Источни фронт, 265. дан: Медведев: САД-е да плати одштету многим земљама међу којима је и Југославија

15.11.2022. 11:29
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 265. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Магазин „Политико“ пише да Стејт департмент већ спрема терен за могуће преговоре Москве и Кијева. Међутим, главни командант украјинске војске Валериј Залужни изјавио је да они не прихватају никакве преговоре, све док се „Русија не повуче са свих заузетих територија“.

У обраћању путем видео-линка на самиту Г20 који се одржава на Балију, предсједник Украјине Владимир Зеленски је предложио Русији да се обави размјена заробљеника по формули „сви за све“.

Он је истакао и да Кијев и Москва не могу потписати нови Мински споразум. Он је изнио низ услова, чија реализација ће омогућити да се заустави конфликт. Између осталог, говори се о обнови „радијационе безбједности“ на Запорошкој нуклеарној централи, увођењу ограничења цијена руских енергената и проширењу прехрамбеног споразума.

Штаб територијалне одбране Доњецке Народне Републике саопштио је да је ослобођено село Опитно у подручју Авдејевке.

- На територији Доњецке Народне Републике снаге ДНР и ЛНР, уз ватрену подршку руске војске, ослободиле су Опитно - наводи се у саопштењу ресора, објављеном на Телеграму.

Кина против искључења Русије из Г20 и других међународних организација

Кина се противи искључењу Русије из Г20 и других међународних организација, рекао је министар спољних послова Кине Ван Ји на састанку са руским колегом Сергејем Лавровом на маргинама самита Г20 на Балију.

- Веома нам је драго што Ви лично учествујете на самиту Г20, што представљате Русију на самиту, то је веома важна мисија. Подржавамо достојну улогу Русије у оквиру Г20 и других међународних платформи и сматрамо да нико нема права да одузме Русији рационално право да учествује у оквиру мултилатералних формата - рекао је Ван Ји.

Кинески министар је додао да намјерава да разговара са Лавровом о „питањима од заједничког интереса, као и о сарадњи у циљу одржавања стабилне динамике у билатералним односима“.

Шеф руске дипломатије је, са своје стране, рекао да Москва поздравља поновни избор Си Ђинпинга за генералног секретара Централног комитета Комунистичке партије Кине, те да рачуна на развој сарадње са Кином.

Самит Г20 почео је 14. новембра на острву Бали. Представници руководства земаља учесница разговараће о питањима повезаним са прехрамбеном и енергетском безбједношћу, процесом дигиталне трансформације и проблемима здравствене заштите. Самит ће трајати до 16. новембра.

Медведев: УН да позову САД да плате одштету многим земљама међу којима је и Југославија

Након што је донијела резолуцију да Русија плати одштету Украјини, Генерална скупштина Уједињених нација сада треба да позове САД да плате одштету Кореји, Вијетнаму, Ираку, Југославији и другим земљама, изјавио је замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

- Требало би да усвоје исту препоруку о плаћању потпуне одштете коју су САД нанијеле Кореји, Вијетнаму, Ираку, Југославији и многим другим земљама које су страдале од Американаца и НАТО-а - написао је Медведев синоћ на свом Телеграм каналу, коментаришући гласање УН о резолуцији којом се признаје неопходност успостављања механизма како би Русија платила ратну одштету Украјини, пренео је ТАСС.

У другом случају, то „изгледа као почетак агоније Уједињених нација као кључне међународне институције за помирење“, нагласио је он.

- Крај ће бити болан за цијелу међународну заједницу - навео је Медведев.

Према његовим ријечима, резолуција треба да легализује планове Запада да користи замрзнуту имовину Русије.

- Англосаксонци очигледно настоје да створе правни основ за крађу илегално заробљених руских средстава - додао је Медведев.

Брифинг Министарства одбране Русије

Током ослобађања Павловке руске снаге су ликвидирале 1.400 украјинских војника. Том приликом, оборена су два украјинска Су-25 и хеликоптер Ми-8. Наставља се офанзива руске војске на том дијелу фронта.

У подручју Купјанска, Харковска област, спријечен је украјински напад, ликвидирано око 100 војника и уништено осам тенкова.

Аљошки, који се налази на лијевој обали Дњепра, осам километара од Херсона, под контролом је руске војске, саопштила је у уторак прес служба регионалне администрације. Они су негирали писања Телеграм канала да су украјинске снаге заузеле овај град.

Уништен је инфраструктурни објекат који обезбјеђује струјом десну обалу Херсонске области и дијела Николајевске области, саопштио је предсједник енергетске компаније „Укренерго“ Владимир Кудрицки.

Према његовим ријечима, разрађују се шеме снабдјевања енергентима дијела Херсонске области коју контролишу украјинске трупе из сусједних региона. Поред тога, Кијев је тражио од „страних партнера” неопходну опрему. Пољска и Француска су пристале да помогну.

У Милитопољу, Запорошка област, одјекнула је експлозија код стамбене зграде, једна особа је повријеђена, саопштила је администрација града.

Како се наводи активирана је експлозивна направа.

Украјински главнокомандујући Валериј Залужни рекао је да је имао телефонске разговоре са шефом комитета начелника штабова САД Марком Милејем, током којих је саопштио да украјинска војска „неће прихватити никакве преговоре“ ако Русија не напусти „све окупиране територије“.

Како слиједи из Залужнијеве изјаве, објављене на његовом Телеграм каналу, „украјинска војска неће прихватити никакве преговоре, споразуме или компромисна рјешења“. Он је главним условом назвао „напуштање“ Русије „свих окупираних територија.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 20m
    0
  • Слани мафини
    13h 41m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 36m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 30m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 59m
    3