Istočni front, 264. dan: Ruska vojska u potpunosti oslobodila Pavlovku

14.11.2022. 18:49
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 264. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Savjet EU na nivou ministara spoljnih poslova odlučuje danas o pokretanju misije EU za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika. Ruska i ukrajinska vojska nastavljaju međusobna granatiranja.

Makron planira da pozove Putina posle samita G20

Francuski predsjednik Emanuel Makron namjerava da poslije samita G20 pozove ruskog kolegu Vladimira Putina, piše Le Parisien.

- Makron će pozvati Putina posle samita G20. Francuski predsjednik će nastaviti dijalog sa ruskim kolegom, potvrđeno je u Jelisejskoj palati - piše list.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske trupe preuzele punu kontrolu nad selom Pavlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

Oružane snage Ukrajine bezuspješno su pokušale da napreduju u pravcu Kuzjomovke u Luganskoj narodnoj Republici. Oružane snage Ruske Federacije likvidirale su više od 120 ukrajinskih vojnika;

Ruske jedinice su odbile napad Oružanih snaga Ukrajine na južno-donjeckom pravcu, likvidirano je više od 80 ukrajinskih vojnika;

Avijacija i artiljerija ruske vojske uništile su tri komandna centra ukrajinske vojske u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti, kao i u LNR;

Oružane snage Rusije uništile su dvije kontrabaterijske radarske stanice AN/TPK-37 u oblasti Harkov i DNR;

Dvije četa Oružanih snaga Ukrajine vraćene su na prvobitni položaj nakon neuspješnog napada u pravcu Kupjanska;

Oružane snage RF uništile su dvije ukrajinske baterije HIMARS i „Oljha“ u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti;

Oružane snage Ruske Federacije uništile su skladište naoružanja i vojne opreme u Hersonskoj oblasti i skladište goriva Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti.

Piloti ruskih helikoptera dobijaju specijalnu zaštitnu opremu

Ruska kompanija „Armokom“ počela je da radi na razvoju zaštitnog kompleta za posadu helikoptera, izjavio je Sputnjiku zamjenik generalnog direktora kompanije Oleg Faustov.

- Posade helikoptera trenutno nemaju zaštitnu opremu. Postoje helikopteri sa kabinom koja ima zaštitu, a postoje kabine bez nje, ali članovi posade nemaju pojedinačna sredstva za zaštitu - pojasnio je.

Zaštitni komplet će imati kacigu, novi pancir, koji će imati sve što je potrebno kako bi posada funkcionisala, kao i odijelo koje je otporno na vatru i u kojem će pilot moći da kontroliše helikopter u svim vremenskim uslovima.

Cjelokupan ciklus od isporuke uzoraka za testiranje do početka serijske proizvodnje će biti sproveden u naredne dve do tri godine, piše Sputnik.

Rusija: Nećemo prihvatiti preduslove za pregovore o Ukrajini

Preliminarne uslove za pregovore o Ukrajini, uključujući i povlačenje ruske vojske, izjavio je zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

- Naš predsjednik je nekoliko puta govorio da smo spremni za pregovore. Međutim, ti pregovori, naravno, trebalo bi da uzmu u obzir situaciju na terenu - rekao je on komentarišući izjavu ministra inostranih poslova Finske Peka Haviste o tome, da se mirovni pregovori o Ukrajini mogu održati samo ako Rusija povuče vojsku.

Prema njegovim riječima, to je neprihvatljivo za Moskvu.

Gruško je istakao i da su izjave francuske i austrijske strane, da su potrebni pregovori Moskve i Kijeva, samo retorika.

- To je retorika. Ni Francuska, ni Austrija ne pokazuju nikakve diplomatske napore - naveo je on komentarišući izjavu Pariza u Beču.

Ranije je predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao da se povećaju diplomatski napori za rešavanje situacije u Ukrajini. Ministar inostranih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg je istakao da je potrebno ostaviti otvorene opcije za pregovore između Rusije i Ukrajine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 28m
    0
  • Slani mafini
    16h 49m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 44m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 38m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    11h 7m
    3