Istočni front 261. dan: Ruske snage odbile napad na frontu kod Krasnog Limana

11.11.2022. 12:09
3
IZVOR: in4s.net

U toku je 261. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinske snage i danas granatiraju Donjeck. Sjedinjene Države saopštile su da će nastaviti vojnu pomoć Kijevu. U nekim dijelovima Ukrajine u toku noći i jutra na snazi je vazdušna opasnost.

Poslanici Kijevskog Državnog saveta odlučili su da u potpunosti izbace ruski jezik iz školskog programa gradskih ustanova predškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Oni su ovu mjeru nazvali „pitanjem nacionalne bezbjednosti“.

Važan infrastrukturni objekat oštećen je u Vinickoj oblasti u Ukrajini, objavio je na Telegramu šef administracije Sergej Borzov i dodao da je proglašena vazdušna opasnost. On je dodao da žrtava nema.

U jutarnjim satima snage Kijeva su ispalile šest raketa „Grad“ na Donjeck.

Američki predsjednik Džozef Bajden je izjavio da ne vidi mogućnost za rješavanje konflikta u Ukrajini bez povlačenja ruske vojske.

- Mislim da konflikt neće biti riješen sve dok Putin ne ode iz Ukrajine -rekao je Bajden novinarima.

Sjedinjene Države namjeravaju da nastave da pružaju vojnu pomoć Ukrajini, što podrazumijeva isporuke PVO sistema, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

- Što se tiče Ukrajine, nastavićemo da pružamo neophodnu pomoć u sferi bezbjednosti, a to uključuje sisteme klase ‘zemlja-vazduh’ kako bi pružili otpor iranskom naoružanju - dodao je Prajs.

Poslije vjerovatne zimske pauze u borbenim dejstvima u Ukrajini, ukrajinska vojska će dobiti pojačanje od nekoliko hiljada vojnika koji sada prolaze obuku u Velikoj Britaniji, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za Rojters.

Peking: Odnosi sa Rusijom čvrsti kao stijena

Odnosi Rusije i Kine su od uzajamne koristi i čvrsti su kao stijena, nisu usmjereni protiv drugih i bazirani su na obostranom povjerenju i poštovanju, rekao je zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan.

Podsjetimo, prethodno je američki predsjednik Džozef Bajden rekao da, prema njegovom mišljenju, Kina ne gleda na odnose sa Rusijom kao na potencijalni savez i da nastoji da zadrži izvesnu distancu.

- Ono što mogu da vam kažem jeste da su kinesko-ruski odnosi čvrsti kao stijena. Kao dva najveća susjeda i sveobuhvatni strateški partneri u novoj epohi, Kina i Rusija su se uvijek čvrsto pridržavale principa nesvrstavanja u blokove, nesukobljavanja, kao i toga da naša saradnja ne bude usmjerena protiv trećih država i da naši bilateralni odnosi budu na bazi uzajamnog poštovanja, ravnopravnosti i uzajamne koristi - rekao je Džao na konferenciji za novinare.

Dugoročan, zdrav i postojan razvoj odnosa Rusije i Kine je zasnovan na uzajamnom povjerenju, naglasio je on.

Kineski zvaničnik je rekao da će se Kina i dalje pridržavati pet principa mirne koegzistencije – razvoja prijateljskih odnosa sa drugim zemljama, promovisanja atmosfere međunarodnih odnosa novog tipa, koordinacije i pozitivne saradnje između velikih država.

Izlazak iz Hersona nije poniženje

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da povlačenje ruske vojske iz Hersona nije poniženje.

Na pitanje novinara da li u Kremljau smatraju da izlazak ruske vojske iz Hersona ponižavajući, on je odgovorio:

„Ne, ne.“

Peskov je podsjetio da je Hersonska oblast subjekat Ruske Federacije, taj status je potvrđen i ne može biti nikakvih izmjena.

- To je subjekt Rusije Federacije. Zakonodavno je taj status potvrđen, određen. Tu ne može biti nikakvih promjena - rekao je Peskov na pitanje da li Rusija nastavlja da tretira Hersonsku oblast kao svoju teritoriju i da li će i pravno definisati status oblasti sa desne strane Dnjepra, prenosi Sputnik.

Komentarišići negativne ocjene nekih analitičara povodom odluke o povlačenju vojske on je rekao da stručnjaka ima puno i mnogo različitih mišljenja, ali da se specijalna operacija nastavlja.

- Ima raznih eksperata, ima onih koji govore kao vi, drugih koji govore nešto drugo, ne bismo komentarisali sada ni jedne ni druge, specijalna operacija se nastavlja - rekao je on.

Prema njegovim riječima, moguće je ostvariti ciljeve specijalne operacije pregovorima, ali oni sada nisu mogući zbog stava ukrajinske strane.

On je dodao da će Rusija okončati specijalnu operaciju kada svi ciljevi budu ostvareni.

Podsjetimo, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je nedavno na sastanku sa generalom Sergejom Surovikinim, komandantom združenih snaga u zoni specijalne vojne operacije, da ruska vojska treba da se povuče na lijevu obalu Dnjepra.

- Izvršivši svestranu procjenu trenutne situacije, predlažemo da se organizuje odbrana na lijevoj obali reke Dnjepar. Znam da je to veoma teška odluka. Osim toga, dio snaga i sredstava će biti oslobođen i upotrebljen za aktivna dejstva, uključujući i ofanzive na drugim pravcima u zoni operacije - rekao je Surovikin.

Amerika ukinula sankcije na transakcije ruske ambasade

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov nazvao je oslobađanje od sankcija finansijskih operacija, koje su neophodne za rad ruske diplomatske misije, korakom u dobrom pravcu i izrazio nadu da će banke prestati da blokiraju takve transakcije.

Ministarstvo finansija SAD dozvolilo je juče američkim građanima da učestvuju u transakcijama u interesu funkcionisanja diplomatskih i konzularnih predstavništava Rusije.

- Smatramo da će banke ispravno prihvatiti odluku finansijskog regulatornog tijela i prestati da blokiraju transakcije, koje su neophodne za obezbjeđenje normalnog funkcionisanja ruskih ustanova u inostranstvu - istakao je Antonov.

Prema njegovim riječima, trebalo je puno rada da bi Vašington shvatio razmjere štete koju su te sankcije nanijele ruskim diplomatama širom svijeta.

Odbijen napad na frontu kod Krasnog Limana

Ruske snage su odbile napad dvije motorizovane jedinice ukrajinske vojske i poljskih plaćenika na području Krasnog Limana. Likvidirano je i ranjeno 90 pripadnika ukrajinskih snaga, navodi se u saopštenju.

U Zaporoškoj oblasti oboren je ukrajinski helikopter Mi-8, a na teritoriji LNR i Harkovskoj oblasti uništene su baterije haubica M777 i „Akacija“.

Kod Nikolajeva je uništeno skladište municije 28. Mehanizovane brigade ukrajinske vojske.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Istina 12.11.2022. 10:03
    Putin-igrač "elite",Svjetskog ekonomskog foruma.Ispunjava agendu Klausa Švaba,svog mentora.
  • Generic placeholder image
    Pale 11.11.2022. 17:25
    ZSU, pusi ga i ti i Ukrajina
  • Generic placeholder image
    ZSU 11.11.2022. 17:19
    Herson slobodan!!!!
    Slava Ukraїnі!!!
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 27m
    0
  • Slani mafini
    16h 48m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 43m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 37m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    11h 6m
    3