Источни фронт 256. дан: Спријечен покушај украјинских снага да нападну руске положаје у Харковској области

06.11.2022. 20:08
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 256. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинске снаге спремају се за нову офанзиву на Херсонску област, довлачећи трупе на линију фронта, саопштио је замјеник шефа администрације овог региона Кирили Стремоусов.

Берлин упозорава на повећање броја избјеглица из Украјине у зимским мјесецима.

Током ноћи настављено је гранатирање ДНР и ЛНР.

Артиљерци Јужног војног округа Оружаних снага Русије уништили су затворене ватрене положаје украјинских снага на једном од праваца у Запорошкој области, изјавио је за Спутњик командант артиљеријске јединице.

Према његовим ријечима, свакодневно артиљеријске јединице Јужног војног округа воде противбатеријску борбу против непријатеља, уништавајући, између осталог, наоружање и војну технику која се у Украјину допрема из иностранства, преноси Спутњик.

- Овога пута су јединице артиљеријских топова ‘Мста Б’ Јужног војног округа уништиле затворене ватрене положаје артиљерије Оружаних снага Украјине - додао је он.

На сјеверу Запорошке области стварају се утврђена подручја у вези са могућим покушајем украјинских трупа да покрену офанзиву, изјавио је члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Он је додао да украјинске снаге јачају и линију одбране.

Према његовим ријечима, кијевске власти могле би да нареде офанзиву до 8. новембра, покушавајући да прикажу снимке гранатирања и почетак офанзиве за свој успјех на вријеме за америчке изборе за Конгрес који се одржавају у уторак.

Вашингтон позвао Кијев да покаже да је отворен за преговоре с Москвом

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена тражи преко приватних канала од украјинских власти да покажу да су отворене за дијалог с Русијом, пише Вашингтон пост позивајући се на изворе упознате с током разговора.

- Бајденова администрација преко приватних канала позива украјинске лидере да покажу да су отворени за преговоре с Русијом и да преиспитају званичну одлуку о одбијању да учествују у мировним преговорима уколико предсједник Русије Владимир Путин не буде смењен - наводи лист.

Саговорници листа су навели да амерички чиновници не постављају задатак украјинским властима да сједну за преговарачки сто, него да сачувају подршку других земаља које се суочавају са страховањима својих бирача да ће сукоб трајати годинама, преноси Спутњик.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски потписао је указ о немогућности преговора представника Кијева с Владимиром Путином.

Крајем октобра предсједник Русије је рекао да је Москва спремна за преговоре с Кијевом, али да су украјинске власти одлучиле да га прекину. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је изјавио да је Кијев одбио да преговара с Москвом по налогу Вашингтона.

Амерички обавјештајац: Европа страхује да би Пољска могла да увуче НАТО у сукоб у Украјини

Европске земље нису спремне да шаљу своје војнике у Украјину, али постоји страховање да би Пољска могла да увуче НАТО у сукоб, изјавио је официр обавјештајне службе америчке морнаричке пјешадије у пензији Скот Ритер у интервјуу за Јутјуб канал „Judging Freedom“.

- Европа није усхићена: она је забринута због тога што Пољска увлачи НАТО у тај сукоб. Сада у Европи нико не гори од жеље да шаље у Украјину војнике. Ентузијазам је нула - рекао је официр.

Према његовом мишљењу, за слање војника у Украјину, земље Сјеверноатлантске алијансе немају инфраструктуру која би им омогућила да се супротставе средствима противваздушне одбране и тешке оклопне технике, преноси Спутњик.

Официр је, такође, указао на „ентузијазам“ Пољака, истакавши да је, према његовој рачуници, у Украјини од 10.000 до 30.000 хиљада војника из те земље који ратују на првој линији фронта.

Предсједник Русије Владимир Путин је у више наврата упозоравао на озбиљне посљедице у случају сукоба војника НАТО-а с руском армијом. Он је нагласио да би такав развој догађаја могао довести до глобалне катастрофе, али је додао да се нада да ће западни лидери бити разумни.

Министарство одбране Русије: У Красном Лиману убијено до 40 страних плаћеника

Оружане снаге Русије спријечиле су покушај украјинских снага да нападну руске положаје у Харковској области, саопштио је на редовном брифингу портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Украјинске снаге два пута су нападале положаје руских трупа у Херсонској области. Напади су одбијени, противник је потиснут на првобитне положаје, а убијено је више од 50 украјинских војника, додаје се у саопштењу.

Он је додао да су Оружане снаге Украјине покушале да нападну и положаје руских снага у Луганској Народној Републици. Руска средства за противваздушну одбрану су у протекла 24 часа у Херсонској области пресрела осам украјинских ракета испаљених из вишецијевних бацача ракета „Химарс“ и „Ољха“, једну противрадарску ракету „Харм“, а оборила су и једну балистичку ракету „Точка У“.

У Херсонској области су, такође, помоћу дронова-самоубица уништена два самоходна артиљеријска оруђа украјинских снага.

У Доњецкој Народној Републици руске снаге уништиле су 120 ракета америчког вишецијевног ракетног система „Химарс“ и 250 ракета испаљених из вишецијевног ракетног система „Смерч“. Руске снаге такође су уништиле командно место 72. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у ДНР.

У области Красног Лимана руске снаге спријечиле су покушај офанзиве украјинских формација. Противник је изгубио више од 250 војника. Осим тога, уништено је до сто припадника неонацистичких формација и око 40 страних плаћеника из САД, Велике Британије и Пољске. У борби је уништено и десет оклопних возила. Конашенков је истакао да Кијев наставља са провокацијама у циљу стварања техногене катастрофе на Запорошкој нуклеарки. Такође је навео да су Оружане снаге Украјине испалиле 15 граната великог калибра на Енергодар и његову околину. У противудару је уништена украјинска хаубица „Мста Б“.

У Купјанском правцу уништено је до 200 украјинских војника. У јужно-доњецком правцу дејствима руске артиљерије и јуришних група поражене су јединице Оружаних снага Украјине у Доњецкој Народној Републици. Убијено је до 70 украјинских војника, а уништен један тенк, борбено возило пешадије, четири камионета и две хаубице М777 америчке производње. У околини града Запорожје уништено је складиште муниције 65. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине. Осим тога, у области насеља Красноармејск у ДНР, као резултат напада на складиште ракетног и артиљеријског наоружања Оружаних снага Украјине уништено је 120 ракета америчког вишецевног бацача ракета „Химарс“, 250 ракета за вишецевни ракетни систем „Смерч“ и два транспортна возила, преноси Спутник.

ПВО системи су током претходног дана оборили 16 беспилотних летелица у Херсонској и Николајевској области и Доњецкој Народној Републици.

 Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 331 авион, 169 хеликоптера, 2.452 беспилотне летјелице, 386 противваздушних ракетних система, 6.398 тенкова и других оклопних борбених возила, 883 борбена возила вишецијевних ракетних система, 3.560 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 7.086 јединица специјалних војних возила.

Предсједник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтјевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим ријечима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 19m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 14m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    8h 8m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 17m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 27m
    0