Istočni front 256. dan: Spriječen pokušaj ukrajinskih snaga da napadnu ruske položaje u Harkovskoj oblasti

06.11.2022. 20:08
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 256. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinske snage spremaju se za novu ofanzivu na Hersonsku oblast, dovlačeći trupe na liniju fronta, saopštio je zamjenik šefa administracije ovog regiona Kirili Stremousov.

Berlin upozorava na povećanje broja izbjeglica iz Ukrajine u zimskim mjesecima.

Tokom noći nastavljeno je granatiranje DNR i LNR.

Artiljerci Južnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije uništili su zatvorene vatrene položaje ukrajinskih snaga na jednom od pravaca u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik komandant artiljerijske jedinice.

Prema njegovim riječima, svakodnevno artiljerijske jedinice Južnog vojnog okruga vode protivbaterijsku borbu protiv neprijatelja, uništavajući, između ostalog, naoružanje i vojnu tehniku koja se u Ukrajinu doprema iz inostranstva, prenosi Sputnjik.

- Ovoga puta su jedinice artiljerijskih topova ‘Msta B’ Južnog vojnog okruga uništile zatvorene vatrene položaje artiljerije Oružanih snaga Ukrajine - dodao je on.

Na sjeveru Zaporoške oblasti stvaraju se utvrđena područja u vezi sa mogućim pokušajem ukrajinskih trupa da pokrenu ofanzivu, izjavio je član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je dodao da ukrajinske snage jačaju i liniju odbrane.

Prema njegovim riječima, kijevske vlasti mogle bi da narede ofanzivu do 8. novembra, pokušavajući da prikažu snimke granatiranja i početak ofanzive za svoj uspjeh na vrijeme za američke izbore za Kongres koji se održavaju u utorak.

Vašington pozvao Kijev da pokaže da je otvoren za pregovore s Moskvom

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena traži preko privatnih kanala od ukrajinskih vlasti da pokažu da su otvorene za dijalog s Rusijom, piše Vašington post pozivajući se na izvore upoznate s tokom razgovora.

- Bajdenova administracija preko privatnih kanala poziva ukrajinske lidere da pokažu da su otvoreni za pregovore s Rusijom i da preispitaju zvaničnu odluku o odbijanju da učestvuju u mirovnim pregovorima ukoliko predsjednik Rusije Vladimir Putin ne bude smenjen - navodi list.

Sagovornici lista su naveli da američki činovnici ne postavljaju zadatak ukrajinskim vlastima da sjednu za pregovarački sto, nego da sačuvaju podršku drugih zemalja koje se suočavaju sa strahovanjima svojih birača da će sukob trajati godinama, prenosi Sputnjik.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o nemogućnosti pregovora predstavnika Kijeva s Vladimirom Putinom.

Krajem oktobra predsjednik Rusije je rekao da je Moskva spremna za pregovore s Kijevom, ali da su ukrajinske vlasti odlučile da ga prekinu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da je Kijev odbio da pregovara s Moskvom po nalogu Vašingtona.

Američki obavještajac: Evropa strahuje da bi Poljska mogla da uvuče NATO u sukob u Ukrajini

Evropske zemlje nisu spremne da šalju svoje vojnike u Ukrajinu, ali postoji strahovanje da bi Poljska mogla da uvuče NATO u sukob, izjavio je oficir obavještajne službe američke mornaričke pješadije u penziji Skot Riter u intervjuu za Jutjub kanal „Judging Freedom“.

- Evropa nije ushićena: ona je zabrinuta zbog toga što Poljska uvlači NATO u taj sukob. Sada u Evropi niko ne gori od želje da šalje u Ukrajinu vojnike. Entuzijazam je nula - rekao je oficir.

Prema njegovom mišljenju, za slanje vojnika u Ukrajinu, zemlje Sjevernoatlantske alijanse nemaju infrastrukturu koja bi im omogućila da se suprotstave sredstvima protivvazdušne odbrane i teške oklopne tehnike, prenosi Sputnjik.

Oficir je, takođe, ukazao na „entuzijazam“ Poljaka, istakavši da je, prema njegovoj računici, u Ukrajini od 10.000 do 30.000 hiljada vojnika iz te zemlje koji ratuju na prvoj liniji fronta.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u više navrata upozoravao na ozbiljne posljedice u slučaju sukoba vojnika NATO-a s ruskom armijom. On je naglasio da bi takav razvoj događaja mogao dovesti do globalne katastrofe, ali je dodao da se nada da će zapadni lideri biti razumni.

Ministarstvo odbrane Rusije: U Krasnom Limanu ubijeno do 40 stranih plaćenika

Oružane snage Rusije spriječile su pokušaj ukrajinskih snaga da napadnu ruske položaje u Harkovskoj oblasti, saopštio je na redovnom brifingu portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Ukrajinske snage dva puta su napadale položaje ruskih trupa u Hersonskoj oblasti. Napadi su odbijeni, protivnik je potisnut na prvobitne položaje, a ubijeno je više od 50 ukrajinskih vojnika, dodaje se u saopštenju.

On je dodao da su Oružane snage Ukrajine pokušale da napadnu i položaje ruskih snaga u Luganskoj Narodnoj Republici. Ruska sredstva za protivvazdušnu odbranu su u protekla 24 časa u Hersonskoj oblasti presrela osam ukrajinskih raketa ispaljenih iz višecijevnih bacača raketa „Himars“ i „Oljha“, jednu protivradarsku raketu „Harm“, a oborila su i jednu balističku raketu „Točka U“.

U Hersonskoj oblasti su, takođe, pomoću dronova-samoubica uništena dva samohodna artiljerijska oruđa ukrajinskih snaga.

U Donjeckoj Narodnoj Republici ruske snage uništile su 120 raketa američkog višecijevnog raketnog sistema „Himars“ i 250 raketa ispaljenih iz višecijevnog raketnog sistema „Smerč“. Ruske snage takođe su uništile komandno mesto 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR.

U oblasti Krasnog Limana ruske snage spriječile su pokušaj ofanzive ukrajinskih formacija. Protivnik je izgubio više od 250 vojnika. Osim toga, uništeno je do sto pripadnika neonacističkih formacija i oko 40 stranih plaćenika iz SAD, Velike Britanije i Poljske. U borbi je uništeno i deset oklopnih vozila. Konašenkov je istakao da Kijev nastavlja sa provokacijama u cilju stvaranja tehnogene katastrofe na Zaporoškoj nuklearki. Takođe je naveo da su Oružane snage Ukrajine ispalile 15 granata velikog kalibra na Energodar i njegovu okolinu. U protivudaru je uništena ukrajinska haubica „Msta B“.

U Kupjanskom pravcu uništeno je do 200 ukrajinskih vojnika. U južno-donjeckom pravcu dejstvima ruske artiljerije i jurišnih grupa poražene su jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ubijeno je do 70 ukrajinskih vojnika, a uništen jedan tenk, borbeno vozilo pešadije, četiri kamioneta i dve haubice M777 američke proizvodnje. U okolini grada Zaporožje uništeno je skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Osim toga, u oblasti naselja Krasnoarmejsk u DNR, kao rezultat napada na skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine uništeno je 120 raketa američkog višecevnog bacača raketa „Himars“, 250 raketa za višecevni raketni sistem „Smerč“ i dva transportna vozila, prenosi Sputnik.

PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili 16 bespilotnih letelica u Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici.

 Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 331 avion, 169 helikoptera, 2.452 bespilotne letjelice, 386 protivvazdušnih raketnih sistema, 6.398 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 883 borbena vozila višecijevnih raketnih sistema, 3.560 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 7.086 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtjevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim riječima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 2m
    0
  • Slani mafini
    13h 23m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 18m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 12m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 41m
    0