Источни фронт, 305. дан: Пекинг: Односи Кине и Русије чврсти као стијена

25.12.2022. 14:42
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 305. дан.

Шеф администрације предсjедника Украјине Андреј Јермак изјавио је да Кијев очекује да током 2023. године побиједи Русију и поврати Крим. Међутим, Народна милиција ЛНР је примјетила да украјинске снаге трпе велике губитке код Сватова и да шаљу нова појачања у том правцу.

Украјински медији јављају о експлозијама у Кијеву. Чују се сирене ваздушне узбуне у цијелој Украјини.

У Запорошкој области формирана је одбрамбена линија у неколико ешалона, изјавио је Владимир Рогов, предсједник покрета „Заједно са Русијом“и члан главног савјета војно-цивилне администрације региона.

- Формирана је широка ешалонска одбрана са утврђеним зонама која ће зауставити сваки покушај непријатеља да наруши мир становника Запорошке области Русије - написао је политичар на свом Телеграм каналу.

Према његовим ријечима, изградња одбрамбених објеката дуж линије фронта је при крају.

Данас руска војска контролише више од 70 одсто Запорошке области. Регион је примљен у састав Руске Федерације на основу резултата референдума. Истовремено, регионални центар, град Запорожје, остаје под контролом украјинских власти, преноси Спутњик.

Како је Рогов раније изјавио, „постоје велике, не неосноване наде, да ће 2023. године цијела Запорошка област бити не само де јуре, већ и де факто део Русије“.

Пекинг: Односи Кине и Русије чврсти као стијена

Политичко и стратешко узајамно повјерење између Русије и Кине у протеклој години је ојачано, односи двију земаља су „чврсти као стијена“, изјавио је шеф кинеске дипломатије Ван Ји.

- Током године Кина и Русија су чврсто подржавале једна другу у одбрани основних интереса, наше политичко и стратешко узајамно повјерење је додатно ојачано - рекао је Ван Ји, говорећи на симпозијуму посвећеном кинеској дипломатији. Говор је објављен на званичном сајту Министарства иностраних послова Кине, преноси Спутњик.

Ван Ји је додао да су 2022. године Русија и Кина продубиле пријатељску и добросусједску сарадњу, а њихова свеобухватна стратешка сарадња је постала „зрелија и чвршћа“.

Дипломата је нагласио да односи Москве и Пекинга нису усмјерени ни против које треће стране, те да су у њиховој основни принципи непридруживања и одбијања конфронтације.

- Такви односи су ослобођени мјешања и покушаја да се посије раздор међу двјема земљама. Они су отпорни на промјене у међународној ситуацији - истакао је Ван Ји.

Он је, такође, навео да се Русија и Кина брзим темпом приближавају циљу да своју трговинску размену доведу до 200 милијарди долара. Заједнички велики инвестициони пројекти стабилно се реализују, а износ рачуна у националним валутама се повећава.

Протекле године, како је навео Ван Ји, ојачана је и прекогранична повезаност двију земаља, чему је допринијело отварање аутомобилског моста Хејхе – Благовешенск и жељезничког моста Тунћан – Нижњелењинское.

Амбасадор Кине у Русији је раније у интервјуу за Спутњик рекао да је узајамна подршка Москвеи Пекинга током 2022. године појачана. Пекинг је, према његовим ријечима, заузео непристрастан став о украјинском питању, иступивши против увођења једностраних санкција.

Си-Ен-Ен: Сателитски снимци показују да Русија јача потенцијал на Арктику

Подаци обавјештајних сателита свједоче о томе да Москва наставља да ради на модернизацији војних објеката у стратешки важном Арктичком региону, без обзира на сукоб у Украјини, преноси Си-Ен-Ен.

Телевизијски канал на свом порталу додаје да је НАТО, послије почетка руске специјалне војне операције, такође почео да учвршћује своје позиције на Крајњем Сјеверу, те да ће у своје редове примити двије земље из тог региона, Шведску и Финску.

Како пише портал Си-Ен-Ена, на снимцима које је новинарима пренијела компанија „Максар технолоџиз“, приказано је како је неколико руских база и аеродрома на Крајњем Сјеверу модернизовано током протекле године.

Подаци сведоче о „непрекидном раду на јачању и ширењу објеката у региону који, према речима стручњака, има огроман значај у одбрамбеној стратегији Москве“, али тај посао се обавља у тренутку у којем је Москва, када је реч о ресурсима, „под озбиљним теретом“, наглашава се у тексту.

Стручњаци „Максар технолоџиза“ прецизирају да сателитски снимци свједоче о настављању рада на радарским станицама на објекту у близини града Оленегорска на Кољском полуострву, као и у Воркуту, који се налази недалеко од поларног круга, преноси Си-Ен-Ен.

Фотографије, судећи по свему, потврђују да се у Затвореној административно-територијалној јединици Островна на обали Баренцовог мора завршава један од пет радио-локационих комплекса „Резонанс Н“ који, према изјавама руских чиновника, могу да откривају тешко примјетне летјелице, пише сајт.

Према ријечима представника „Максара“, сателитски подаци су, такође, показали да су на аеродрому Тикси на сјеверо-истоку Русије ове године била подигнута три нова кућишта за заштиту радио-локационих антена.

Аналитичари компаније такође су на снимцима видјели назнаке ширења писте и паркинга за авионе у бази Нагурска, која је најсјевернији руски војни објекат, као и на аеродрому Темп на острву Котељни на сјеверо-истоку земље.

Аналитичари Си-Ен-Ена наводе да Русија јача борбени потенцијал на сјеверу већ неколико година, јер тај регион има кључни значај не само за нафтнопрерађивачки сектор Русије него и за њен нуклеарни арсенал, јер се управо тамо чува његов највећи дио. Ту се, такође, налази инфраструктура за подморнице.

- Тај елемент обуздавања је увијек у стању борбене готовости. Она се тамо никада не смањује – све вријеме је на високом нивоу - објаснио је телевизијском каналу неименовани високо рангирани чиновник обавештајног сектора једне од западних земаља.

Према ријечима извора Си-Ен-Ена, одмах послије почетка руске специјалне војне операције у Украјини у фебруару дио подморница био је премјештен, како би се показало да су оне заиста реалне и спремне да буду употребљене као борбено средство. Ипак, убрзо су се вратиле у стандарни режим повећане борбене готовости.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је у интервјуу за Си-Ен-Ен да преко Арктика прелази најкраћа маршрута из Русије у Сјеверну Америку, због чега „украјински сукоб није утицао на стратешку важност тих региона“, нагласио је Столтенберг и додао да Москва на Арктику и Крајњем Сјеверу „испитује најновије наоружање“.

Према ријечима западног обавјештајног чиновника, борбена дејства у Украјини знатно су утицала на бројност руске војске на Арктику.

- Тамо је остало око 20 до 25 процената војника копнених јединица. Истовремено, војно-морнаричку компоненту снага сукоб још није погодио - навео је чиновник.

Арктик је, такође, од интереса за Москву због тога што се тамо, усљед убрзаног топљења ледника, појављују нови морски путеви из Југоисточне Азије до Европе, прије свега они који пролазе Сјеверним морским путем. Бродови могу да стижу из једног региона у други за око двије недјеље брже него када би ишли кроз Суецки канал, наводи се у тексту.

Усљед украјинског сукоба присуство у арктичком региону повећава и НАТО. Норвешка је у августу објавила прве снимке лета америчких бомбардера Б-52 изнад своје територије, у пратњи норвешких Ф-35 и два шведска ловца ЈАС-39. У новембру су специјалне снаге САД на норвешкој територији, у близини руске границе, успјешно тестирале комплекс наоружања „Муњевити дракон“.

Аутори напомињу и да ће, након ступања Финске и Шведске у НАТО, седам од осам арктичких држава бити чланице Алијансе.

Главна ствар са брифинга Министарства одбране Руске Федерације:

- Оружане снаге Русије уништиле су више од 30 украјинских војника у правцу Купјанска

- Оружане снаге Русије уништиле су више од 80 војних лица Оружаних снага Украјине и плаћеника током офанзиве у правцу Доњецка

- Оружане снаге Русије пресреле су шест граната ХИМАРС МЛРС и једну гранату Ураган у региону ЛНР, ДНР и Запорожја

- Оружане снаге Русије уништиле су пољску самоходну артиљеријску поставку „Ракова“ у ДНР

- Оружане снаге Руске Федерације поразиле су јединице Оружаних снага Украјине на правцу Јужно-Донец које су покушавале да изврше контранапад, губици непријатеља премашили су 50 људи

- Губици Оружаних снага Украјине на правцу Краснолиманск дневно износили су 60 погинулих и рањених војника

- Ракетне трупе и артиљерија Оружаних снага Русије погодиле су тачку привременог размештања страних плаћеника у ДНР Артемовск

- Руски ПВО системи пресрели су седам граната ХИМАРС и Ураган за један дан, оборили пет беспилотних летјелица

- Више од 3.700 пољских артиљеријских топова и минобацача Оружаних снага Украјине уништиле су руске трупе током читавог периода специјалне операције у Украјини

- Оружане снаге Руске Федерације уништиле су двије извиђачке групе Оружаних снага Украјине на Краснолиманском правцу, двије четне групе Оружаних снага Украјине су поражене у рејону Терна.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 59m
    0
  • Слани мафини
    16h 20m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 15m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 9m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 38m
    3