Istočni front, 286. dan: DNR: Ukrajinske granate usmrtile četiri civila, petoro ranjenih

06.12.2022. 13:11
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Počeo je 286. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Evropska unija sprema deveti paket sankcija Rusiji. Stupa na snagu ograničenje cijena ruske nafte. U ukrajinskom granatiranju hostela u Alčevsku, u Luganskoj Narodnoj Republici, devet osoba poginulo, 15 ranjeno.

Eksplozije u Nikopolju, javljaju ukrajinski mediji.

Italija je poslala Ukrajini ne samo oružje, već i više od 50 tona elektronske opreme, transformatore i druge tehnološke alate, saopštio je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Poklonili smo Ukrajini ne samo oružje, već i 51 tonu električne opreme, transformatore, konvertore. Obezbijedili smo mnogo tehnoloških instrumenata, kao i vojnih sredstava. Veliku pomoć su dobili od nas, a od ukrajinske vlade nikada nisam imao pritužbe - rekao je ministar, prenosi agencija ANSA.

Centar Donjecka ponovo se našao pod vatrom

Oružane snage Ukrajine ispalile su deset raketa BM-21 Grad na stambena naselja glavnog grada DNR.

Ima povrijeđenih, tačan broj za sada nije poznat, prenosi Telegram.

Ruski helikopteri u akciji

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke borbenih aktivnosti helikoptera Ka-52 i Mi-24 Centralnog vojnog okruga.

Posade dva tipa helikoptera izvele su raketni napad na područje koncentrisanog ljudstva i tehnike neprijatelja, uništivši komandno mjesto Oružanih snaga Ukrajine.

Ekipe helikoptera približavaju se borbenoj zoni leteći na malim visinama, koristeći teren kao prirodna skloništa.

Napadi raketama izvršavaju se sa maksimalne udaljenosti, prenosi Telegram.

Zaharova: Zaporoška nuklearka je pod kontrolom Rusije i tako će i ostati

Rano je govoriti da je blizu dogovor Rusije i Ukrajine o stvaranju zone bezbjednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane, izjavila je za Sputnjik portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova i dodala da Rusija neće izgubiti kontrolu nad nuklearkom.

- Nuklearna elektrana se nalazi na ruskoj teritoriji i Rusija u potpunosti njom upravlja. Jedino mi možemo da osiguramo fizičku i nuklearnu bezbjednost Zaporoške nuklearne elektrane - rekla je ona.

Ne dolazi u obzir da Zaporoška nuklearna elektrana pređe pod kontrolu neke druge zemlje ili da neka treća strana preuzme kontrolu nad njom, istakla je Zaharova.

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na lijevoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu.

Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala.

Ministarstvo je takođe podsjetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

DNR: Ukrajinske granate usmrtile četiri civila, petoro ranjenih

U ponedjeljak su u ukrajinskom granatiranju Donjecke Narodne Republike (DNR) poginula četiri civila, a ranjeno je petoro ljudi, saopštila je misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja o ukrajinskim ratnim zločinima.

- 5. decembra do 22.30 sata po moskovskom vremenu, četiri civila su poginula, a petoro ih je ranjeno, uključujuci tinejdžera rođenog 2005. godine - navodi se u saopštenju Zajedničkog centra objavljenom na Telegram kanalu, preneo je TASS.

Na meti ukrajinskih raketnih napada iz višecevnih sistema Grad našli su se Donjeck i okruzi Vorošilovski, Kijevski i Kujbiševski.

Istovremeno, 28 civila je ranjeno u gradu Alčevsku u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), koji su ukrajinske snage zasule paljbom iz višecevnih raketnih bacača HIMARS, saopštio je sinoć gradonačelnik Alčevska Albert Apšev.

- Ukrajinski nacionalisti su nehumano granatirali civile i objekte civilne infrastrukture. Kao rezultat granatiranja, ranjeno je 28 ljudi - napisao je Apšev na Telegram kanalu gradske uprave Alčevska.

Ranije juče, portparol lokalnih agencija za sprovođenje zakona rekao je izvještaču TASS da je u ukrajinskom udaru na Alčevsk poginulo deset ljudi, uključujuci izbjeglice koje žive u gradskim hostelima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    22h 44m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    13h 4m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    23h 28m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    2h 17m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    2h 11m
    0