Istočni front, 290. dan: Rusija: Svi koji Ukrajinu snabdijevaju oružjem suočiće se sa pravnim posljedicama

10.12.2022. 12:25
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini ušla je u 290. dan.

Rusija će štititi svoje nacionalne interese svim raspoloživim sredstvima, poručio je ruski lider Vladimir Putin. Ukrajinske snage nastavljaju intenzivno da gađaju teritoriju DNR. U nekim dijelovima Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

U Viničkoj oblasti, centralna Ukrajina, demontirani su spomenici generalu Aleksandru Suvorovu, čuvenom ruskom vojskovođi, i pjesniku Aleksandru Puškinu. Odluku su donijeli poslanici lokalnog parlamenta.

Spomenici Puškinu ranije su već uklonjeni i u nekim drugim dijelovima Ukrajine.

Sirene su se oglasile u Harkovskoj, Sumskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

SBU vrši pretres u crkvama kanonske UPC u Harkovu

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) počela je pretres u objektima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), javljaju ukrajinski mediji.

Savjetnik Uprave SBU za Harkovsku oblast Vladislav Abdula je na društvenim mrežama objavio da se „kontraobavještajne aktivnosti “ sprovode istovremena na 14 objekata kanonske UPC i to u cilju bezbjednosti stanovništva od provokacija i terorističkih akata.

Na području DNR je ukrajinska vojska tokom prethodna 24 časa izgubila preko 30 ljudi. Uništeno je samohodno artiljerijsko oruđe 2S3 „Akacija“ kalibra 152 milimetara, sedam jedinica oklopnih vozila i automobila, a u vazduhu su oborene i četiri drona.

Na Starobelskom pravcu Oružane snage Ukrajine pokušavaju da probiju odbranu Oružanih snaga Ruske Federacije u odvojenim oblastima. Ruske trupe nastavljaju pozicioni napad u oblasti Ploščanke.

Istovremeno, u lokalnim ofanzivama Oružanih snaga Ukrajine učestvuju uglavnom snage teritorijalne odbrane, državne granične službe i mobilisane snage. Stalne i borbeno najspremnije jedinice ukrajinske vojske su ili u drugom ešalonu u rezervi ili na odmoru.

Sličnu taktiku koristile su i Oružane snage Ukrajine tokom napada na Izjum, kada su nekoliko nedjelja izviđanje vršile jedinice bez borbenog iskustva.

Glavni zaključci sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

– Oružane snage Rusije uništile su više od 30 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska

– Ruske jedinice uništile su dve grupe ukrajinskih diverzanata kod sela Vladimirovka u DNR

- Oružane snage Rusije nastavile ofanzivu na Donjeckom pravcu, izbacivši neprijatelja iz utvrđenih uporišta

- Oružane snage Rusije osujetile su dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnolimansk, uništeno je do 60 ukrajinskih vojnika

- Ruske trupe uništile američki radar AN/TPK-36 i vozila MLRS Grad na vatrenim položajima u DNR

- Oružane snage Rusije osujetile su napade jedinica Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Južno-Donec, uništeno je do 40 ukrajinskih vojnika

– Oružane snage Rusije su za dan pogodile šest komandnih mesta Oružanih snaga Ukrajine

– Sistemi PVO su za dan uništili četiri bespilotna letelica u DNR i oborili deset raketa MLRS HIMARS, „Uragan“ i „Alder“ u regionu Zaporožja.

Rusija: Svi koji Ukrajinu snabdijevaju oružjem suočiće se sa pravnim posljedicama

Zemlje koje isporučuju oružje Kijevu i pomažu ukrajinskim oružanim snagama suočiće se sa konkretnim pravnim posljedicama, poručio je tokom sjednice Savjeta bezbjednosti stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja.

- Mi savjesno registrujemo sve takve kriminalne radnje SAD i njihovih saveznika i oni će se zbog toga što rade suočiti sa konkretnim pravnim posljedicama - rekao je Nebenzja, prenosi TASS.

Ruski predstavnik u UN rekao je i da Moskva prati i uništava takve vojne isporuke.

- Otkako je količina naoružanja u zapadnim skladištima opala, Vašington sa saveznicima u posljednje vrijeme pokušava da aktivno radi sa trećim zemljama, kupuje oružje i vojnu opremu od njih i otpremaju ih u Ukrajinu - rekao je ruski diplomata i podsjetio da je njegove navode nedavno priznao i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Nebenzja je ukazao da ukrajinske oružane snage nastoje bukvalno da unište Donjeck zapadnim oružjem.

- Tokom cijele prošle nedjelje, u Donjecku se dešavao pravi masakr zapadnim oružjem. Uz podršku zapadnih država, ukrajinske snage pokušavaju bukvalno da sravne grad (Donjeck) - rekao je Nebenzja.

Sjednica SB UN održana je na zahtjev Rusije kako bi se razmatrale isporuke zapadnog oružja Ukrajini.

Predsjednik Dume: Francuska i Njemačka moraju da plate kompenzaciju građanima Donbasa

Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin izjavio je da Francuska i Njemačka moraju da plate kompenzaciju građanima Donbasa, a da građani Evrope treba da shvate ko je kriv za probleme.

- Oni će morati da plate kompenzacije građanima Donbasa za osam godina genocida i za nanijetu štetu - napisao je on Telegram kanalu.

Situacija u Ukrajini je posljedica „lažljive politike tih država“, rekao je on i dodao da su Pariz i Berlin 2014. godine bili garanti dogovora između legitimne ukrajinske vlasti i opozicije.

Sve se, međutim, završilo državnim prevratom u Kijevu i genocidom nad građanima Donbasa, nakon čega su zaključeni Minski sporazumi koje niko nije planirao da ispuni, rekao je Volodin.

- Isplanirano neispunjavanje obaveza iz međunarodnog sporazuma – to nije samo gubitak povjerenja , nego i zločin za koji potpisnici – Angela Merkel, Fransoa Oland i Petar Porošenko – treba da odgovaraju - zaključio je Volodin.

Podsjetimo, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je izjavila u intervjuu za „Cajt“ da su Minski sporazumi potpisani kako bi Ukrajina imala vremena da postane jača.

- Minski sporazum iz 2014. godine bio je pokušaj da se Ukrajini da vremena. I ona je iskoristila to vrijeme kako bi postala jača, kao što danas možemo vidjeti. Ukrajina 2014-2015. godine nije isto što i sadašnja Ukrajina - rekla je ona.

Kako je dodala, svi su shvatali da je konflikt zamrznut i da problem nije riješen.

Bivši predsjednik Ukrajine Petar Porošenko u razgovoru sa ruskim prankerima priznao je da su Minski sporazumi zapravo bili potrebni da bi se dobilo na vremenu i da bi se ojačala ukrajinska vojska uz podršku NATO-a.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 13m
    0
  • Slani mafini
    15h 34m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 29m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    15h 23m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    9h 52m
    3