Источни фронт 261. дан: Руске снаге одбиле напад на фронту код Красног Лимана

11.11.2022. 12:09
3
ИЗВОР: in4s.net

У току је 261. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинске снаге и данас гранатирају Доњецк. Сједињене Државе саопштиле су да ће наставити војну помоћ Кијеву. У неким дијеловима Украјине у току ноћи и јутра на снази је ваздушна опасност.

Посланици Кијевског Државног савета одлучили су да у потпуности избаце руски језик из школског програма градских установа предшколског и средњошколског образовања. Они су ову мјеру назвали „питањем националне безбједности“.

Важан инфраструктурни објекат оштећен је у Виницкој области у Украјини, објавио је на Телеграму шеф администрације Сергеј Борзов и додао да је проглашена ваздушна опасност. Он је додао да жртава нема.

У јутарњим сатима снаге Кијева су испалиле шест ракета „Град“ на Доњецк.

Амерички предсједник Џозеф Бајден је изјавио да не види могућност за рјешавање конфликта у Украјини без повлачења руске војске.

- Мислим да конфликт неће бити ријешен све док Путин не оде из Украјине -рекао је Бајден новинарима.

Сједињене Државе намјеравају да наставе да пружају војну помоћ Украјини, што подразумијева испоруке ПВО система, рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

- Што се тиче Украјине, наставићемо да пружамо неопходну помоћ у сфери безбједности, а то укључује системе класе ‘земља-ваздух’ како би пружили отпор иранском наоружању - додао је Прајс.

Послије вјероватне зимске паузе у борбеним дејствима у Украјини, украјинска војска ће добити појачање од неколико хиљада војника који сада пролазе обуку у Великој Британији, рекао је украјински министар одбране Алексеј Резников у интервјуу за Ројтерс.

Пекинг: Односи са Русијом чврсти као стијена

Односи Русије и Кине су од узајамне користи и чврсти су као стијена, нису усмјерени против других и базирани су на обостраном повјерењу и поштовању, рекао је званични представник Министарства спољних послова Кине Џао Лиђијан.

Подсјетимо, претходно је амерички предсједник Џозеф Бајден рекао да, према његовом мишљењу, Кина не гледа на односе са Русијом као на потенцијални савез и да настоји да задржи извесну дистанцу.

- Оно што могу да вам кажем јесте да су кинеско-руски односи чврсти као стијена. Као два највећа сусједа и свеобухватни стратешки партнери у новој епохи, Кина и Русија су се увијек чврсто придржавале принципа несврставања у блокове, несукобљавања, као и тога да наша сарадња не буде усмјерена против трећих држава и да наши билатерални односи буду на бази узајамног поштовања, равноправности и узајамне користи - рекао је Џао на конференцији за новинаре.

Дугорочан, здрав и постојан развој односа Русије и Кине је заснован на узајамном повјерењу, нагласио је он.

Кинески званичник је рекао да ће се Кина и даље придржавати пет принципа мирне коегзистенције – развоја пријатељских односа са другим земљама, промовисања атмосфере међународних односа новог типа, координације и позитивне сарадње између великих држава.

Излазак из Херсона није понижење

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да повлачење руске војске из Херсона није понижење.

На питање новинара да ли у Кремљау сматрају да излазак руске војске из Херсона понижавајући, он је одговорио:

„Не, не.“

Песков је подсјетио да је Херсонска област субјекат Руске Федерације, тај статус је потврђен и не може бити никаквих измјена.

- То је субјект Русије Федерације. Законодавно је тај статус потврђен, одређен. Ту не може бити никаквих промјена - рекао је Песков на питање да ли Русија наставља да третира Херсонску област као своју територију и да ли ће и правно дефинисати статус области са десне стране Дњепра, преноси Спутник.

Коментаришићи негативне оцјене неких аналитичара поводом одлуке о повлачењу војске он је рекао да стручњака има пуно и много различитих мишљења, али да се специјална операција наставља.

- Има разних експерата, има оних који говоре као ви, других који говоре нешто друго, не бисмо коментарисали сада ни једне ни друге, специјална операција се наставља - рекао је он.

Према његовим ријечима, могуће је остварити циљеве специјалне операције преговорима, али они сада нису могући због става украјинске стране.

Он је додао да ће Русија окончати специјалну операцију када сви циљеви буду остварени.

Подсјетимо, министар одбране Русије Сергеј Шојгу саопштио је недавно на састанку са генералом Сергејом Суровикиним, командантом здружених снага у зони специјалне војне операције, да руска војска треба да се повуче на лијеву обалу Дњепра.

- Извршивши свестрану процјену тренутне ситуације, предлажемо да се организује одбрана на лијевој обали реке Дњепар. Знам да је то веома тешка одлука. Осим тога, дио снага и средстава ће бити ослобођен и употребљен за активна дејства, укључујући и офанзиве на другим правцима у зони операције - рекао је Суровикин.

Америка укинула санкције на трансакције руске амбасаде

Руски амбасадор у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов назвао је ослобађање од санкција финансијских операција, које су неопходне за рад руске дипломатске мисије, кораком у добром правцу и изразио наду да ће банке престати да блокирају такве трансакције.

Министарство финансија САД дозволило је јуче америчким грађанима да учествују у трансакцијама у интересу функционисања дипломатских и конзуларних представништава Русије.

- Сматрамо да ће банке исправно прихватити одлуку финансијског регулаторног тијела и престати да блокирају трансакције, које су неопходне за обезбјеђење нормалног функционисања руских установа у иностранству - истакао је Антонов.

Према његовим ријечима, требало је пуно рада да би Вашингтон схватио размјере штете коју су те санкције нанијеле руским дипломатама широм свијета.

Одбијен напад на фронту код Красног Лимана

Руске снаге су одбиле напад двије моторизоване јединице украјинске војске и пољских плаћеника на подручју Красног Лимана. Ликвидирано је и рањено 90 припадника украјинских снага, наводи се у саопштењу.

У Запорошкој области оборен је украјински хеликоптер Ми-8, а на територији ЛНР и Харковској области уништене су батерије хаубица М777 и „Акација“.

Код Николајева је уништено складиште муниције 28. Механизоване бригаде украјинске војске.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Istina 12.11.2022. 10:03
    Putin-igrač "elite",Svjetskog ekonomskog foruma.Ispunjava agendu Klausa Švaba,svog mentora.
  • Generic placeholder image
    Pale 11.11.2022. 17:25
    ZSU, pusi ga i ti i Ukrajina
  • Generic placeholder image
    ЗСУ 11.11.2022. 17:19
    Херсон слободан!!!!
    Слава Україні!!!
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 26m
    0
  • Слани мафини
    13h 47m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 42m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 36m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    8h 5m
    3