Источни фронт 259. дан: Одбијен напад украјинских трупа на сјеверу Херсонске области

09.11.2022. 12:52
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 259. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

ФСБ је ухапсила украјинске диверзанте који су планирали терористичке нападе у Херсонској области. У Пентагону сматрају да Украјинци сами треба да рјешавају који ће им бити војни циљеви – враћање на границе од 23. фебруара или 2014. године.

У протекла 24 часа убијено је до 80 припадника украјинских снага, а уништено три тенка, пет оклопних транспортера, три артиљеријска оруђа и 12 специјалних возила, саопштио је портпарол Народне милиције ЛНР капетан Иван Филипоненко.

Насеља Кремена и Стаханов гађана су из америчког вишецијевног бацача ракета М142 „Химарс“ и артиљеријског оруђа калибра 155мм, на које су испаљене двије ракете и једна граната. У нападу је погинуо један цивил, а један је рањен.

Украјинске снаге настављају да концентришу снаге у Херсонској области у нади да ће извршити наређења колективног Запада, изјавио је замјеник шефа обласне администрације Кирил Стремоусов.

- У офанзиву укронациста укључени су страни плаћеници. У овој фази ситуација је под потпуном контролом руске војске - написао је Стремоусов на свом Телеграму.

Украјинска енергетска компанија „Укренерго“ саопштила је да ће током дана у цијелој земљи бити рестрикције струје, пише портал „Страна“.

Како се наводи у саопштењу компаније, максимална искључења ће бити у Кијеву, Кијевској, Черниговској, Черкаској, Житомирској, Сумској, Харковској, Полтавској, Дњепропетровској и Кировоградској области и дијелу Запорошке области коју контролише Кијев.

Кинески инвеститори против национализације компаније „Мотор Сич“ у Украјини

Кинески инвеститори украјинске компаније „Мотор Сич“ након национализације актива компаније, иступили су против тога што Кијев злоупотребљава државну власт и подмеће концепт националне безбједности, наводи се у изјави представника инвеститора Ванг Ђина.

- Кијеву и његовим покровитељима нису потребни преговори, њихов циљ је деструктиван - изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући питање преговора са Украјином.

Она је истакла да недостаје жеља, тежња Вашингтона да подстакне кијевски режим на нешто конструктивно.

Према њеним ријечима, Кијеву је „забрањено“ да води преговоре.

Покретање Запорошке нуклеарке - уз гаранцију Кијева да је неће гађати

Услов за разговор о плановима за пуштање у рад Запорошке нуклеарке је искључивање сваке могућности гранатирања електране од стране украјинских трупа, изјавио је члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

- Преурањено је говорити о плановима за пуштање у рад Запорошке нуклеарне електране док се потпуно не искључи могућност гранатирања од стране украјинских снага. Без ове гаранције кијевски режим може у сваком тренутку да нареди артиљеријски и ракетни напад на нуклеарку и почне офанзиву на њу, угрожавајући нуклеарну безбједност - објаснио је Рогов за Спутњик.

Према његовим ријечима, једини начин да се осигура рад атомске станице је да се помјери линија фронта и украјинске снаге повуку из области Запорошке нуклеарне станице ван домашаја њихове артиљерије.

Рогов је при томе истакао да је у овом тренутку ситуација у електрани стабилна. Објекат је под заштитом Руске гарде унутра и руске војске на споља.

Он је додао да кијевске власти покушавају да дестабилизују ситуацију у нуклеарној електрани, нудећи запосленима новац за одбијање да раде у нуклеарки.

Раније је саопштено да енергетски блокови Запорошке нуклеарке тренутно не раде и да је производња електричне енергије заустављена.

Напад украјинских трупа на град Снигирјовка у сјеверном дијелу Херсонске области је одбијен, изјавио је замјеник шефа обласне администрације Кирил Стремоусов.

- Напад на Снигирјовку је одбијен. Све је у реду - рекао је Стремоусов за Спутњик и додао да су украјинске трупе претрпиле велике губитке.

Стремоусов је раније саопштио да су украјинске снаге кренуле у напад у области Снигирјовке и да се воде озбиљне борбе.

ФСБ: Разоткривен и осуђен украјински обавјештајац највишег ранга

Руска Федерална служба безбједности саопштила је да је разоткрила највише рангираног украјинског илегалног обавјештајца у Русији. Према саопштењу, пуковник Главне обавјештајне управе Министарства одбране Украјине осуђен је на укупно 19,5 година строгог затвора.

О притварању и резултатима суђења тако високо рангираних украјинских обавјештајаца, нарочито илегалних – највишег ранга у обавјештајним службама, раније није саопштавано.

У објави се наводи да је ступила на снагу пресуда Јужног окружног војног суда против пуковника илегалне обавјештајне службе Главне обавјештајне управе украјинског Министарства одбране Д.А. Штибликова, осуђеног због велеиздаје.

Према саопштењу, украјински пуковник је претходно, према пресуди Градског суда у Севастопољу, већ осуђен на пет година строгог затвора због припреме серије експлозија на објектима цивилне инфраструктуре на Криму и Црноморске флоте, преноси Спутњик.

Наводи се да је 2014. године, након уласка Крима у састав Русије, Штибликов, по налогу украјинске обавјештајне службе, остао на полуострву и добио руско држављанство. Истиче се да је, заузевши цивилну позицију у једној од војних јединица Црноморске флоте, преносио Кијеву информације о активностима војних снага на Криму, које су представљале државну тајну.

Такође се истиче да је шпијунска активност пуковника била благовремено прекинута.

Руски војни часопис: САД раде на средствима за неутрализацију нуклеарног оружја Русије

Сједињене Америчке Државе припремају средства за неутрализацију руског нуклеарног оружја која ће, како је планирано, моћи да погоде значајан дио арсенала прије него што државне власти донесу одлуку о узвратном нападу, објавио је часопис за војне команданте „Војна мисао“, који издаје Министарство одбране Русије.

Према писању листа, САД у циљу очувања глобалног лидерства покушавају да реализују комплекс мјера за обуздавање Русије како нуклеарним, тако и стратешким ненуклеарним оружјем. Истовремено, истичу аутори, теорија обуздавања у САД и у земљама НАТО-а замјењена је теоријом превентивних борбених дејстава.

- У средњорочној перспективи, САД теже да посједују стратешко ненуклеарно оружје које брзо погађа циљ и формално не потпада под било каква билатерална или међународна ограничења, чијом примјеном је могуће испуњење стратешких офанзивних задатака, који омогућавају уништавање значајног дијела руских нуклеарних снага, прије него што Врховни командант Оружаних снага Русије донесе одлуку о узвратном удару - наводи се у чланку.

Према закључцима публикације, „ово се може крајње негативно одразити на националну безбједност Русије и захтјеваће од њеног политичког руководства активно супротстављање новонасталим пријетњама“, преноси Спутњик.

У дугорочне планове Вашингтона, према ријечима аутора чланка, спада и стварање стратешких високоефикасних система ватреног наоружања, која раде по принципу извиђачког ударног система, оружја усмјерене енергије и других перспективних система.

У средњорочној перспективи у САД би требало да се појави нека средња структура, опремљена постојећим и средствима која америчке снаге тек треба да добију, а која имају кинетичко и некинетичко, глобално и регионално, као и нуклеарно дејство.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 46m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 41m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 46m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 35m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 44m
    3