Istočni front, 265. dan: Medvedev: SAD-e da plati odštetu mnogim zemljama među kojima je i Jugoslavija

15.11.2022. 11:29
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 265. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Magazin „Politiko“ piše da Stejt department već sprema teren za moguće pregovore Moskve i Kijeva. Međutim, glavni komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni izjavio je da oni ne prihvataju nikakve pregovore, sve dok se „Rusija ne povuče sa svih zauzetih teritorija“.

U obraćanju putem video-linka na samitu G20 koji se održava na Baliju, predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je predložio Rusiji da se obavi razmjena zarobljenika po formuli „svi za sve“.

On je istakao i da Kijev i Moskva ne mogu potpisati novi Minski sporazum. On je iznio niz uslova, čija realizacija će omogućiti da se zaustavi konflikt. Između ostalog, govori se o obnovi „radijacione bezbjednosti“ na Zaporoškoj nuklearnoj centrali, uvođenju ograničenja cijena ruskih energenata i proširenju prehrambenog sporazuma.

Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je da je oslobođeno selo Opitno u području Avdejevke.

- Na teritoriji Donjecke Narodne Republike snage DNR i LNR, uz vatrenu podršku ruske vojske, oslobodile su Opitno - navodi se u saopštenju resora, objavljenom na Telegramu.

Kina protiv isključenja Rusije iz G20 i drugih međunarodnih organizacija

Kina se protivi isključenju Rusije iz G20 i drugih međunarodnih organizacija, rekao je ministar spoljnih poslova Kine Van Ji na sastanku sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na marginama samita G20 na Baliju.

- Veoma nam je drago što Vi lično učestvujete na samitu G20, što predstavljate Rusiju na samitu, to je veoma važna misija. Podržavamo dostojnu ulogu Rusije u okviru G20 i drugih međunarodnih platformi i smatramo da niko nema prava da oduzme Rusiji racionalno pravo da učestvuje u okviru multilateralnih formata - rekao je Van Ji.

Kineski ministar je dodao da namjerava da razgovara sa Lavrovom o „pitanjima od zajedničkog interesa, kao i o saradnji u cilju održavanja stabilne dinamike u bilateralnim odnosima“.

Šef ruske diplomatije je, sa svoje strane, rekao da Moskva pozdravlja ponovni izbor Si Đinpinga za generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, te da računa na razvoj saradnje sa Kinom.

Samit G20 počeo je 14. novembra na ostrvu Bali. Predstavnici rukovodstva zemalja učesnica razgovaraće o pitanjima povezanim sa prehrambenom i energetskom bezbjednošću, procesom digitalne transformacije i problemima zdravstvene zaštite. Samit će trajati do 16. novembra.

Medvedev: UN da pozovu SAD da plate odštetu mnogim zemljama među kojima je i Jugoslavija

Nakon što je donijela rezoluciju da Rusija plati odštetu Ukrajini, Generalna skupština Ujedinjenih nacija sada treba da pozove SAD da plate odštetu Koreji, Vijetnamu, Iraku, Jugoslaviji i drugim zemljama, izjavio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Trebalo bi da usvoje istu preporuku o plaćanju potpune odštete koju su SAD nanijele Koreji, Vijetnamu, Iraku, Jugoslaviji i mnogim drugim zemljama koje su stradale od Amerikanaca i NATO-a - napisao je Medvedev sinoć na svom Telegram kanalu, komentarišući glasanje UN o rezoluciji kojom se priznaje neophodnost uspostavljanja mehanizma kako bi Rusija platila ratnu odštetu Ukrajini, preneo je TASS.

U drugom slučaju, to „izgleda kao početak agonije Ujedinjenih nacija kao ključne međunarodne institucije za pomirenje“, naglasio je on.

- Kraj će biti bolan za cijelu međunarodnu zajednicu - naveo je Medvedev.

Prema njegovim riječima, rezolucija treba da legalizuje planove Zapada da koristi zamrznutu imovinu Rusije.

- Anglosaksonci očigledno nastoje da stvore pravni osnov za krađu ilegalno zarobljenih ruskih sredstava - dodao je Medvedev.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

Tokom oslobađanja Pavlovke ruske snage su likvidirale 1.400 ukrajinskih vojnika. Tom prilikom, oborena su dva ukrajinska Su-25 i helikopter Mi-8. Nastavlja se ofanziva ruske vojske na tom dijelu fronta.

U području Kupjanska, Harkovska oblast, spriječen je ukrajinski napad, likvidirano oko 100 vojnika i uništeno osam tenkova.

Aljoški, koji se nalazi na lijevoj obali Dnjepra, osam kilometara od Hersona, pod kontrolom je ruske vojske, saopštila je u utorak pres služba regionalne administracije. Oni su negirali pisanja Telegram kanala da su ukrajinske snage zauzele ovaj grad.

Uništen je infrastrukturni objekat koji obezbjeđuje strujom desnu obalu Hersonske oblasti i dijela Nikolajevske oblasti, saopštio je predsjednik energetske kompanije „Ukrenergo“ Vladimir Kudricki.

Prema njegovim riječima, razrađuju se šeme snabdjevanja energentima dijela Hersonske oblasti koju kontrolišu ukrajinske trupe iz susjednih regiona. Pored toga, Kijev je tražio od „stranih partnera” neophodnu opremu. Poljska i Francuska su pristale da pomognu.

U Militopolju, Zaporoška oblast, odjeknula je eksplozija kod stambene zgrade, jedna osoba je povrijeđena, saopštila je administracija grada.

Kako se navodi aktivirana je eksplozivna naprava.

Ukrajinski glavnokomandujući Valerij Zalužni rekao je da je imao telefonske razgovore sa šefom komiteta načelnika štabova SAD Markom Milejem, tokom kojih je saopštio da ukrajinska vojska „neće prihvatiti nikakve pregovore“ ako Rusija ne napusti „sve okupirane teritorije“.

Kako slijedi iz Zalužnijeve izjave, objavljene na njegovom Telegram kanalu, „ukrajinska vojska neće prihvatiti nikakve pregovore, sporazume ili kompromisna rješenja“. On je glavnim uslovom nazvao „napuštanje“ Rusije „svih okupiranih teritorija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 30m
    0
  • Slani mafini
    16h 51m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 46m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 40m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    11h 9m
    3