Источни фронт, 287. дан: Москва поручила: Искључивање Русије из Г20 осуђено на неуспјех

07.12.2022. 16:44
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална војна операција Русије у Украјини ушла је у 287. дан.

Руска артиљерија наставља да уништава положаје Оружаних снага Украјине на правцу Авдијевке. На снимку подијељеном на Телеграму је тегљена хаубица 2А36 „Хјацинт-Б“ погодила утврђење између Опитног и Авдијевке.

Извршени су артиљеријски удари на непријатељске положаје у десантима у близини магистралног пута М-04. Све три гранате су прецизно погодиле украјинска утврђења.

Ватру хаубице коригују оператери беспилотних летјелица, што омогућава прецизно погађање циљева и смањење потрошње муниције.

Коментаришући антируске санкције ЕУ, Грушко је рекао да ће одговор Москве на девети пакет санкција бити реципрочне рестриктивне мјере.

- Наравно, размотрићемо контрарестриктивне мјере ако то буде у нашем интересу - одговорио је Грушко на питање како Москва оцјењује нове мјере Европске уније које се разматрају у оквиру 9. пакета санкција.

- Ради се о томе да су Европска унија и друге западне земље већ прешле границу рационалног понашања и већина ових санкција, иако се објављују као усмјерене против Русије, заправо почињу да утичу на фундаменталне интересе самих Европљана. Сијеку грану на којој сједе - оцијенио је Грушко.

Авиони Су-27 Ваздушно-космичких снага Русије настављају летове у зони НВО.

Ловачке посаде одрађују задатке ваздушне патроле и покривају дејства бомбардера, јуришних и војних авиона.

Борбени летови се изводе са висећим ракетама различитих класа. Ово омогућава да уништење скоро свих ваздушних циљева.

У правцу Доњецка, Оружане снаге Русије извршиле су ударе по објектима Оружаних снага Украјине у Авдејевки, Водјану, Первомајском, Невелском, Краснохоривки и на западној периферији Маринке.

Украјијске формације су заузврат поново извршиле масовно гранатирање Доњецка и Хорливке: у овој другој, нападнута је болница са цивилима.

На јужнодоњецком правцу руске снаге су радиле на циљевима у Угледару, Богојавленки, Пречистевки и Новомихајловки.

Оружане снаге Русије извеле су ноћу ракетне и беспилотне ударе камиказа на објекте Оружаних снага Украјине у предграђу Запорожја.

Истовремено, руска артиљерија је радила на циљевима у Зализничном, Гуљајпољу, Степову и Плавном.

Оружане снаге Русије нанијеле су вишеструке ударе беспилотне летјелице-камиказе „Геран-2“ по Дњепропетровску.

Поред тога, погођени су циљеви у Никопољу, Марганцу, Иљинци и Добра нада.

У јужном сектору фронта руске ракетне трупе и артиљерија су радиле на непријатељским положајима у Херсону, Осокоровки, Золотој Балки, Дудчању и Антоновки.

Кијев повукао додатне снаге ка Артемовску

Украјинска команда је повукла додатне снаге у област Артемовск, рекао је за РИА Новости официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко, позивајући се на обавјештајне податке.

- Забиљежен је долазак појачања за оружане формације Украјине у рејону насеља Артемовск - рекао је он.

Према ријечима Марочка, већина украјинских бораца је одмах послата у зону активних непријатељстава како би се надокнадили ненадокнадиви и санитарни губици. Остали су још у командној резерви.

Прошле недјеље је шеф ДНР Денис Пушилин извијестио о успјеху руских трупа у нападу на Артемовск. Према његовим ријечима, ускоро је могуће оперативно опкољавање града.

Пушилинов савјетник Игор Климовски је додао да украјинска војска повлачи тешку технику из града и учвршћује своје резервне линије, при чему трпи велике губитке. О успјешној офанзиви на овом подручју говорио је и извјештај Министарства одбране за 4. децембар, када су Оружане снаге Украјине за дан изгубиле око 50 људи.

Артемовск (Бахмут) се налази у дијелу ДНР који контролише Кијев сјеверно од Горловке.

Украјина без подршке САД-а: Не охрабрују напад на Русију беспилотним летјелицама

- Не охрабрујемо и не помажемо Украјину да започне нападе у Русији. Али се мора схватити да Украјинци свакодневно живе са руском агресијом која се наставља - изјавио је касно синоћ шеф америчке дипломатије Ентони Блинкен.

Према његовим ријечима, САД уз помоћ других партнера широм свијету обезбијеђују Украјини опрему да „брани своју територију и своју слободу“.

Стручњаци вјерују да је Украјина ушла у руски ваздушни простор беспилотним летјелицама из совјетске ере.

Они подсјећају да Кијев има и модерне дронове, а добио их је у оквиру милијардама долара вриједне војне помоћи западних сила од када је Русија почела инвазију на Украјину.

Руске власти саопштиле су да су три особе страдале и да су два авиона оштећена током напада на базе на њеном тлу, преноси РТЦГ.

Москва поручила: Искључивање Русије из Г20 осуђено на неуспјех

Покушаји да се Русија искључи из Г20 осуђени су на неуспех, изјавио је новинарима замјеник шефа руске дипломатије Александар Грушко, коментаришући нацрт одбрамбеног буџета Сједињених Америчких Држава за наредну годину, којим се предвиђа искључивање Москве из Г20.

- Видимо да је линија Запада сада усмјерена на изолацију Русије која је већ пропала, као што су пропали и покушаји искључења Москве из различитих мултилатералних формата - рекао је Грушко новинарима у коларима „Примаковских читања“.

Он је истакао да у томе нема ничега новог и да су ти покушаји виђени уочи састанка Г20 на Балију, али да нису успјели и додао да свјетска заједница ове покушаје не подржава.

 -Озбиљно се односимо према свему што раде САД, али ови покушаји осуђени су на пропаст - истакао је дипломата.

Нацрт одбрамбеног буџета САД, који су усагласили релевантни одбори оба дома Конгреса, садржи тезу да ће Вашингтон тражити искључење Русије из низа међународних организација, укључујући Г20, слиједи из документа објављеног у уторак увече.

Након почетка руске специјалне војне операције за демилитаризацију и денацификацију Украјине, Запад је појачао притисак санкцијама на Москву. ЕУ је већ усвојила осам пакета санкција, укључујући и ембарго на угаљ и нафту. Међутим, то је изазвало проблеме за САД и Европу, изазвало раст цена горива и рекордну инфлацију, преноси Спутник.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 31m
    0
  • Слани мафини
    13h 52m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 47m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 41m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    8h 10m
    3