Источни фронт 250. дан: Путин: Опасно прљава игра усијаних глава на Западу

31.10.2022. 14:09
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 250. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

У току су тешке борбе код Угљедара, док руске ракетне снаге настављају да гађају војне објекте по цијелој Украјини.

Украјинска привреда дневно трпи губитке од око 7,5 милијарди гривни (око 200 милиона долара) због сирена за узбуну које се укључују током радног дана, пожалио се шеф одбора за порез Врховне Раде Данил Гетманцев

Брифинг Министарства одбране Русије:

– Високопрецизним оружјем, ваздушног и морског базирања, погођене су сви назначени војни и енергетски објекти Украјине;
– Руске јединице су одбиле нападе Оружаних снага Украјине у подручју Красног Лимана, ликвидирано је више од 170 украјинских војника.
– Руске оружане снаге уништиле су више од 60 украјинских војника у подручју Доњецка.
– Оружане снаге РФ вратиле су Оружане снаге Украјине на првобитне положаје у дијелу фронта од Николајева до Кривог Рога, након неуспјешне украјинске офанзиве. У том подручју уништена је њемачки артиљеријски систем „Панзерхаубитзе-2000“;
– Руске трупе ликвидирале су више од 110 припадника Оружаних снага Украјине и страних плаћеника у подручју Купјанска;
– Оперативно-тактичка авијација, ракетне снаге и артиљерија уништили су 205 објеката.

Прес-служба Министарства унутрашњих послова Молдавије тврди да је ракета коју је оборио украјински ПВО систем пала на обод молдавског села Наславча, које се налази на сјеверу земље. Том приликом није било жртава, али су на неколико кућа разбијени прозори.

Министарство је, позивајући се на украјинске власти, појаснило да је у понедјељак дошло до напада дроном на Дњестровски дрон, на територију Украјине, која се налази на удаљености од 1 километар од Наславчанске бране. Према подацима украјинских стручњака, нема опасности од поплава.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је да је 80 одсто становника престонице остало без воде, а половина без струје.

Ваздушна узбуна је искључена у цијелој Украјини. Ово је до сада био најмоћнији ракетни напад на енергетску инфраструктуру Украјине.

Најмање шест експлозија у Запорожју.

Током јутрошњег ракетног напада, најмање тридесет објеката енергетске инфраструктуре Украјине је погођено, написао је на свом телеграм каналу руски ратни репортер Евгеније Подубни.

Неколико хидроелектрана је избачено из строја: Дњепровска, Јужнодњестровска, Каневска и Кременчугска.

Експлозија у Запорожју који се налази под контролом Кијева

На небу изнад Украјине лети око 40 ракета, пише на свом телеграм каналу савјетник украјинског министра полиције Антон Герашченко. По његовим ријечима, у Кијеву су одјекнуле минимум три експлозије.

Експлозије у Харкову и Кривом Рогу

У цијелој Украјини објављена је узбуна. Експлозије одјекују у Полтавској, Виницкој, Кировгородској, Запорошкој (делу који се налази под контролом Кијева) и Дњепропетровској области.

Дејствује украјински ПВО.

Путин: Опасно прљава игра усијаних глава на Западу

Руска војна доктрина не предвиђа употребу нуклеарног оружја, осим у случају да безбједност Русије буде угрожена, а употреба нуклеарне бомбе, тактичке или „прљаве”, у овом тренутку нема никаквог смисла прије свега зато што тиме не би био постигнут циљ, нити би то донијело побједу у рату.

На упозорење које су руски званичници упутили Уједињеним нацијама и лидерима западних земаља, да се Украјина припрема да изведе провокацију коришћењем „прљаве бомбе”, Запад је одговорио оптужбама да би управо Русија могла да употрјеби тактичку или „прљаву бомбу” и за кривца прогласи Украјину.

Изјава Владимира Путина да Русији није потребан никакав атомски удар, и да у њему нема никаквог смисла, није охладила Западне усијане главе. И мада Сједињене државе тврде да нису примјећене припреме за било какву употребу нуклеарног оружја, неки њихови савезници су се „присјетили“ да су ипак, ко зна кад, видјели документа која доказују да се Русија спрема да удари баш по Европи.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 2m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 57m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 51m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 0m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 10m
    0