Istočni front, 266. dan: Ministarstvo odbrane Rusije: U Poljsku pali dijelovi rakete ukrajinskog sistema S-300

16.11.2022. 11:28
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 266. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Brojne zapadne države odbacuju tvrdnje da je ruska raketa pala u Poljsku. Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je poslije intenzivnih ruskih raketnih udara na objekte energetske infrastrukture rekao da je 10 miliona Ukrajinaca ostalo bez struje.

Vladimir Zelenski je izjavio da je oko 10 miliona stanovnika Ukrajine ostalo bez struje nakon ruskog raketnog napada na energetsku infrastrukturu.

Najveće probleme imaju u Harkovskoj, Žitomirskoj, Kijevskoj i Lavovskoj oblasti.

Završno saopštenje G20: Nema zajedničkog stava o Ukrajini

Većina zemalja G20 „oštro osuđuje rat u Ukrajini“, ali postoje i druga mišljenja o toj situaciji, navodi se u zajedničkom saopštenju, usvojenom nakon samita G20 na Baliju.

- Većina članica G20 oštro je osudila rat u Ukrajini, ističući da izaziva ogromnu ljudsku patnju i da pogoršava postojeće probleme u globalnoj ekonomiji, ograničavajući njen napredak, povećavajući inflaciju, narušavajući lance snabdjevanja, povećavajući energetsku i prehrambenu nestabilnost i povećavajući rizike za finansijsku stabilnost. Bilo je i drugih pogleda na situaciju, različitih procjena - navodi se u dokumentu.

Upotreba nuklearnog oružja nedopustiva

Ističe se da je izuzetno važno da se podržava međunarodno pravo i multilateralni sistem koji osigurava mir i stabilnost.

- To uključuje zaštitu svih ciljeva i principa sadržanih u Povelji UN i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući zaštitu civilnih lica i infrastrukture u oružanim sukobima. Upotreba ili prijetnja upotrebom nuklearnog oružja su nedopustivi - precizirano je u zajedničkom saopštenju.

Mirno rješavanje sukoba, napori za rješavanje kriza, kao i diplomatija i dijalog su od ključnog značaja, dodaje se.

- Sadašnja epoha ne treba da bude epoha rata - poručuju članice G20.

Samit G20 počeo je 14. novembra na ostrvu Bali. Predstavnici rukovodstva zemalja učesnica razgovaraće o pitanjima povezanim sa prehrambenom i energetskom bezbjednošću, procesom digitalne transformacije i problemima zdravstvene zaštite. Samit će trajati do 16. novembra.

Zemlje G20 navode da je neophodno da se usklade cijene energenata da bi se zadovoljila globalna potražnja.

Zemlje G20 konstatuju značaj prehrambenog sporazuma i zalažu se za njegovo produženje.

Medvedev o padu rakete u Poljskoj: Zapad povećava vjerovatnoću izbijanja svjetskog rata

Priča o padu projektila na teritoriju Poljske dokazuje da Zapad svojim hibridnim ratom sa Rusijom povećava vjerovatnoću izbijanja svjetskog rata, napisao je na svom Tviteru zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Priča o ukrajinskom „raketnom udaru“ na poljsku farmu dokazuje samo jedno: Zapad svojim hibridnim ratom protiv Rusijom povećava vjerovatnoću izbijanja svjetskog rata - napisao je Medvedev.

Poljski mediji su objavili 15. novembra da su dvije rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom. Nakon toga premijer Poljske sazvao je sastanak Komiteta Saveta bezbjednosti. Poginule su dvije osobe. Nakon incidenta, Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je saopštilo da su rakete ruske proizvodnje, dok je predsjednik Andžej Duda istakao da zasad nema tačnih informacija o tome.

Rusko Ministarstvo odbrane je istaklo da ruska vojska nije gađala mete u području ukrajinsko-poljske granice, te da su izjave Varšave o umješanosti Moskve provokacija.

Ministarstvo odbrane Rusije: U Poljsku pali dijelovi rakete ukrajinskog sistema S-300

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da snimci dijelova rakete iz Poljske, koji su objavljeni uveče 15. novembra, pokazuju da se radi o elementima ukrajinskog sistema S-300.

- Izjave različitih ukrajinskih izvora i stranih zvaničnika da su u naselju Pševovud navodno pale ‘ruske rakete’ predstavljaju namjernu provokaciju s ciljem eskalacije situacije - navodi rusko Ministarstvo.

- Naglašavamo da su visoko preciznim napadima gađani samo ciljevi na teritoriji Ukrajine i to na udaljenosti od najmanje 35 kilometara od ukrajinsko-poljske granice - precizira ruska vojska.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 13m
    0
  • Slani mafini
    16h 34m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 29m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 23m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 52m
    3