Istočni front, 287. dan: Moskva poručila: Isključivanje Rusije iz G20 osuđeno na neuspjeh

07.12.2022. 16:44
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 287. dan.

Ruska artiljerija nastavlja da uništava položaje Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Avdijevke. Na snimku podijeljenom na Telegramu je tegljena haubica 2A36 „Hjacint-B“ pogodila utvrđenje između Opitnog i Avdijevke.

Izvršeni su artiljerijski udari na neprijateljske položaje u desantima u blizini magistralnog puta M-04. Sve tri granate su precizno pogodile ukrajinska utvrđenja.

Vatru haubice koriguju operateri bespilotnih letjelica, što omogućava precizno pogađanje ciljeva i smanjenje potrošnje municije.

Komentarišući antiruske sankcije EU, Gruško je rekao da će odgovor Moskve na deveti paket sankcija biti recipročne restriktivne mjere.

- Naravno, razmotrićemo kontrarestriktivne mjere ako to bude u našem interesu - odgovorio je Gruško na pitanje kako Moskva ocjenjuje nove mjere Evropske unije koje se razmatraju u okviru 9. paketa sankcija.

- Radi se o tome da su Evropska unija i druge zapadne zemlje već prešle granicu racionalnog ponašanja i većina ovih sankcija, iako se objavljuju kao usmjerene protiv Rusije, zapravo počinju da utiču na fundamentalne interese samih Evropljana. Sijeku granu na kojoj sjede - ocijenio je Gruško.

Avioni Su-27 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije nastavljaju letove u zoni NVO.

Lovačke posade odrađuju zadatke vazdušne patrole i pokrivaju dejstva bombardera, jurišnih i vojnih aviona.

Borbeni letovi se izvode sa visećim raketama različitih klasa. Ovo omogućava da uništenje skoro svih vazdušnih ciljeva.

U pravcu Donjecka, Oružane snage Rusije izvršile su udare po objektima Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki, Vodjanu, Pervomajskom, Nevelskom, Krasnohorivki i na zapadnoj periferiji Marinke.

Ukrajijske formacije su zauzvrat ponovo izvršile masovno granatiranje Donjecka i Horlivke: u ovoj drugoj, napadnuta je bolnica sa civilima.

Na južnodonjeckom pravcu ruske snage su radile na ciljevima u Ugledaru, Bogojavlenki, Prečistevki i Novomihajlovki.

Oružane snage Rusije izvele su noću raketne i bespilotne udare kamikaza na objekte Oružanih snaga Ukrajine u predgrađu Zaporožja.

Istovremeno, ruska artiljerija je radila na ciljevima u Zalizničnom, Guljajpolju, Stepovu i Plavnom.

Oružane snage Rusije nanijele su višestruke udare bespilotne letjelice-kamikaze „Geran-2“ po Dnjepropetrovsku.

Pored toga, pogođeni su ciljevi u Nikopolju, Margancu, Iljinci i Dobra nada.

U južnom sektoru fronta ruske raketne trupe i artiljerija su radile na neprijateljskim položajima u Hersonu, Osokorovki, Zolotoj Balki, Dudčanju i Antonovki.

Kijev povukao dodatne snage ka Artemovsku

Ukrajinska komanda je povukla dodatne snage u oblast Artemovsk, rekao je za RIA Novosti oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na obavještajne podatke.

- Zabilježen je dolazak pojačanja za oružane formacije Ukrajine u rejonu naselja Artemovsk - rekao je on.

Prema riječima Maročka, većina ukrajinskih boraca je odmah poslata u zonu aktivnih neprijateljstava kako bi se nadoknadili nenadoknadivi i sanitarni gubici. Ostali su još u komandnoj rezervi.

Prošle nedjelje je šef DNR Denis Pušilin izvijestio o uspjehu ruskih trupa u napadu na Artemovsk. Prema njegovim riječima, uskoro je moguće operativno opkoljavanje grada.

Pušilinov savjetnik Igor Klimovski je dodao da ukrajinska vojska povlači tešku tehniku iz grada i učvršćuje svoje rezervne linije, pri čemu trpi velike gubitke. O uspješnoj ofanzivi na ovom području govorio je i izvještaj Ministarstva odbrane za 4. decembar, kada su Oružane snage Ukrajine za dan izgubile oko 50 ljudi.

Artemovsk (Bahmut) se nalazi u dijelu DNR koji kontroliše Kijev sjeverno od Gorlovke.

Ukrajina bez podrške SAD-a: Ne ohrabruju napad na Rusiju bespilotnim letjelicama

- Ne ohrabrujemo i ne pomažemo Ukrajinu da započne napade u Rusiji. Ali se mora shvatiti da Ukrajinci svakodnevno žive sa ruskom agresijom koja se nastavlja - izjavio je kasno sinoć šef američke diplomatije Entoni Blinken.

Prema njegovim riječima, SAD uz pomoć drugih partnera širom svijetu obezbijeđuju Ukrajini opremu da „brani svoju teritoriju i svoju slobodu“.

Stručnjaci vjeruju da je Ukrajina ušla u ruski vazdušni prostor bespilotnim letjelicama iz sovjetske ere.

Oni podsjećaju da Kijev ima i moderne dronove, a dobio ih je u okviru milijardama dolara vrijedne vojne pomoći zapadnih sila od kada je Rusija počela invaziju na Ukrajinu.

Ruske vlasti saopštile su da su tri osobe stradale i da su dva aviona oštećena tokom napada na baze na njenom tlu, prenosi RTCG.

Moskva poručila: Isključivanje Rusije iz G20 osuđeno na neuspjeh

Pokušaji da se Rusija isključi iz G20 osuđeni su na neuspeh, izjavio je novinarima zamjenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško, komentarišući nacrt odbrambenog budžeta Sjedinjenih Američkih Država za narednu godinu, kojim se predviđa isključivanje Moskve iz G20.

- Vidimo da je linija Zapada sada usmjerena na izolaciju Rusije koja je već propala, kao što su propali i pokušaji isključenja Moskve iz različitih multilateralnih formata - rekao je Gruško novinarima u kolarima „Primakovskih čitanja“.

On je istakao da u tome nema ničega novog i da su ti pokušaji viđeni uoči sastanka G20 na Baliju, ali da nisu uspjeli i dodao da svjetska zajednica ove pokušaje ne podržava.

 -Ozbiljno se odnosimo prema svemu što rade SAD, ali ovi pokušaji osuđeni su na propast - istakao je diplomata.

Nacrt odbrambenog budžeta SAD, koji su usaglasili relevantni odbori oba doma Kongresa, sadrži tezu da će Vašington tražiti isključenje Rusije iz niza međunarodnih organizacija, uključujući G20, slijedi iz dokumenta objavljenog u utorak uveče.

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, Zapad je pojačao pritisak sankcijama na Moskvu. EU je već usvojila osam paketa sankcija, uključujući i embargo na ugalj i naftu. Međutim, to je izazvalo probleme za SAD i Evropu, izazvalo rast cena goriva i rekordnu inflaciju, prenosi Sputnik.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    7h 20m
    0
  • Slani mafini
    16h 41m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    18h 36m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    16h 30m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 59m
    3