Источни фронт, 268. дан: Захарова: „Кривци за звјерско убиство руских заробљеника биће откривени“

18.11.2022. 21:12
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 268. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Током посљедњих интензивних напада руске војске мете су поново били енергетски објекти Украјине али и постројења за производњу гаса. Продужен прехрамбени споразум на још четири мјесеца.

Кијев: Штета начињена од почетка операције – 100 милијарди долара

Украјински министар за инфраструктуру Сергеј Марченко изјавио је да се штета начињена на територији Украјине од почетка специјалне операције процјењује на око 100 милијарди долара.

- Веома је тешко изнијети тачну рачуницу јер се напади и даље настављају. За сада је процјена да је штета која је начињена негдје у висини од око 100 милијарди долара - рекао је он.

Марченко је оцијенио и да дефицит буџета Украјине износи око пет милијарди долара мјесечно, али да се нада да ће сљедеће године он износити око три милијарде мјесечно.

Инцидент са ракетом у Пољској – почетак краја НАТО-а

Предсједник руске Државне думе Вјачеслав Володин изјавио је да је инцидент са падом ракете у Пољској још једном показао цијелом свијету неуспјех НАТО.

- Кијевски режим је три пута доказао неуспјех НАТО. Први пут када је над Црним морем био оборен румунски ловац. Други, када је стари дрон, направљен још у доба Совјетског Савеза пролетео над територијом три НАТО земље носећи на себи бомбу, а ево сада и трећи. Замислите шта би било да украјински лидер Владимир Зеленски има нуклеарно оружје - написао је Володин на Телеграму.

Он је додао и да све постало више него јасно – то је почетак краја НАТО-а.

Украјинска војска „химарсима“ гранатирала Брјанку у ЛНР

Украјинска војска гранатирала је мјесто Брјанка у Луганској Народној Републици користећи америчке системе „химарс“, саопштио је Заједнички центар за контролу примирја.

Испаљено је шест ракета нешто послије два сата иза поноћи, а за сада још увијек нема информација о евентуалним жртвама.

САД не планирају да мијењају распоред снага у Пољској након инцидента са падом ракете на граници са Украјином, изјавила је замјеница портпарола Пентагона Сабрина Синг.

Како је рекла, Вашингтон је Варшави понудио подршку када је ријеч о истрази везану за инцидент са ракетом, али што се тиче наше војске, никаквих измијена није било нити ће и бити.

Украјина покушала да започне трећи свјетски рат

Украјина је покушала путем лажи да започне трећи свјетски рат, наводи амерички аналитичар Ендрју Корибко у ауторском тексту који је објављен на вебсајту Института за мир и просперитет „Рон Пол“.

Како наводи, Зеленски је слагао цијели свијет рекавши да је ријеч о „нападу Русије на колективну безбједност“ и затражио од НАТО да што прије пружи адекватан одговор.

- Сама чињеница да су се највиши званичници у Кијеву буквално уротили да покрену овај апокалиптични сценарио говори о томе да више нису сигурни у сопствену снагу - наводи аутор.

Десет милиона Украјинаца и даље без струје

Пердсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да је синоћ без струје и даље било 10 милиона Украјинаца.

Како је рекао, цио дан су службе покушавале да санирају посљедице ракетних напада руске војске.

Највећа штета начињена је у Вињицкој, Одеској и Сумској области, као и у Кијеву, додао је Зеленски.

Медведев: Америка је увијек напуштала своје пријатеље – таква судбина чека и Украјину

Америка ће прије или касније престати да помаже Кијеву, јер је Америка увијек напуштала своје пријатеље, сматра замјеник предсједника Савјета федерације Русије Дмитриј Медведев.

- Обични Американци постепено ће почети да се окрећу стварности. Тај ефекат ће се гомилати све док Конгрес не обустави непромишљену подршку националистичког режима у Украјини - рекао је Медведев.

Истовремено је подсјетио да амерички конгресмени траже да се провјери гдје је завршио огроман новац који је послат као помоћ Украјини.

- Почело је… Тема новца издвојеног за Украјину постаје токсична у САД. Конгресмени траже тоталне провјере гдје су завршиле огромне суме и гдје ће завршити нове десетине милијарди које је затражио Бајден кога су на Капитол хилу умјесно назвали потпредсједником Украјине. То је било неизбјежно, такви су закони политичког жанра. Републиканци, који су постали јачи након избора, дижу велику прашину против демократа, а они узвраћају - оцијенио је Медведев.

Међутим, по његовом мишљењу, САД ће и даље наставити да издвајају огроман новац за милитаризацију украјинског режима.

- То је саставни дио русофобичног консензуса у америчким политичким елитама. Али то ће ићи све теже и теже - предвиђа Медведев.

Истовремено, додаје он, кијевске власти схватају да би извор помоћи ускоро могао да пресуши, због чега „губе везе са реалношћу и помахнитало траже увођење нових санкција против Русије“ и све више новца за сукоб.

Раније су републикански конгресмени упутили писмо америчком државном секретару Ентонију Блинкену у коме су затражили информације о могућим финансијским везама Демократске партије и владе Украјине преко крипто берзе ФТX која је банкротирала.

Шведска истрага потврдила: Диверзија узрок експлозија на „Северном току“

Служба безбједности Шведске саопштила је да је истрага на гасоводима „Сјеверни ток“ и Сјеверни ток 2“ потврдила да је узрок експлозија била диверзија.

Како је прецизирано, током истраге у Балтичком мору документована су значајна оштећења гасовода до којих је дошло усљед експлозија.

- Истрага показује да је на гасоводима изведена груба диверзија - наводи се у саопштењу.

На мјесту оштећења заплијењени су „предмети стране производе“, а на некима од њих су пронађени трагови експлозива.

Терористички напади су се догодили 26. септембра истовремено на два руска гасовода који достављају гас Европи – „Сјеверном току 1“ и „Сјеверном току 2“. Њемачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је ријеч о циљаној диверзији. Оператер гасовода, компанија „Норд стрим АГ“ је тада саопштила да је ријеч о инцидентима без преседана и да је немогуће процијенити када ће штета бити санирана. Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак због међународног тероризма.

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да нема сумње да се по питању гасовода „Сјеверни ток“ и „Сјеверни ток 2“ ради о акту међународног тероризма. Према његовим ријечима, то је најопаснији преседан, јер конкуренти на тај начин терају Европљане да купују енергенте по вишим цијенама.

Захарова: Кривци за звјерско убиство руских заробљеника биће откривени

Званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је да је видео снимак стријељања ненаоружаних затвореника од стране украјинских војника постао доказ злочина украјинских неонациста и грубог кршења међународног хуманитарног права од стране Украјине. Саопштење је објављено на сајту руског Министарства спољних послова.

Сви одговорни за убиство руских заробљеника у Украјини биће откривени и на одговарајући начин кажњени. Одмазде се неће спасити, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је реаговала након што је Министарство одбране Русије саопштило да су украјински војници циљано, хицима у главу, убили десет руских војника.

Захарова је рекла да Москва тражи од међународних организација да осуде овај злочин и да буде спроведена детаљна истрага.

Према њеним ријечима, Запад није обраћао пажњу на доказе о злочинима Кијева према руским војницима, а то њихове америчке и европске менторе чини саучесницима.

-Више пута смо скретали пажњу међународне заједнице на суров и нечовјечан однос украјинске стране према заробљеним руским војницима. На видео-снимцима које су редовно објављивали припадници Оружаних снага Украјине забиљежена су убиства, мучења, малтретирања које су чинили. На све те многобројне доказе злочина колективни Запад није обратио пажњу - додала је она.

Стални представник Русије при УН у Женеви Генадиј Гатилов назвао је поменути догађај ратним злочином.

-О том ратном злочину који су извршили сарадници кијевског режима биће обавјештена међународна заједница - рекао је Гатилов и додао да ће руска Мисија тражити комесара УН за људска права да јавно осуди тај стравични злочин.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 10m
    0
  • Слани мафини
    13h 31m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 26m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 20m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 49m
    0