Источни фронт, 290. дан: Русија: Сви који Украјину снабдијевају оружјем суочиће се са правним посљедицама

10.12.2022. 12:25
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална војна операција Русије у Украјини ушла је у 290. дан.

Русија ће штитити своје националне интересе свим расположивим средствима, поручио је руски лидер Владимир Путин. Украјинске снаге настављају интензивно да гађају територију ДНР. У неким дијеловима Украјине проглашена је ваздушна опасност.

У Виничкој области, централна Украјина, демонтирани су споменици генералу Александру Суворову, чувеном руском војсковођи, и пјеснику Александру Пушкину. Одлуку су донијели посланици локалног парламента.

Споменици Пушкину раније су већ уклоњени и у неким другим дијеловима Украјине.

Сирене су се огласиле у Харковској, Сумској, Полтавској и Дњепропетровској области Украјине.

СБУ врши претрес у црквама канонске УПЦ у Харкову

Служба безбједности Украјине (СБУ) почела је претрес у објектима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), јављају украјински медији.

Савјетник Управе СБУ за Харковску област Владислав Абдула је на друштвеним мрежама објавио да се „контраобавјештајне активности “ спроводе истовремена на 14 објеката канонске УПЦ и то у циљу безбједности становништва од провокација и терористичких аката.

На подручју ДНР је украјинска војска током претходна 24 часа изгубила преко 30 људи. Уништено је самоходно артиљеријско оруђе 2С3 „Акација“ калибра 152 милиметара, седам јединица оклопних возила и аутомобила, а у ваздуху су оборене и четири дрона.

На Старобелском правцу Оружане снаге Украјине покушавају да пробију одбрану Оружаних снага Руске Федерације у одвојеним областима. Руске трупе настављају позициони напад у области Плошчанке.

Истовремено, у локалним офанзивама Оружаних снага Украјине учествују углавном снаге територијалне одбране, државне граничне службе и мобилисане снаге. Сталне и борбено најспремније јединице украјинске војске су или у другом ешалону у резерви или на одмору.

Сличну тактику користиле су и Оружане снаге Украјине током напада на Изјум, када су неколико недјеља извиђање вршиле јединице без борбеног искуства.

Главни закључци са брифинга Министарства одбране Руске Федерације:

– Оружане снаге Русије уништиле су више од 30 украјинских војника у правцу Купјанска

– Руске јединице уништиле су две групе украјинских диверзаната код села Владимировка у ДНР

- Оружане снаге Русије наставиле офанзиву на Доњецком правцу, избацивши непријатеља из утврђених упоришта

- Оружане снаге Русије осујетиле су два контранапада Оружаних снага Украјине у правцу Краснолиманск, уништено је до 60 украјинских војника

- Руске трупе уништиле амерички радар АН/ТПК-36 и возила МЛРС Град на ватреним положајима у ДНР

- Оружане снаге Русије осујетиле су нападе јединица Оружаних снага Украјине у правцу Јужно-Донец, уништено је до 40 украјинских војника

– Оружане снаге Русије су за дан погодиле шест командних места Оружаних снага Украјине

– Системи ПВО су за дан уништили четири беспилотна летелица у ДНР и оборили десет ракета МЛРС ХИМАРС, „Ураган“ и „Алдер“ у региону Запорожја.

Русија: Сви који Украјину снабдијевају оружјем суочиће се са правним посљедицама

Земље које испоручују оружје Кијеву и помажу украјинским оружаним снагама суочиће се са конкретним правним посљедицама, поручио је током сједнице Савјета безбједности стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја.

- Ми савјесно региструјемо све такве криминалне радње САД и њихових савезника и они ће се због тога што раде суочити са конкретним правним посљедицама - рекао је Небензја, преноси ТАСС.

Руски представник у УН рекао је и да Москва прати и уништава такве војне испоруке.

- Откако је количина наоружања у западним складиштима опала, Вашингтон са савезницима у посљедње вријеме покушава да активно ради са трећим земљама, купује оружје и војну опрему од њих и отпремају их у Украјину - рекао је руски дипломата и подсјетио да је његове наводе недавно признао и министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба.

Небензја је указао да украјинске оружане снаге настоје буквално да униште Доњецк западним оружјем.

- Током цијеле прошле недјеље, у Доњецку се дешавао прави масакр западним оружјем. Уз подршку западних држава, украјинске снаге покушавају буквално да сравне град (Доњецк) - рекао је Небензја.

Сједница СБ УН одржана је на захтјев Русије како би се разматрале испоруке западног оружја Украјини.

Предсједник Думе: Француска и Њемачка морају да плате компензацију грађанима Донбаса

Предсједник Думе Вјачеслав Володин изјавио је да Француска и Њемачка морају да плате компензацију грађанима Донбаса, а да грађани Европе треба да схвате ко је крив за проблеме.

- Они ће морати да плате компензације грађанима Донбаса за осам година геноцида и за нанијету штету - написао је он Телеграм каналу.

Ситуација у Украјини је посљедица „лажљиве политике тих држава“, рекао је он и додао да су Париз и Берлин 2014. године били гаранти договора између легитимне украјинске власти и опозиције.

Све се, међутим, завршило државним превратом у Кијеву и геноцидом над грађанима Донбаса, након чега су закључени Мински споразуми које нико није планирао да испуни, рекао је Володин.

- Испланирано неиспуњавање обавеза из међународног споразума – то није само губитак повјерења , него и злочин за који потписници – Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Петар Порошенко – треба да одговарају - закључио је Володин.

Подсјетимо, бивша њемачка канцеларка Ангела Меркел недавно је изјавила у интервјуу за „Цајт“ да су Мински споразуми потписани како би Украјина имала времена да постане јача.

- Мински споразум из 2014. године био је покушај да се Украјини да времена. И она је искористила то вријеме како би постала јача, као што данас можемо видјети. Украјина 2014-2015. године није исто што и садашња Украјина - рекла је она.

Како је додала, сви су схватали да је конфликт замрзнут и да проблем није ријешен.

Бивши предсједник Украјине Петар Порошенко у разговору са руским пранкерима признао је да су Мински споразуми заправо били потребни да би се добило на времену и да би се ојачала украјинска војска уз подршку НАТО-а.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    3h 55m
    0
  • Слани мафини
    13h 16m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 11m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 5m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 34m
    0