Источни фронт 257. дан: Песков: Русија отворена за преговоре са Украјином

07.11.2022. 14:38
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 257. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

УН су обећале да ће у најскорије време уклонити ограничења на извоз руског жита, изјавио је први замјеник представника Русије у УН Дмитриј Пољански. Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова сматра да ће придруживање Украјине Европској унији трајати колико и њен распад.

Запорошка област прелази са гривне на рубље од 1. јануара

Двовалутна зона у Запорошкој области престаће да функционише од 1. јануара 2023. године, једина званична валута биће руска рубља, изјавио је члан главног савета управе Запорошке области Владимир Рогов.

- Од 1. јануара 2023. у Запорошкој области ће престати да функционише двовалутна зона. Гривне се више неће примати. Једина званична валута биће руска рубља. Гривна ће отићи у историју - рекао је Рогов за Спутњик.

У овој области тренутно се користе две валуте: уз руску рубљу, у оптицају је и украјинска гривна.

У Одеској области објављена узбуна за ваздушну опасност.

Саобраћај цивилних возила преко Дњепра понтонским трајектом привремено је обустављен, саопштила је управа Херсонске области.

Након диверзије на далеководу у Херсону и даље постоје прекиди у струји и везама, планирано је да се све поправи у најскорије време, саопштио је замјеник начелника регионалне администрације Кирил Стремоусов.

- И даље постоје прекиди у струји, јер разне структуре које представљају диверзантско-извиђачке групе изводе неке терористичке нападе. Боримо се против тога и мислим да ће струја и комуникације ускоро бити обновљене - саопштио је Стремоусов на Телеграму.

У недјељу је администрација саопштила да је у Херсону и низу округа ове области, због терористичког напада на далековод, који су организовали украјински диверзанти, прекинута испорука воде и струје. Радови на санацији кварова су у току.

Током протеклог дана у офанзивним дејствима јединица Народне милиције ЛНР убијено је до 50 припадника украјинских снага и уништене двије јединице артиљеријског оруђа, четири оклопна транспортера и 11 специјалних возила, саопштио је портпарол Народне милиције ЛНР капетан Иван Филипоненко.

Украјинске снаге испалиле су 15 ракета из вишецијевних бацача ракета М142 „Химарс“ на насеља Алчевск, Стаханов, Меловатка и Сватово.

У ракетирању је погинуо један цивил и оштећено је неколико кућа, једна школа у Стаханову, електроводови, гасовод и водовод.

У протекла 24 часа украјинске снаге испалиле су 112 ракета и граната из вишецијевних бацача ракета „Химарс“ и „Град“ и артиљеријског оруђа калибра 155, 152 и 122мм, саопштила је Народна милиција ДНР.

Гађани су окрузи осам насеља ДНР. У нападима је погинуо један цивили, а три су рањена. Оштећена је 31 зграда и пет објеката цивилне инфраструктуре.

Заједничким снагама оружаних снага ДНР и Оружаних снага Русије уништена је једно самоходно артиљеријско оруђе 2С1 „Гвоздика“, четири хаубице (три М777 и 2С3), два тенка Т-64БВ, седам оклопних возила, а оборене су три беспилотне летјелице. У борбама је убијено 30 припадника украјинских снага.

Руски војници, позвани у састав Оружаних снага Русије у оквиру дјелимичне мобилизације, опремили су ојачану линију одбране дуж обале Дњепра у области Енергодара, јавља дописник Спутњика.

Борци, који су у углавном позвани из Саратовске области, стигли су у зону специјалне војне операције након обуке на полигонима и борбене координације.

На првим линијама они ће ојачати већ постојећу одбрану, самостално опремајући утврђења и ватрене положаје дуж обале.

Песков: Русија отворена за преговоре са Украјином

Русија остаје отворена за преговоре са Украјином, али у овом тренутку нема начина да се они наставе, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- У више наврата смо говорили да руска страна остаје отворена како би остварила своје циљеве преговора, али смо такође више пута скренули пажњу свима да у овом тренутку не видимо такву могућност, пошто је у Кијеву кодификовано, тј. претворено у закон о ненастављању било каквих преговора са руском страном - објаснио је Песков новинарима.

Коментаришући чланак „Вашингтон поста“ о преговорима САД са Кијевом за подстицање дијалога са Русијом, Песков је додао да не зна да ли је то тачно, да има и истинитих извештаја, али пре свега спекулација.

- Не знамо да ли је то истина или не, јер понављам, има и истинитих извјештаја, али пре свега извјештаја који су апсолутне спекулације или чисте лажи. Стога не можемо да коментаришемо, с обзиром да нисмо сигурни да је то тачно - рекао је портпарол.

Раније је „Вашингтон пост“, позивајући се на лица упућена у разговоре, објавио да администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена приватно тражи од украјинског руководства да покаже отвореност за преговоре са Русијом.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски раније је потписао указ о ступању на снагу одлуке Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине о немогућности вођења преговора са предсједником Русије. Крајем октобра предсједник Русије Владимир Путин рекао је да је Русија спремна за преговоре о Украјини и позвао Кијев да одмах прекине сва борбена дејства, пише Спутник.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 8m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 3m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 57m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 6m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 16m
    0