Istočni front, 284. dan: Ruska vojska: Iznad DNR oboren ukrajinski Su-25

04.12.2022. 20:24
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 284. dan.

Ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Avdejevke u DNR. Artjomovsk i Soledar za ukrajinske snage trenutno su najteži dio fronta, navodi Vladimir Zelenski. Kijev planirao da spriječi tranzit amonijaka iz Rusije u Odesu.

Turska će nastaviti da ulaže napore pokušavajući da organizuje pregovore između Rusije i Ukrajine o rješavanju aktuelne krize, izjavio je Ibrahim Kalin, portparol turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

 - Uzevši u obzir trenutnu situaciju, malo je vjerovatno da će do razgovora doći odmah, ali mislimo da su oni mogući i zato ćemo nastaviti da radimo na ovom pitanju - rekao je Kalin u intervjuu za katarsku televiziju „Al Džazira“.

Prema njegovim riječima, Turska održava bliske odnose i sa Rusijom i Ukrajinom, i nije zainteresovana za nastavak sukoba između te dvije zemlje.

- Naprotiv, poručujemo svima da će regionalni mir i stabilnost zadovoljiti interese svih, pa hajde zato da potražimo rješenje. Nastavićemo da djelujemo u tom pravcu - naglasio je Kalin.

Nekoliko hiljada ljudi učestvuje u demonstracijama u Milanu protiv isporuka oružja Ukrajini. Akciju pod sloganom „Ujedinjeni protiv rata“ i „Ne oružje Kijevu“ organizovao je bivši gradonačelnik Rima Đani Alemano, koji je osnovao društveno-politički komitet „Stop ratu“, koji je prije nedjelju dana imao osnivački kongres.

Na manifestaciji je učestvovalolo oko 5.000 ljudi.

SAD su poslale signal Ukrajini da je neophodno započeti pregovore sa Rusijom, saopštio je Jozef Jofe sa Univerziteta Džons Hopkins u članku za američki Tajm.

Kako navodi autor, Vladimir Zelenski se „suočio sa prijetnjom koja je do nedavno bila skrivena“. On ističe da ta prijetnja dolazi od „njegovih velikodušnih prijatelja sa Zapada“ koji se trude da ne budu uvučeni u „smrtonosni sukob“.

Američki predsjednik Džo Bajden suptilno je nagovijestio svom kolegi u Kijevu da je vrijeme da počne da razgovara sa Putinom.

Vazdušna opasnost proglašena je u dijelovima Zaporiške, Sumske, Poltavske, Dnjepropetrovske, Harkovske i Kijevske oblasti.

Ukrajinska vojska granatirala je Donjeck, Makejevku i Zajcevo, ispalivši ukupno 17 projektila kalibra 122 i 155 milimetara, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Ukrajinska vojska je ispalila šest raketa iz sistema „Grad“ na Kujbiševski i Kijevski rejon Donjecka, najmanje šest osoba je ranjeno, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

U ruskim trupama povećan je nivo saradnje, što obezbjeđuje napredovanje, rekao je za Sputnjik obaveštajac specijalnih snaga Zapadnog vojnog okruga u selu Novoselovsko u LNR.

Prema njegovim riječima, kompetentna taktika i interakcija između svih jedinica koje se nalaze u tom okrugu daju maksimalan rezultat.

- Prelomni trenutak je, vjerovatno, nastupio prije dve i po nedjelje, konkretno u ovom naselju, kada su jedinice prestale da rade svaka u svom pravcu. To jest, kao što znate, pješadija izvršava svoje zadatke, izviđanje svoje zadatke, tenkisti izvršavaju svoje. Kada smo ovdje započeli zajedničku stvar i radimo za isti cilj, tek tada je počelo napredovanje - rekao je sagovornik agencije.

On je primjetio da sada svi sarađuju jedni sa drugima, komuniciraju jedni sa drugima i pokrivaju jedni druge – i tako različite trupe djeluju kao jedno cijelo.

- Zahvaljujući ovome možemo da se krećemo naprijed - zaključio je specijalac.

Ruska vojska: Iznad DNR oboren ukrajinski Su-25, uspješna ofanziva kod Artjomovska

Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod sela Krasnoarmejsk u Donjeckoj Narodnoj Republici, a ruska vojska vodi uspješna ofanzivna dejstva u oblasti Artjomovska, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Konašenkov je dodao da su sistemi za PVO tokom prethodnog dana oborili devet ukrajinskih bespilotnih letjelica u Luganskoj Narodnoj Republici, Donjeckoj Narodnoj Republici i Harkovskoj oblasti.

Osim toga, presretnuto je pet raketa ispaljenih iz višecijevnog bacača raketa „Himars“ i „Uragan“ u LNR i Zaporoškoj oblasti, dok su dvije američke protivradarske rakete „HARM“ oborene u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

U Harkovskoj oblasti uništeno je skladište nafte, odakle su ukrajinski vojnici dobijali gorivo za vojnu tehniku u kupjanskom pravcu, dok je u Zaporoškoj oblasti uništeno skladište municije i raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine.

Portparol je istakao da ruska vojska vodi uspješna ofanzivna dejstva u oblasti Artjomovska (ukrajinskih Bahmut) u DNR. U protekla 24 časa u ovom pravcu ubijeno je više od 50 ukrajinskih vojnika, a uništeno šest oklopnih vozila.

U kupjanskom pravcu je napadom avijacije, artiljerijske vatre, tenkovima i teškim raketnim sistemima na položaje Oružanih snaga Ukrajine spriječen pokušaj ukrajinskih snaga da izvedu napad u LNR. Napadom na ljudstvo i vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Kislovka spriječen je pokušaj napada na položaje ruskih trupa u naselju Jagodno u Harkovskoj oblasti. U napadu je ubijeno više od 60 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva kamioneta i dva automobila.

U južnodonjeckom pravcu ukrajinske trupe pokušale su da upadnu u naselje Pavlovka u DNR. Tokom aktivnih dejstava ruskih trupa, neprijateljska jedinica je potisnuta na minsko polje i uništena artiljerijskom vatrom.

Bezuspešno su završani i napadi Oružanih snaga Ukrajine u pravcu naselja Ševčenko u Donjeckoj Narodnoj Republici. Napadom ruske jurišne avijacije i artiljerijskom vatrom ukrajinske snage potisnute su na prvobitne položaje uz značajne gubitke. U borbi je ubijeno 40 ukrajinskih vojnika, a uništeno je jedno borbeno vozilo pješadije i tri kamioneta.

U krasno-limanskom pravcu ukrajinske snage su neuspješno pokušale da napadnu položaje ruskih trupa. Ruske snage su artiljerijom odbile napad, a ukrajinske jedinice vraćene su na početne položaje.

U LNR su sprečeni napadi dvije jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine u pravcu naselja Kremena. Takođe su uništene tri ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe. U ovim borbama poginulo je i ranjeno više od 80 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan tenk, borbeno vozilo pješadije i oklopno vozilo.

U oblastima naselja Grigorovka i Markovo u Donjeckoj Narodnoj Republici uništene su dvije protivradarske stanice za protivbaterijsko ratovanje američke proizvodnje AN/TPQ-37.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 337 aviona, 178 helikoptera, 2.618 bespilotnih letjelica, 391 protivvazdušni raketni sistem, 6.983 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 909 vozila za višecijevne raketne sisteme, 3.653 artiljerijska oruđa i minobacača, kao i 7.463 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 4m
    0
  • Slani mafini
    16h 25m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 20m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 14m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 43m
    3