Источни фронт 260. дан: Захарова: Русија ће на самиту Г20 објавити бројне иницијативе

10.11.2022. 14:37
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 260. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу наредио је војсци да се повуче на лијеву обалу Дњепра. Командант здружених снага у зони специјалне операције генерал Сергеј Суровикин саопштио је да су сви који су жељели напустили Херсон. Погинуо је замјеник губернатора Херсонске области Кирил Стремоусов.

Дума је усвојила Закон о статусу ветерана за добровољце који учествују у специјалној операцији у Украјини.

Узбуна за ваздушну опасност проглашена је у Николајевској и Дњепропетросвкој области Украјине, као и у дијелу Херсонске области који је под контролом Кијева, показују подаци онлајн мапе Министарства за дигитални развој Украјине.

У протекла 24 часа украјинске снаге испалиле су 138 граната из артиљеријског оруђа калибра 155, 152 и 122мм, као и минобацача калибра 120мм, саопштила је Народна милиција ДНР.

Гађани су окрузи 11 насеља републике. У нападу су погинула три цивила, а шест је рањено. Оштећено је осам зграда и три цивилна објекта.

У борбама је убијено више од 70 припадника украјинских снага, а уништен један вишецијевни бацач ракета „Град“, три тенка, десет оклопних возила и аутомобила и оборено пет беспилотних летјелица.

Италија престаје са испорукама оружја Кијеву

Италија не припрема нове испоруке наоружања Украјини, изјавио је за изданје „Месађеро“ министар одбране Италије Гвидо Крозето.

- Не спремамо шести пакет (међуресорски декрет са списком оружја за Кијев) и не говоримо о испорукама ракета Украјини. Не искључујем могућност да ће у будућности бити нова одлука у оквиру НАТО и Европске уније о даљој војној помоћи Украјини, али ми за сада завршавамо са испорукама оружја, које је обећала претходна Влада - рекао је он.

Поред тога, он је назвао преговоре јединим правим рјешењем за регулисање сукоба.

У Луганск се вратило 35 бораца ЛНР ослобођених из украјинског заробљеништва, саопштио је в.д. шефа републике Леонид Пасечник.

Према његовим ријечима, сви војници ће проћи љекарски преглед и ићи на рехабилитацију.

Он је додао да власти настављају да раде на ослобађању свих оних који су остали у заробљеништву.

Из заробљеништва се 3. новембра вратило 107 руских војника. Како је тада рекао шеф ДНР, од тог броја је 65 из ДНР или ЛНР.

У протекла 24 сата у борбама убијено је до 50 припадника украјинских снага и уништено четири оклопна транспортера и 15 специјалних возила, саопштио је портпарол Народне милиције ЛНР капетан Иван Филипоненко.

Он је додао да су украјинске трупе у протекла 24 часа гађале насеља Кремена, Стаханов и Артјомовск.

Бивши сенатор из америчке савезне државе Вирџинија Ричард Блек сматра да би као идеалан примјер мира у Украјини могла да послужи Аустрија која је током Хладно грата демилитаризована у складу са споразумом СССР, САД, Велике Британије и Француске.

Он је подсјетио да је 1955. године постигнут договор о повлачењу страних снага са територије Аустрије, а Беч је унео измене у Устав, опредјеливши се заувијек за неутрални статус и уводећи забрану распоређивања страних војника на својој територији.

Блек је рекао и да нови однос снага у Конгресу неће за посљедицу имати прекид финансирања Украјине, али ће помоћ бити пружана успоренијим темпом.

Такође, он каже да у САД расте притисак с циљем да се окончају сукоби у Украјини и да је Бијела кућа узнемирена због све јачег антиратног расположења.

Више од хиљаду страних плаћеника који су се налазили у граду Запорожје убијено је у ваздушним нападима руских Ваздушно-космичких снага и артиљерије, изјавио је члан Главног савјета администрације Запорошке области Володимир Рогов.

Рогов је такође примјетио да у борбама на страни Украјине учествују плаћеници из 34 државе.

- Из разговора чује се пољски говор, има га доста, постао је доминантан - рекао је Рогов и додао да су присутни грузијски и чеченски, има француског, па чак и арапског.

Према његовим ријечима, од Арапа су присутни припадници Нусра фронта и ДАЕШ-а (обе терористичке организације забрањене у Русији).

Нови састав Конгреса САД са републиканском већином у Представничком дому највјероватније неће престати да финансира Украјину, али може да успори издвајање средстава за њу, изјавио је бивши сенатор америчке државе Вирџиније Ричард Блек за Спутњик.

Сједињене Америчке Државе неће предавати високотехнолошке беспилотне летјелице „Греј илг“ (Gray Eagle) Украјини, упркос захтјевима Кијева и групе америчких конгресмена, како би спријечила ескалацију сукоба, пише „Волстрит џурнал“, позивајући се на америчке званичнике.

Према њиховим ријечима, Пентагон је одбио захтејв Украјине за беспилотне летјелице Mku-1C „Греј игл“, јер би то могло „довести до ескалације сукоба“.

Према писању листа, представник компаније „Џенерал атомикс“, која прави ове дронове, потврдио је да је компанија обавјештена о овој одлуци.

МQ-1C Gray Eagle је извиђачко-ударна беспилотна летјелица коју користи америчка војска.

У претходна 24 часа украјинске трупе 34 пута су гађале територију ДНР, на коју су испалиле 138 граната калибра 155, 152, 122 и 120 мм.

Гађани су окрузи Доњецка, Гољмовског, Зајцева, Горловке, Новосјоловке, Минераљног, Јаковљевке, Каштанова, Спартака, Макејевке и Кременеца.

Украјинске снаге су другу ноћ заредом гађале насеље Стаханов у ЛНР, на које су испалиле двије ракете из вишецијевних бацача ракета „Химарс“, саопштило је представништво републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине.

Захарова: Русија ће на самиту Г20 објавити бројне иницијативе

Делегација Русије планира да на самиту Г20 објави низ конкретних иницијатива у енергетској и прехрамбеној области, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

- Русија ће потврдити да је спремна да настави да поуздано испоручује храну и енергенте иностраним тржиштима на комерцијалним и хуманитарним основама, истовремено одбијајући све покушаје цјеновног и сваког другог спољног притиска - изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Она је додала да Москва планира да објави читав низ конкретних иницијатива у том правцу, укључујући интензивирање сарадње по питању гаса са Турском, организацију испорука великих партија жита и ђубрива.

- Нагласићемо важност демонополизације глобалне економске архитектуре и грађења логистичких рута, технолошких кластера и платних система независних од политичких турбуленција - истакла је Захарова, говорећи о плановима руске делегације на самиту.

Она је још додала да ће шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који ће предводити делгацију на Балију, одржати бројне билатералне састанке на маргинама самита.

Претходно је руско Министарство иностраних послова потврдило да ће руску делегацију на самиту Г20 који се од 15-16.11. одржава у Индонезији представљати Сергеј Лавров.

Истовремено, портпарол руске амбасаде у Индонезији Александар Тумајкин изјавио је да би руски предсхедник Владимир Путин могао да учествује у раду самита Г20 у у онлајн режиму и да се то још разматра.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 52m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 47m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 52m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 41m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 50m
    3