Источни фронт, 284. дан: Руска војска: Изнад ДНР оборен украјински Су-25

04.12.2022. 20:24
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална војна операција Русије у Украјини ушла је у 284. дан.

Руске снаге настављају офанзиву у правцу Авдејевке у ДНР. Артјомовск и Соледар за украјинске снаге тренутно су најтежи дио фронта, наводи Владимир Зеленски. Кијев планирао да спријечи транзит амонијака из Русије у Одесу.

Турска ће наставити да улаже напоре покушавајући да организује преговоре између Русије и Украјине о рјешавању актуелне кризе, изјавио је Ибрахим Калин, портпарол турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

 - Узевши у обзир тренутну ситуацију, мало је вјероватно да ће до разговора доћи одмах, али мислимо да су они могући и зато ћемо наставити да радимо на овом питању - рекао је Калин у интервјуу за катарску телевизију „Ал Џазира“.

Према његовим ријечима, Турска одржава блиске односе и са Русијом и Украјином, и није заинтересована за наставак сукоба између те двије земље.

- Напротив, поручујемо свима да ће регионални мир и стабилност задовољити интересе свих, па хајде зато да потражимо рјешење. Наставићемо да дјелујемо у том правцу - нагласио је Калин.

Неколико хиљада људи учествује у демонстрацијама у Милану против испорука оружја Украјини. Акцију под слоганом „Уједињени против рата“ и „Не оружје Кијеву“ организовао је бивши градоначелник Рима Ђани Алемано, који је основао друштвено-политички комитет „Стоп рату“, који је прије недјељу дана имао оснивачки конгрес.

На манифестацији је учествовалоло око 5.000 људи.

САД су послале сигнал Украјини да је неопходно започети преговоре са Русијом, саопштио је Јозеф Јофе са Универзитета Џонс Хопкинс у чланку за амерички Тајм.

Како наводи аутор, Владимир Зеленски се „суочио са пријетњом која је до недавно била скривена“. Он истиче да та пријетња долази од „његових великодушних пријатеља са Запада“ који се труде да не буду увучени у „смртоносни сукоб“.

Амерички предсједник Џо Бајден суптилно је наговијестио свом колеги у Кијеву да је вријеме да почне да разговара са Путином.

Ваздушна опасност проглашена је у дијеловима Запоришке, Сумске, Полтавске, Дњепропетровске, Харковске и Кијевске области.

Украјинска војска гранатирала је Доњецк, Макејевку и Зајцево, испаливши укупно 17 пројектила калибра 122 и 155 милиметара, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

Украјинска војска је испалила шест ракета из система „Град“ на Кујбишевски и Кијевски рејон Доњецка, најмање шест особа је рањено, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.

У руским трупама повећан је ниво сарадње, што обезбјеђује напредовање, рекао је за Спутњик обавештајац специјалних снага Западног војног округа у селу Новоселовско у ЛНР.

Према његовим ријечима, компетентна тактика и интеракција између свих јединица које се налазе у том округу дају максималан резултат.

- Преломни тренутак је, вјероватно, наступио прије две и по недјеље, конкретно у овом насељу, када су јединице престале да раде свака у свом правцу. То јест, као што знате, пјешадија извршава своје задатке, извиђање своје задатке, тенкисти извршавају своје. Када смо овдје започели заједничку ствар и радимо за исти циљ, тек тада је почело напредовање - рекао је саговорник агенције.

Он је примјетио да сада сви сарађују једни са другима, комуницирају једни са другима и покривају једни друге – и тако различите трупе дјелују као једно цијело.

- Захваљујући овоме можемо да се крећемо напријед - закључио је специјалац.

Руска војска: Изнад ДНР оборен украјински Су-25, успјешна офанзива код Артјомовска

Борбени авиони Ваздушно-космичких снага Русије оборили су авион Су-25 украјинског ратног ваздухопловства код села Красноармејск у Доњецкој Народној Републици, а руска војска води успјешна офанзивна дејства у области Артјомовска, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Конашенков је додао да су системи за ПВО током претходног дана оборили девет украјинских беспилотних летјелица у Луганској Народној Републици, Доњецкој Народној Републици и Харковској области.

Осим тога, пресретнуто је пет ракета испаљених из вишецијевног бацача ракета „Химарс“ и „Ураган“ у ЛНР и Запорошкој области, док су двије америчке противрадарске ракете „ХАРМ“ оборене у Херсонској и Запорошкој области.

У Харковској области уништено је складиште нафте, одакле су украјински војници добијали гориво за војну технику у купјанском правцу, док је у Запорошкој области уништено складиште муниције и ракетног и артиљеријског наоружања Оружаних снага Украјине.

Портпарол је истакао да руска војска води успјешна офанзивна дејства у области Артјомовска (украјинских Бахмут) у ДНР. У протекла 24 часа у овом правцу убијено је више од 50 украјинских војника, а уништено шест оклопних возила.

У купјанском правцу је нападом авијације, артиљеријске ватре, тенковима и тешким ракетним системима на положаје Оружаних снага Украјине спријечен покушај украјинских снага да изведу напад у ЛНР. Нападом на људство и војну технику Оружаних снага Украјине у рејону насеља Кисловка спријечен је покушај напада на положаје руских трупа у насељу Јагодно у Харковској области. У нападу је убијено више од 60 украјинских војника, а уништена су два камионета и два аутомобила.

У јужнодоњецком правцу украјинске трупе покушале су да упадну у насеље Павловка у ДНР. Током активних дејстава руских трупа, непријатељска јединица је потиснута на минско поље и уништена артиљеријском ватром.

Безуспешно су завршани и напади Оружаних снага Украјине у правцу насеља Шевченко у Доњецкој Народној Републици. Нападом руске јуришне авијације и артиљеријском ватром украјинске снаге потиснуте су на првобитне положаје уз значајне губитке. У борби је убијено 40 украјинских војника, а уништено је једно борбено возило пјешадије и три камионета.

У красно-лиманском правцу украјинске снаге су неуспјешно покушале да нападну положаје руских трупа. Руске снаге су артиљеријом одбиле напад, а украјинске јединице враћене су на почетне положаје.

У ЛНР су спречени напади двије јуришне групе Оружаних снага Украјине у правцу насеља Кремена. Такође су уништене три украјинске диверзантско-извиђачке групе. У овим борбама погинуло је и рањено више од 80 украјинских војника, а уништен је један тенк, борбено возило пјешадије и оклопно возило.

У областима насеља Григоровка и Марково у Доњецкој Народној Републици уништене су двије противрадарске станице за противбатеријско ратовање америчке производње АН/ТПQ-37.

Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 337 авиона, 178 хеликоптера, 2.618 беспилотних летјелица, 391 противваздушни ракетни систем, 6.983 тенка и других оклопних борбених возила, 909 возила за вишецијевне ракетне системе, 3.653 артиљеријска оруђа и минобацача, као и 7.463 јединице специјалних војних возила.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 28m
    0
  • Слани мафини
    13h 49m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 44m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 38m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    8h 7m
    3