Istočni front, 268. dan: Zaharova: „Krivci za zvjersko ubistvo ruskih zarobljenika biće otkriveni“

18.11.2022. 21:12
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 268. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Tokom posljednjih intenzivnih napada ruske vojske mete su ponovo bili energetski objekti Ukrajine ali i postrojenja za proizvodnju gasa. Produžen prehrambeni sporazum na još četiri mjeseca.

Kijev: Šteta načinjena od početka operacije – 100 milijardi dolara

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Sergej Marčenko izjavio je da se šteta načinjena na teritoriji Ukrajine od početka specijalne operacije procjenjuje na oko 100 milijardi dolara.

- Veoma je teško iznijeti tačnu računicu jer se napadi i dalje nastavljaju. Za sada je procjena da je šteta koja je načinjena negdje u visini od oko 100 milijardi dolara - rekao je on.

Marčenko je ocijenio i da deficit budžeta Ukrajine iznosi oko pet milijardi dolara mjesečno, ali da se nada da će sljedeće godine on iznositi oko tri milijarde mjesečno.

Incident sa raketom u Poljskoj – početak kraja NATO-a

Predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da je incident sa padom rakete u Poljskoj još jednom pokazao cijelom svijetu neuspjeh NATO.

- Kijevski režim je tri puta dokazao neuspjeh NATO. Prvi put kada je nad Crnim morem bio oboren rumunski lovac. Drugi, kada je stari dron, napravljen još u doba Sovjetskog Saveza proleteo nad teritorijom tri NATO zemlje noseći na sebi bombu, a evo sada i treći. Zamislite šta bi bilo da ukrajinski lider Vladimir Zelenski ima nuklearno oružje - napisao je Volodin na Telegramu.

On je dodao i da sve postalo više nego jasno – to je početak kraja NATO-a.

Ukrajinska vojska „himarsima“ granatirala Brjanku u LNR

Ukrajinska vojska granatirala je mjesto Brjanka u Luganskoj Narodnoj Republici koristeći američke sisteme „himars“, saopštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.

Ispaljeno je šest raketa nešto poslije dva sata iza ponoći, a za sada još uvijek nema informacija o eventualnim žrtvama.

SAD ne planiraju da mijenjaju raspored snaga u Poljskoj nakon incidenta sa padom rakete na granici sa Ukrajinom, izjavila je zamjenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

Kako je rekla, Vašington je Varšavi ponudio podršku kada je riječ o istrazi vezanu za incident sa raketom, ali što se tiče naše vojske, nikakvih izmijena nije bilo niti će i biti.

Ukrajina pokušala da započne treći svjetski rat

Ukrajina je pokušala putem laži da započne treći svjetski rat, navodi američki analitičar Endrju Koribko u autorskom tekstu koji je objavljen na vebsajtu Instituta za mir i prosperitet „Ron Pol“.

Kako navodi, Zelenski je slagao cijeli svijet rekavši da je riječ o „napadu Rusije na kolektivnu bezbjednost“ i zatražio od NATO da što prije pruži adekvatan odgovor.

- Sama činjenica da su se najviši zvaničnici u Kijevu bukvalno urotili da pokrenu ovaj apokaliptični scenario govori o tome da više nisu sigurni u sopstvenu snagu - navodi autor.

Deset miliona Ukrajinaca i dalje bez struje

Perdsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je sinoć bez struje i dalje bilo 10 miliona Ukrajinaca.

Kako je rekao, cio dan su službe pokušavale da saniraju posljedice raketnih napada ruske vojske.

Najveća šteta načinjena je u Vinjickoj, Odeskoj i Sumskoj oblasti, kao i u Kijevu, dodao je Zelenski.

Medvedev: Amerika je uvijek napuštala svoje prijatelje – takva sudbina čeka i Ukrajinu

Amerika će prije ili kasnije prestati da pomaže Kijevu, jer je Amerika uvijek napuštala svoje prijatelje, smatra zamjenik predsjednika Savjeta federacije Rusije Dmitrij Medvedev.

- Obični Amerikanci postepeno će početi da se okreću stvarnosti. Taj efekat će se gomilati sve dok Kongres ne obustavi nepromišljenu podršku nacionalističkog režima u Ukrajini - rekao je Medvedev.

Istovremeno je podsjetio da američki kongresmeni traže da se provjeri gdje je završio ogroman novac koji je poslat kao pomoć Ukrajini.

- Počelo je… Tema novca izdvojenog za Ukrajinu postaje toksična u SAD. Kongresmeni traže totalne provjere gdje su završile ogromne sume i gdje će završiti nove desetine milijardi koje je zatražio Bajden koga su na Kapitol hilu umjesno nazvali potpredsjednikom Ukrajine. To je bilo neizbježno, takvi su zakoni političkog žanra. Republikanci, koji su postali jači nakon izbora, dižu veliku prašinu protiv demokrata, a oni uzvraćaju - ocijenio je Medvedev.

Međutim, po njegovom mišljenju, SAD će i dalje nastaviti da izdvajaju ogroman novac za militarizaciju ukrajinskog režima.

- To je sastavni dio rusofobičnog konsenzusa u američkim političkim elitama. Ali to će ići sve teže i teže - predviđa Medvedev.

Istovremeno, dodaje on, kijevske vlasti shvataju da bi izvor pomoći uskoro mogao da presuši, zbog čega „gube veze sa realnošću i pomahnitalo traže uvođenje novih sankcija protiv Rusije“ i sve više novca za sukob.

Ranije su republikanski kongresmeni uputili pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u kome su zatražili informacije o mogućim finansijskim vezama Demokratske partije i vlade Ukrajine preko kripto berze FTX koja je bankrotirala.

Švedska istraga potvrdila: Diverzija uzrok eksplozija na „Severnom toku“

Služba bezbjednosti Švedske saopštila je da je istraga na gasovodima „Sjeverni tok“ i Sjeverni tok 2“ potvrdila da je uzrok eksplozija bila diverzija.

Kako je precizirano, tokom istrage u Baltičkom moru dokumentovana su značajna oštećenja gasovoda do kojih je došlo usljed eksplozija.

- Istraga pokazuje da je na gasovodima izvedena gruba diverzija - navodi se u saopštenju.

Na mjestu oštećenja zaplijenjeni su „predmeti strane proizvode“, a na nekima od njih su pronađeni tragovi eksploziva.

Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra istovremeno na dva ruska gasovoda koji dostavljaju gas Evropi – „Sjevernom toku 1“ i „Sjevernom toku 2“. Njemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je riječ o ciljanoj diverziji. Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ je tada saopštila da je riječ o incidentima bez presedana i da je nemoguće procijeniti kada će šteta biti sanirana. Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak zbog međunarodnog terorizma.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da nema sumnje da se po pitanju gasovoda „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2“ radi o aktu međunarodnog terorizma. Prema njegovim riječima, to je najopasniji presedan, jer konkurenti na taj način teraju Evropljane da kupuju energente po višim cijenama.

Zaharova: Krivci za zvjersko ubistvo ruskih zarobljenika biće otkriveni

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da je video snimak strijeljanja nenaoružanih zatvorenika od strane ukrajinskih vojnika postao dokaz zločina ukrajinskih neonacista i grubog kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane Ukrajine. Saopštenje je objavljeno na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Svi odgovorni za ubistvo ruskih zarobljenika u Ukrajini biće otkriveni i na odgovarajući način kažnjeni. Odmazde se neće spasiti, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je reagovala nakon što je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ukrajinski vojnici ciljano, hicima u glavu, ubili deset ruskih vojnika.

Zaharova je rekla da Moskva traži od međunarodnih organizacija da osude ovaj zločin i da bude sprovedena detaljna istraga.

Prema njenim riječima, Zapad nije obraćao pažnju na dokaze o zločinima Kijeva prema ruskim vojnicima, a to njihove američke i evropske mentore čini saučesnicima.

-Više puta smo skretali pažnju međunarodne zajednice na surov i nečovječan odnos ukrajinske strane prema zarobljenim ruskim vojnicima. Na video-snimcima koje su redovno objavljivali pripadnici Oružanih snaga Ukrajine zabilježena su ubistva, mučenja, maltretiranja koje su činili. Na sve te mnogobrojne dokaze zločina kolektivni Zapad nije obratio pažnju - dodala je ona.

Stalni predstavnik Rusije pri UN u Ženevi Genadij Gatilov nazvao je pomenuti događaj ratnim zločinom.

-O tom ratnom zločinu koji su izvršili saradnici kijevskog režima biće obavještena međunarodna zajednica - rekao je Gatilov i dodao da će ruska Misija tražiti komesara UN za ljudska prava da javno osudi taj stravični zločin.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 9m
    0
  • Slani mafini
    16h 30m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 25m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 19m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 48m
    3