Источни фронт, 264. дан: Руска војска у потпуности ослободила Павловку

14.11.2022. 18:49
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 264. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Савјет ЕУ на нивоу министара спољних послова одлучује данас о покретању мисије ЕУ за обуку 15.000 украјинских војника. Руска и украјинска војска настављају међусобна гранатирања.

Макрон планира да позове Путина после самита Г20

Француски предсједник Емануел Макрон намјерава да послије самита Г20 позове руског колегу Владимира Путина, пише Ле Парисиен.

- Макрон ће позвати Путина после самита Г20. Француски предсједник ће наставити дијалог са руским колегом, потврђено је у Јелисејској палати - пише лист.

Министарство одбране Русије саопштило је да су руске трупе преузеле пуну контролу над селом Павловка у Доњецкој Народној Републици (ДНР).

Брифинг Министарства одбране Русије:

Оружане снаге Украјине безуспјешно су покушале да напредују у правцу Кузјомовке у Луганској народној Републици. Оружане снаге Руске Федерације ликвидирале су више од 120 украјинских војника;

Руске јединице су одбиле напад Оружаних снага Украјине на јужно-доњецком правцу, ликвидирано је више од 80 украјинских војника;

Авијација и артиљерија руске војске уништиле су три командна центра украјинске војске у Харковској и Херсонској области, као и у ЛНР;

Оружане снаге Русије уништиле су двије контрабатеријске радарске станице АН/ТПК-37 у области Харков и ДНР;

Двије чета Оружаних снага Украјине враћене су на првобитни положај након неуспјешног напада у правцу Купјанска;

Оружане снаге РФ уништиле су двије украјинске батерије ХИМАРС и „Ољха“ у Запорошкој и Херсонској области;

Оружане снаге Руске Федерације уништиле су складиште наоружања и војне опреме у Херсонској области и складиште горива Оружаних снага Украјине у Харковској области.

Пилоти руских хеликоптера добијају специјалну заштитну опрему

Руска компанија „Армоком“ почела је да ради на развоју заштитног комплета за посаду хеликоптера, изјавио је Спутњику замјеник генералног директора компаније Олег Фаустов.

- Посаде хеликоптера тренутно немају заштитну опрему. Постоје хеликоптери са кабином која има заштиту, а постоје кабине без ње, али чланови посаде немају појединачна средства за заштиту - појаснио је.

Заштитни комплет ће имати кацигу, нови панцир, који ће имати све што је потребно како би посада функционисала, као и одијело које је отпорно на ватру и у којем ће пилот моћи да контролише хеликоптер у свим временским условима.

Цјелокупан циклус од испоруке узорака за тестирање до почетка серијске производње ће бити спроведен у наредне две до три године, пише Спутник.

Русија: Нећемо прихватити предуслове за преговоре о Украјини

Прелиминарне услове за преговоре о Украјини, укључујући и повлачење руске војске, изјавио је замјеник министра иностраних послова Русије Александар Грушко.

- Наш предсједник је неколико пута говорио да смо спремни за преговоре. Међутим, ти преговори, наравно, требало би да узму у обзир ситуацију на терену - рекао је он коментаришући изјаву министра иностраних послова Финске Пека Хависте о томе, да се мировни преговори о Украјини могу одржати само ако Русија повуче војску.

Према његовим ријечима, то је неприхватљиво за Москву.

Грушко је истакао и да су изјаве француске и аустријске стране, да су потребни преговори Москве и Кијева, само реторика.

- То је реторика. Ни Француска, ни Аустрија не показују никакве дипломатске напоре - навео је он коментаришући изјаву Париза у Бечу.

Раније је председник Француске Емануел Макрон позвао да се повећају дипломатски напори за решавање ситуације у Украјини. Министар иностраних послова Аустрије Александар Шаленберг је истакао да је потребно оставити отворене опције за преговоре између Русије и Украјине.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 13m
    0
  • Слани мафини
    13h 34m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 29m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 23m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 52m
    0