Istočni front 260. dan: Zaharova: Rusija će na samitu G20 objaviti brojne inicijative

10.11.2022. 14:37
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 260. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naredio je vojsci da se povuče na lijevu obalu Dnjepra. Komandant združenih snaga u zoni specijalne operacije general Sergej Surovikin saopštio je da su svi koji su željeli napustili Herson. Poginuo je zamjenik gubernatora Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Duma je usvojila Zakon o statusu veterana za dobrovoljce koji učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Nikolajevskoj i Dnjepropetrosvkoj oblasti Ukrajine, kao i u dijelu Hersonske oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalni razvoj Ukrajine.

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 138 granata iz artiljerijskog oruđa kalibra 155, 152 i 122mm, kao i minobacača kalibra 120mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađani su okruzi 11 naselja republike. U napadu su poginula tri civila, a šest je ranjeno. Oštećeno je osam zgrada i tri civilna objekta.

U borbama je ubijeno više od 70 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništen jedan višecijevni bacač raketa „Grad“, tri tenka, deset oklopnih vozila i automobila i oboreno pet bespilotnih letjelica.

Italija prestaje sa isporukama oružja Kijevu

Italija ne priprema nove isporuke naoružanja Ukrajini, izjavio je za izdanje „Mesađero“ ministar odbrane Italije Gvido Krozeto.

- Ne spremamo šesti paket (međuresorski dekret sa spiskom oružja za Kijev) i ne govorimo o isporukama raketa Ukrajini. Ne isključujem mogućnost da će u budućnosti biti nova odluka u okviru NATO i Evropske unije o daljoj vojnoj pomoći Ukrajini, ali mi za sada završavamo sa isporukama oružja, koje je obećala prethodna Vlada - rekao je on.

Pored toga, on je nazvao pregovore jedinim pravim rješenjem za regulisanje sukoba.

U Lugansk se vratilo 35 boraca LNR oslobođenih iz ukrajinskog zarobljeništva, saopštio je v.d. šefa republike Leonid Pasečnik.

Prema njegovim riječima, svi vojnici će proći ljekarski pregled i ići na rehabilitaciju.

On je dodao da vlasti nastavljaju da rade na oslobađanju svih onih koji su ostali u zarobljeništvu.

Iz zarobljeništva se 3. novembra vratilo 107 ruskih vojnika. Kako je tada rekao šef DNR, od tog broja je 65 iz DNR ili LNR.

U protekla 24 sata u borbama ubijeno je do 50 pripadnika ukrajinskih snaga i uništeno četiri oklopna transportera i 15 specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko.

On je dodao da su ukrajinske trupe u protekla 24 časa gađale naselja Kremena, Stahanov i Artjomovsk.

Bivši senator iz američke savezne države Virdžinija Ričard Blek smatra da bi kao idealan primjer mira u Ukrajini mogla da posluži Austrija koja je tokom Hladno grata demilitarizovana u skladu sa sporazumom SSSR, SAD, Velike Britanije i Francuske.

On je podsjetio da je 1955. godine postignut dogovor o povlačenju stranih snaga sa teritorije Austrije, a Beč je uneo izmene u Ustav, opredjelivši se zauvijek za neutralni status i uvodeći zabranu raspoređivanja stranih vojnika na svojoj teritoriji.

Blek je rekao i da novi odnos snaga u Kongresu neće za posljedicu imati prekid finansiranja Ukrajine, ali će pomoć biti pružana usporenijim tempom.

Takođe, on kaže da u SAD raste pritisak s ciljem da se okončaju sukobi u Ukrajini i da je Bijela kuća uznemirena zbog sve jačeg antiratnog raspoloženja.

Više od hiljadu stranih plaćenika koji su se nalazili u gradu Zaporožje ubijeno je u vazdušnim napadima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i artiljerije, izjavio je član Glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Volodimir Rogov.

Rogov je takođe primjetio da u borbama na strani Ukrajine učestvuju plaćenici iz 34 države.

- Iz razgovora čuje se poljski govor, ima ga dosta, postao je dominantan - rekao je Rogov i dodao da su prisutni gruzijski i čečenski, ima francuskog, pa čak i arapskog.

Prema njegovim riječima, od Arapa su prisutni pripadnici Nusra fronta i DAEŠ-a (obe terorističke organizacije zabranjene u Rusiji).

Novi sastav Kongresa SAD sa republikanskom većinom u Predstavničkom domu najvjerovatnije neće prestati da finansira Ukrajinu, ali može da uspori izdvajanje sredstava za nju, izjavio je bivši senator američke države Virdžinije Ričard Blek za Sputnjik.

Sjedinjene Američke Države neće predavati visokotehnološke bespilotne letjelice „Grej ilg“ (Gray Eagle) Ukrajini, uprkos zahtjevima Kijeva i grupe američkih kongresmena, kako bi spriječila eskalaciju sukoba, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na američke zvaničnike.

Prema njihovim riječima, Pentagon je odbio zahtejv Ukrajine za bespilotne letjelice Mku-1C „Grej igl“, jer bi to moglo „dovesti do eskalacije sukoba“.

Prema pisanju lista, predstavnik kompanije „Dženeral atomiks“, koja pravi ove dronove, potvrdio je da je kompanija obavještena o ovoj odluci.

MQ-1C Gray Eagle je izviđačko-udarna bespilotna letjelica koju koristi američka vojska.

U prethodna 24 časa ukrajinske trupe 34 puta su gađale teritoriju DNR, na koju su ispalile 138 granata kalibra 155, 152, 122 i 120 mm.

Gađani su okruzi Donjecka, Goljmovskog, Zajceva, Gorlovke, Novosjolovke, Mineraljnog, Jakovljevke, Kaštanova, Spartaka, Makejevke i Kremeneca.

Ukrajinske snage su drugu noć zaredom gađale naselje Stahanov u LNR, na koje su ispalile dvije rakete iz višecijevnih bacača raketa „Himars“, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

Zaharova: Rusija će na samitu G20 objaviti brojne inicijative

Delegacija Rusije planira da na samitu G20 objavi niz konkretnih inicijativa u energetskoj i prehrambenoj oblasti, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Rusija će potvrditi da je spremna da nastavi da pouzdano isporučuje hranu i energente inostranim tržištima na komercijalnim i humanitarnim osnovama, istovremeno odbijajući sve pokušaje cjenovnog i svakog drugog spoljnog pritiska - izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je dodala da Moskva planira da objavi čitav niz konkretnih inicijativa u tom pravcu, uključujući intenziviranje saradnje po pitanju gasa sa Turskom, organizaciju isporuka velikih partija žita i đubriva.

- Naglasićemo važnost demonopolizacije globalne ekonomske arhitekture i građenja logističkih ruta, tehnoloških klastera i platnih sistema nezavisnih od političkih turbulencija - istakla je Zaharova, govoreći o planovima ruske delegacije na samitu.

Ona je još dodala da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji će predvoditi delgaciju na Baliju, održati brojne bilateralne sastanke na marginama samita.

Prethodno je rusko Ministarstvo inostranih poslova potvrdilo da će rusku delegaciju na samitu G20 koji se od 15-16.11. održava u Indoneziji predstavljati Sergej Lavrov.

Istovremeno, portparol ruske ambasade u Indoneziji Aleksandar Tumajkin izjavio je da bi ruski predshednik Vladimir Putin mogao da učestvuje u radu samita G20 u u onlajn režimu i da se to još razmatra.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    3h 58m
    0
  • Slani mafini
    13h 19m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 14m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 8m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 37m
    0