Источни фронт, 286. дан: ДНР: Украјинске гранате усмртиле четири цивила, петоро рањених

06.12.2022. 13:11
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Почео је 286. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Европска унија спрема девети пакет санкција Русији. Ступа на снагу ограничење цијена руске нафте. У украјинском гранатирању хостела у Алчевску, у Луганској Народној Републици, девет особа погинуло, 15 рањено.

Експлозије у Никопољу, јављају украјински медији.

Италија је послала Украјини не само оружје, већ и више од 50 тона електронске опреме, трансформаторе и друге технолошке алате, саопштио је министар спољних послова Антонио Тајани.

Поклонили смо Украјини не само оружје, већ и 51 тону електричне опреме, трансформаторе, конверторе. Обезбиједили смо много технолошких инструмената, као и војних средстава. Велику помоћ су добили од нас, а од украјинске владе никада нисам имао притужбе - рекао је министар, преноси агенција АНСА.

Центар Доњецка поново се нашао под ватром

Оружане снаге Украјине испалиле су десет ракета БМ-21 Град на стамбена насеља главног града ДНР.

Има повријеђених, тачан број за сада није познат, преноси Телеграм.

Руски хеликоптери у акцији

Министарство одбране Русије објавило је снимке борбених активности хеликоптера Ка-52 и Ми-24 Централног војног округа.

Посаде два типа хеликоптера извеле су ракетни напад на подручје концентрисаног људства и технике непријатеља, уништивши командно мјесто Оружаних снага Украјине.

Екипе хеликоптера приближавају се борбеној зони летећи на малим висинама, користећи терен као природна склоништа.

Напади ракетама извршавају се са максималне удаљености, преноси Телеграм.

Захарова: Запорошка нуклеарка је под контролом Русије и тако ће и остати

Рано је говорити да је близу договор Русије и Украјине о стварању зоне безбједности око Запорошке нуклеарне електране, изјавила је за Спутњик портпаролка министарства иностраних послова Русије Марија Захарова и додала да Русија неће изгубити контролу над нуклеарком.

- Нуклеарна електрана се налази на руској територији и Русија у потпуности њом управља. Једино ми можемо да осигурамо физичку и нуклеарну безбједност Запорошке нуклеарне електране - рекла је она.

Не долази у обзир да Запорошка нуклеарна електрана пређе под контролу неке друге земље или да нека трећа страна преузме контролу над њом, истакла је Захарова.

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на лијевој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету.

Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.

Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала.

Министарство је такође подсјетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.

Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.

ДНР: Украјинске гранате усмртиле четири цивила, петоро рањених

У понедјељак су у украјинском гранатирању Доњецке Народне Републике (ДНР) погинула четири цивила, а рањено је петоро људи, саопштила је мисија ДНР при Заједничком центру за контролу и координацију питања о украјинским ратним злочинима.

- 5. децембра до 22.30 сата по московском времену, четири цивила су погинула, а петоро их је рањено, укључујуци тинејџера рођеног 2005. године - наводи се у саопштењу Заједничког центра објављеном на Телеграм каналу, пренео је ТАСС.

На мети украјинских ракетних напада из вишецевних система Град нашли су се Доњецк и окрузи Ворошиловски, Кијевски и Кујбишевски.

Истовремено, 28 цивила је рањено у граду Алчевску у Луганској Народној Републици (ЛНР), који су украјинске снаге засуле паљбом из вишецевних ракетних бацача ХИМАРС, саопштио је синоћ градоначелник Алчевска Алберт Апшев.

- Украјински националисти су нехумано гранатирали цивиле и објекте цивилне инфраструктуре. Као резултат гранатирања, рањено је 28 људи - написао је Апшев на Телеграм каналу градске управе Алчевска.

Раније јуче, портпарол локалних агенција за спровођење закона рекао је извјештачу ТАСС да је у украјинском удару на Алчевск погинуло десет људи, укључујуци избјеглице које живе у градским хостелима.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    16h 45m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    14h 14m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    13h 32m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    8h 28m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    4h 40m
    0