Источни фронт, 266. дан: Министарство одбране Русије: У Пољску пали дијелови ракете украјинског система С-300

16.11.2022. 11:28
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 266. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Бројне западне државе одбацују тврдње да је руска ракета пала у Пољску. Предсједник Украјине Владимир Зеленски је послије интензивних руских ракетних удара на објекте енергетске инфраструктуре рекао да је 10 милиона Украјинаца остало без струје.

Владимир Зеленски је изјавио да је око 10 милиона становника Украјине остало без струје након руског ракетног напада на енергетску инфраструктуру.

Највеће проблеме имају у Харковској, Житомирској, Кијевској и Лавовској области.

Завршно саопштење Г20: Нема заједничког става о Украјини

Већина земаља Г20 „оштро осуђује рат у Украјини“, али постоје и друга мишљења о тој ситуацији, наводи се у заједничком саопштењу, усвојеном након самита Г20 на Балију.

- Већина чланица Г20 оштро је осудила рат у Украјини, истичући да изазива огромну људску патњу и да погоршава постојеће проблеме у глобалној економији, ограничавајући њен напредак, повећавајући инфлацију, нарушавајући ланце снабдјевања, повећавајући енергетску и прехрамбену нестабилност и повећавајући ризике за финансијску стабилност. Било је и других погледа на ситуацију, различитих процјена - наводи се у документу.

Употреба нуклеарног оружја недопустива

Истиче се да је изузетно важно да се подржава међународно право и мултилатерални систем који осигурава мир и стабилност.

- То укључује заштиту свих циљева и принципа садржаних у Повељи УН и поштовање међународног хуманитарног права, укључујући заштиту цивилних лица и инфраструктуре у оружаним сукобима. Употреба или пријетња употребом нуклеарног оружја су недопустиви - прецизирано је у заједничком саопштењу.

Мирно рјешавање сукоба, напори за рјешавање криза, као и дипломатија и дијалог су од кључног значаја, додаје се.

- Садашња епоха не треба да буде епоха рата - поручују чланице Г20.

Самит Г20 почео је 14. новембра на острву Бали. Представници руководства земаља учесница разговараће о питањима повезаним са прехрамбеном и енергетском безбједношћу, процесом дигиталне трансформације и проблемима здравствене заштите. Самит ће трајати до 16. новембра.

Земље Г20 наводе да је неопходно да се ускладе цијене енергената да би се задовољила глобална потражња.

Земље Г20 констатују значај прехрамбеног споразума и залажу се за његово продужење.

Медведев о паду ракете у Пољској: Запад повећава вјероватноћу избијања свјетског рата

Прича о паду пројектила на територију Пољске доказује да Запад својим хибридним ратом са Русијом повећава вјероватноћу избијања свјетског рата, написао је на свом Твитеру замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

- Прича о украјинском „ракетном удару“ на пољску фарму доказује само једно: Запад својим хибридним ратом против Русијом повећава вјероватноћу избијања свјетског рата - написао је Медведев.

Пољски медији су објавили 15. новембра да су двије ракете пале на територију Пољске у близини границе са Украјином. Након тога премијер Пољске сазвао је састанак Комитета Савета безбједности. Погинуле су двије особе. Након инцидента, Министарство спољних послова Пољске је саопштило да су ракете руске производње, док је предсједник Анджеј Дуда истакао да засад нема тачних информација о томе.

Руско Министарство одбране је истакло да руска војска није гађала мете у подручју украјинско-пољске границе, те да су изјаве Варшаве о умјешаности Москве провокација.

Министарство одбране Русије: У Пољску пали дијелови ракете украјинског система С-300

Министарство одбране Русије саопштило је да снимци дијелова ракете из Пољске, који су објављени увече 15. новембра, показују да се ради о елементима украјинског система С-300.

- Изјаве различитих украјинских извора и страних званичника да су у насељу Пшевовуд наводно пале ‘руске ракете’ представљају намјерну провокацију с циљем ескалације ситуације - наводи руско Министарство.

- Наглашавамо да су високо прецизним нападима гађани само циљеви на територији Украјине и то на удаљености од најмање 35 километара од украјинско-пољске границе - прецизира руска војска.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 18m
    0
  • Слани мафини
    13h 39m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 34m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 28m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 57m
    0