Istočni front 250. dan: Putin: Opasno prljava igra usijanih glava na Zapadu

31.10.2022. 14:09
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 250. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

U toku su teške borbe kod Ugljedara, dok ruske raketne snage nastavljaju da gađaju vojne objekte po cijeloj Ukrajini.

Ukrajinska privreda dnevno trpi gubitke od oko 7,5 milijardi grivni (oko 200 miliona dolara) zbog sirena za uzbunu koje se uključuju tokom radnog dana, požalio se šef odbora za porez Vrhovne Rade Danil Getmancev

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

– Visokopreciznim oružjem, vazdušnog i morskog baziranja, pogođene su svi naznačeni vojni i energetski objekti Ukrajine;
– Ruske jedinice su odbile napade Oružanih snaga Ukrajine u području Krasnog Limana, likvidirano je više od 170 ukrajinskih vojnika.
– Ruske oružane snage uništile su više od 60 ukrajinskih vojnika u području Donjecka.
– Oružane snage RF vratile su Oružane snage Ukrajine na prvobitne položaje u dijelu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga, nakon neuspješne ukrajinske ofanzive. U tom području uništena je njemački artiljerijski sistem „Panzerhaubitze-2000“;
– Ruske trupe likvidirale su više od 110 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika u području Kupjanska;
– Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija uništili su 205 objekata.

Pres-služba Ministarstva unutrašnjih poslova Moldavije tvrdi da je raketa koju je oborio ukrajinski PVO sistem pala na obod moldavskog sela Naslavča, koje se nalazi na sjeveru zemlje. Tom prilikom nije bilo žrtava, ali su na nekoliko kuća razbijeni prozori.

Ministarstvo je, pozivajući se na ukrajinske vlasti, pojasnilo da je u ponedjeljak došlo do napada dronom na Dnjestrovski dron, na teritoriju Ukrajine, koja se nalazi na udaljenosti od 1 kilometar od Naslavčanske brane. Prema podacima ukrajinskih stručnjaka, nema opasnosti od poplava.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je 80 odsto stanovnika prestonice ostalo bez vode, a polovina bez struje.

Vazdušna uzbuna je isključena u cijeloj Ukrajini. Ovo je do sada bio najmoćniji raketni napad na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Najmanje šest eksplozija u Zaporožju.

Tokom jutrošnjeg raketnog napada, najmanje trideset objekata energetske infrastrukture Ukrajine je pogođeno, napisao je na svom telegram kanalu ruski ratni reporter Evgenije Podubni.

Nekoliko hidroelektrana je izbačeno iz stroja: Dnjeprovska, Južnodnjestrovska, Kanevska i Kremenčugska.

Eksplozija u Zaporožju koji se nalazi pod kontrolom Kijeva

Na nebu iznad Ukrajine leti oko 40 raketa, piše na svom telegram kanalu savjetnik ukrajinskog ministra policije Anton Geraščenko. Po njegovim riječima, u Kijevu su odjeknule minimum tri eksplozije.

Eksplozije u Harkovu i Krivom Rogu

U cijeloj Ukrajini objavljena je uzbuna. Eksplozije odjekuju u Poltavskoj, Vinickoj, Kirovgorodskoj, Zaporoškoj (delu koji se nalazi pod kontrolom Kijeva) i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Dejstvuje ukrajinski PVO.

Putin: Opasno prljava igra usijanih glava na Zapadu

Ruska vojna doktrina ne predviđa upotrebu nuklearnog oružja, osim u slučaju da bezbjednost Rusije bude ugrožena, a upotreba nuklearne bombe, taktičke ili „prljave”, u ovom trenutku nema nikakvog smisla prije svega zato što time ne bi bio postignut cilj, niti bi to donijelo pobjedu u ratu.

Na upozorenje koje su ruski zvaničnici uputili Ujedinjenim nacijama i liderima zapadnih zemalja, da se Ukrajina priprema da izvede provokaciju korišćenjem „prljave bombe”, Zapad je odgovorio optužbama da bi upravo Rusija mogla da upotrjebi taktičku ili „prljavu bombu” i za krivca proglasi Ukrajinu.

Izjava Vladimira Putina da Rusiji nije potreban nikakav atomski udar, i da u njemu nema nikakvog smisla, nije ohladila Zapadne usijane glave. I mada Sjedinjene države tvrde da nisu primjećene pripreme za bilo kakvu upotrebu nuklearnog oružja, neki njihovi saveznici su se „prisjetili“ da su ipak, ko zna kad, vidjeli dokumenta koja dokazuju da se Rusija sprema da udari baš po Evropi.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 30m
    0
  • Slani mafini
    13h 51m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 46m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 40m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 9m
    3