Istočni front 259. dan: Odbijen napad ukrajinskih trupa na sjeveru Hersonske oblasti

09.11.2022. 12:52
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 259. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

FSB je uhapsila ukrajinske diverzante koji su planirali terorističke napade u Hersonskoj oblasti. U Pentagonu smatraju da Ukrajinci sami treba da rješavaju koji će im biti vojni ciljevi – vraćanje na granice od 23. februara ili 2014. godine.

U protekla 24 časa ubijeno je do 80 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništeno tri tenka, pet oklopnih transportera, tri artiljerijska oruđa i 12 specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko.

Naselja Kremena i Stahanov gađana su iz američkog višecijevnog bacača raketa M142 „Himars“ i artiljerijskog oruđa kalibra 155mm, na koje su ispaljene dvije rakete i jedna granata. U napadu je poginuo jedan civil, a jedan je ranjen.

Ukrajinske snage nastavljaju da koncentrišu snage u Hersonskoj oblasti u nadi da će izvršiti naređenja kolektivnog Zapada, izjavio je zamjenik šefa oblasne administracije Kiril Stremousov.

- U ofanzivu ukronacista uključeni su strani plaćenici. U ovoj fazi situacija je pod potpunom kontrolom ruske vojske - napisao je Stremousov na svom Telegramu.

Ukrajinska energetska kompanija „Ukrenergo“ saopštila je da će tokom dana u cijeloj zemlji biti restrikcije struje, piše portal „Strana“.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, maksimalna isključenja će biti u Kijevu, Kijevskoj, Černigovskoj, Čerkaskoj, Žitomirskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti i dijelu Zaporoške oblasti koju kontroliše Kijev.

Kineski investitori protiv nacionalizacije kompanije „Motor Sič“ u Ukrajini

Kineski investitori ukrajinske kompanije „Motor Sič“ nakon nacionalizacije aktiva kompanije, istupili su protiv toga što Kijev zloupotrebljava državnu vlast i podmeće koncept nacionalne bezbjednosti, navodi se u izjavi predstavnika investitora Vang Đina.

- Kijevu i njegovim pokroviteljima nisu potrebni pregovori, njihov cilj je destruktivan - izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući pitanje pregovora sa Ukrajinom.

Ona je istakla da nedostaje želja, težnja Vašingtona da podstakne kijevski režim na nešto konstruktivno.

Prema njenim riječima, Kijevu je „zabranjeno“ da vodi pregovore.

Pokretanje Zaporoške nuklearke - uz garanciju Kijeva da je neće gađati

Uslov za razgovor o planovima za puštanje u rad Zaporoške nuklearke je isključivanje svake mogućnosti granatiranja elektrane od strane ukrajinskih trupa, izjavio je član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Preuranjeno je govoriti o planovima za puštanje u rad Zaporoške nuklearne elektrane dok se potpuno ne isključi mogućnost granatiranja od strane ukrajinskih snaga. Bez ove garancije kijevski režim može u svakom trenutku da naredi artiljerijski i raketni napad na nuklearku i počne ofanzivu na nju, ugrožavajući nuklearnu bezbjednost - objasnio je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, jedini način da se osigura rad atomske stanice je da se pomjeri linija fronta i ukrajinske snage povuku iz oblasti Zaporoške nuklearne stanice van domašaja njihove artiljerije.

Rogov je pri tome istakao da je u ovom trenutku situacija u elektrani stabilna. Objekat je pod zaštitom Ruske garde unutra i ruske vojske na spolja.

On je dodao da kijevske vlasti pokušavaju da destabilizuju situaciju u nuklearnoj elektrani, nudeći zaposlenima novac za odbijanje da rade u nuklearki.

Ranije je saopšteno da energetski blokovi Zaporoške nuklearke trenutno ne rade i da je proizvodnja električne energije zaustavljena.

Napad ukrajinskih trupa na grad Snigirjovka u sjevernom dijelu Hersonske oblasti je odbijen, izjavio je zamjenik šefa oblasne administracije Kiril Stremousov.

- Napad na Snigirjovku je odbijen. Sve je u redu - rekao je Stremousov za Sputnjik i dodao da su ukrajinske trupe pretrpile velike gubitke.

Stremousov je ranije saopštio da su ukrajinske snage krenule u napad u oblasti Snigirjovke i da se vode ozbiljne borbe.

FSB: Razotkriven i osuđen ukrajinski obavještajac najvišeg ranga

Ruska Federalna služba bezbjednosti saopštila je da je razotkrila najviše rangiranog ukrajinskog ilegalnog obavještajca u Rusiji. Prema saopštenju, pukovnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine osuđen je na ukupno 19,5 godina strogog zatvora.

O pritvaranju i rezultatima suđenja tako visoko rangiranih ukrajinskih obavještajaca, naročito ilegalnih – najvišeg ranga u obavještajnim službama, ranije nije saopštavano.

U objavi se navodi da je stupila na snagu presuda Južnog okružnog vojnog suda protiv pukovnika ilegalne obavještajne službe Glavne obavještajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane D.A. Štiblikova, osuđenog zbog veleizdaje.

Prema saopštenju, ukrajinski pukovnik je prethodno, prema presudi Gradskog suda u Sevastopolju, već osuđen na pet godina strogog zatvora zbog pripreme serije eksplozija na objektima civilne infrastrukture na Krimu i Crnomorske flote, prenosi Sputnjik.

Navodi se da je 2014. godine, nakon ulaska Krima u sastav Rusije, Štiblikov, po nalogu ukrajinske obavještajne službe, ostao na poluostrvu i dobio rusko državljanstvo. Ističe se da je, zauzevši civilnu poziciju u jednoj od vojnih jedinica Crnomorske flote, prenosio Kijevu informacije o aktivnostima vojnih snaga na Krimu, koje su predstavljale državnu tajnu.

Takođe se ističe da je špijunska aktivnost pukovnika bila blagovremeno prekinuta.

Ruski vojni časopis: SAD rade na sredstvima za neutralizaciju nuklearnog oružja Rusije

Sjedinjene Američke Države pripremaju sredstva za neutralizaciju ruskog nuklearnog oružja koja će, kako je planirano, moći da pogode značajan dio arsenala prije nego što državne vlasti donesu odluku o uzvratnom napadu, objavio je časopis za vojne komandante „Vojna misao“, koji izdaje Ministarstvo odbrane Rusije.

Prema pisanju lista, SAD u cilju očuvanja globalnog liderstva pokušavaju da realizuju kompleks mjera za obuzdavanje Rusije kako nuklearnim, tako i strateškim nenuklearnim oružjem. Istovremeno, ističu autori, teorija obuzdavanja u SAD i u zemljama NATO-a zamjenjena je teorijom preventivnih borbenih dejstava.

- U srednjoročnoj perspektivi, SAD teže da posjeduju strateško nenuklearno oružje koje brzo pogađa cilj i formalno ne potpada pod bilo kakva bilateralna ili međunarodna ograničenja, čijom primjenom je moguće ispunjenje strateških ofanzivnih zadataka, koji omogućavaju uništavanje značajnog dijela ruskih nuklearnih snaga, prije nego što Vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije donese odluku o uzvratnom udaru - navodi se u članku.

Prema zaključcima publikacije, „ovo se može krajnje negativno odraziti na nacionalnu bezbjednost Rusije i zahtjevaće od njenog političkog rukovodstva aktivno suprotstavljanje novonastalim prijetnjama“, prenosi Sputnjik.

U dugoročne planove Vašingtona, prema riječima autora članka, spada i stvaranje strateških visokoefikasnih sistema vatrenog naoružanja, koja rade po principu izviđačkog udarnog sistema, oružja usmjerene energije i drugih perspektivnih sistema.

U srednjoročnoj perspektivi u SAD bi trebalo da se pojavi neka srednja struktura, opremljena postojećim i sredstvima koja američke snage tek treba da dobiju, a koja imaju kinetičko i nekinetičko, globalno i regionalno, kao i nuklearno dejstvo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 22m
    0
  • Slani mafini
    13h 43m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 38m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 32m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 1m
    3