Istočni front 257. dan: Peskov: Rusija otvorena za pregovore sa Ukrajinom

07.11.2022. 14:38
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 257. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

UN su obećale da će u najskorije vreme ukloniti ograničenja na izvoz ruskog žita, izjavio je prvi zamjenik predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova smatra da će pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji trajati koliko i njen raspad.

Zaporoška oblast prelazi sa grivne na rublje od 1. januara

Dvovalutna zona u Zaporoškoj oblasti prestaće da funkcioniše od 1. januara 2023. godine, jedina zvanična valuta biće ruska rublja, izjavio je član glavnog saveta uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Od 1. januara 2023. u Zaporoškoj oblasti će prestati da funkcioniše dvovalutna zona. Grivne se više neće primati. Jedina zvanična valuta biće ruska rublja. Grivna će otići u istoriju - rekao je Rogov za Sputnjik.

U ovoj oblasti trenutno se koriste dve valute: uz rusku rublju, u opticaju je i ukrajinska grivna.

U Odeskoj oblasti objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost.

Saobraćaj civilnih vozila preko Dnjepra pontonskim trajektom privremeno je obustavljen, saopštila je uprava Hersonske oblasti.

Nakon diverzije na dalekovodu u Hersonu i dalje postoje prekidi u struji i vezama, planirano je da se sve popravi u najskorije vreme, saopštio je zamjenik načelnika regionalne administracije Kiril Stremousov.

- I dalje postoje prekidi u struji, jer razne strukture koje predstavljaju diverzantsko-izviđačke grupe izvode neke terorističke napade. Borimo se protiv toga i mislim da će struja i komunikacije uskoro biti obnovljene - saopštio je Stremousov na Telegramu.

U nedjelju je administracija saopštila da je u Hersonu i nizu okruga ove oblasti, zbog terorističkog napada na dalekovod, koji su organizovali ukrajinski diverzanti, prekinuta isporuka vode i struje. Radovi na sanaciji kvarova su u toku.

Tokom proteklog dana u ofanzivnim dejstvima jedinica Narodne milicije LNR ubijeno je do 50 pripadnika ukrajinskih snaga i uništene dvije jedinice artiljerijskog oruđa, četiri oklopna transportera i 11 specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko.

Ukrajinske snage ispalile su 15 raketa iz višecijevnih bacača raketa M142 „Himars“ na naselja Alčevsk, Stahanov, Melovatka i Svatovo.

U raketiranju je poginuo jedan civil i oštećeno je nekoliko kuća, jedna škola u Stahanovu, elektrovodovi, gasovod i vodovod.

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 112 raketa i granata iz višecijevnih bacača raketa „Himars“ i „Grad“ i artiljerijskog oruđa kalibra 155, 152 i 122mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađani su okruzi osam naselja DNR. U napadima je poginuo jedan civili, a tri su ranjena. Oštećena je 31 zgrada i pet objekata civilne infrastrukture.

Zajedničkim snagama oružanih snaga DNR i Oružanih snaga Rusije uništena je jedno samohodno artiljerijsko oruđe 2S1 „Gvozdika“, četiri haubice (tri M777 i 2S3), dva tenka T-64BV, sedam oklopnih vozila, a oborene su tri bespilotne letjelice. U borbama je ubijeno 30 pripadnika ukrajinskih snaga.

Ruski vojnici, pozvani u sastav Oružanih snaga Rusije u okviru djelimične mobilizacije, opremili su ojačanu liniju odbrane duž obale Dnjepra u oblasti Energodara, javlja dopisnik Sputnjika.

Borci, koji su u uglavnom pozvani iz Saratovske oblasti, stigli su u zonu specijalne vojne operacije nakon obuke na poligonima i borbene koordinacije.

Na prvim linijama oni će ojačati već postojeću odbranu, samostalno opremajući utvrđenja i vatrene položaje duž obale.

Peskov: Rusija otvorena za pregovore sa Ukrajinom

Rusija ostaje otvorena za pregovore sa Ukrajinom, ali u ovom trenutku nema načina da se oni nastave, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- U više navrata smo govorili da ruska strana ostaje otvorena kako bi ostvarila svoje ciljeve pregovora, ali smo takođe više puta skrenuli pažnju svima da u ovom trenutku ne vidimo takvu mogućnost, pošto je u Kijevu kodifikovano, tj. pretvoreno u zakon o nenastavljanju bilo kakvih pregovora sa ruskom stranom - objasnio je Peskov novinarima.

Komentarišući članak „Vašington posta“ o pregovorima SAD sa Kijevom za podsticanje dijaloga sa Rusijom, Peskov je dodao da ne zna da li je to tačno, da ima i istinitih izveštaja, ali pre svega spekulacija.

- Ne znamo da li je to istina ili ne, jer ponavljam, ima i istinitih izvještaja, ali pre svega izvještaja koji su apsolutne spekulacije ili čiste laži. Stoga ne možemo da komentarišemo, s obzirom da nismo sigurni da je to tačno - rekao je portparol.

Ranije je „Vašington post“, pozivajući se na lica upućena u razgovore, objavio da administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena privatno traži od ukrajinskog rukovodstva da pokaže otvorenost za pregovore sa Rusijom.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije je potpisao ukaz o stupanju na snagu odluke Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine o nemogućnosti vođenja pregovora sa predsjednikom Rusije. Krajem oktobra predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna za pregovore o Ukrajini i pozvao Kijev da odmah prekine sva borbena dejstva, piše Sputnik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 14m
    0
  • Slani mafini
    13h 35m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 30m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 24m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 53m
    0