale tri rakete. Uništene su kuće i automobili - dodao je on.

Ukrajinske snage ispalile 19 raketa „Himars“ i „Oljha“ na Novu Kahovku

Skoro sve rakete oborila je protivvazdušna odbrana, ali su tri pogodile Kahovsku hidroelektranu, saopštio je portparol hitnih službi regiona.

Ukrajinske trupe očigledno nastavljaju sa pripremama za kontraofanzivu, na kontakt liniji u Zaporoškoj oblasti aktivno se prebacuje neprijateljska tehnika i snage, izjavio je član Glavnog savjeta regiona Vladimir Rogov.

On je dodao da Kijev na prvu liniju fronta šalje mobilisane i neobučene borce.

- Ono što je značajno: duž kontakt linije, kao prvu grupu bacaju one kojih im nije žao, kako ih nazivaju – ‘meso’. Na klanje šalju upravo mobilisane obične ljude koje su otjerali u vojsku. Od njih su već formirani jurišni odredi. I upravo ti ljudi će prvo biti bačeni na klanje - objasnio je Rogov za televiziju „Prvi kanal“.

Rogov je ranije rekao da je situacija na kontakt liniji u Zaporoškoj oblasti i dalje napeta, ali pod kontrolom.

Nove restrikcije struje u Ukrajini

Ukrajinska energetska kompanija „Ukrenergo“ uvodi ograničenja potrošnje električne energije u nekim regionima Ukrajine.

- Da bi se održao stabilan rad energetskog sistema, dispečerski centar ‘Ukrenerga’ primoran je da uvede privremeno kontrolisano ograničenje potrošnje električne energije u Harkovskoj, Poltavskoj i Sumkoj oblasti. Najveće restrikcije biće u Kijevu i Kijevskoj, Černigovskoj, Čerkaskoj i Žitomirskoj oblasti - ​​navodi se u saopštenju na Telegramu.

Noćas je u nekim regionima Ukrajine objavljena uzbuna za vazdušni napad, piše list „Zerkalo nedeli“. Kako navodi list, uzbuna je objavljena u Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine i u dijelu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Ukrajinske snage gađale su naselja Zorinsk i Starobeljsk u LNR, na koje je ispaljeno četiri rakete iz američkih sistema „Himars“, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju na svom Telegramu.

U ukrajinskom granatiranju iz „Himarsa“ naselja Svatovo, Zoloto, Novoajdar i Pokrovsko u LNR ranjena su dva civila.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 14m
    0
  • Slani mafini
    13h 35m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 30m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 24m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 53m
    0