Istočni front, 305. dan: Peking: Odnosi Kine i Rusije čvrsti kao stijena

25.12.2022. 14:42
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 305. dan.

Šef administracije predsjednika Ukrajine Andrej Jermak izjavio je da Kijev očekuje da tokom 2023. godine pobijedi Rusiju i povrati Krim. Međutim, Narodna milicija LNR je primjetila da ukrajinske snage trpe velike gubitke kod Svatova i da šalju nova pojačanja u tom pravcu.

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Kijevu. Čuju se sirene vazdušne uzbune u cijeloj Ukrajini.

U Zaporoškoj oblasti formirana je odbrambena linija u nekoliko ešalona, izjavio je Vladimir Rogov, predsjednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“i član glavnog savjeta vojno-civilne administracije regiona.

- Formirana je široka ešalonska odbrana sa utvrđenim zonama koja će zaustaviti svaki pokušaj neprijatelja da naruši mir stanovnika Zaporoške oblasti Rusije - napisao je političar na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim riječima, izgradnja odbrambenih objekata duž linije fronta je pri kraju.

Danas ruska vojska kontroliše više od 70 odsto Zaporoške oblasti. Region je primljen u sastav Ruske Federacije na osnovu rezultata referenduma. Istovremeno, regionalni centar, grad Zaporožje, ostaje pod kontrolom ukrajinskih vlasti, prenosi Sputnjik.

Kako je Rogov ranije izjavio, „postoje velike, ne neosnovane nade, da će 2023. godine cijela Zaporoška oblast biti ne samo de jure, već i de fakto deo Rusije“.

Peking: Odnosi Kine i Rusije čvrsti kao stijena

Političko i strateško uzajamno povjerenje između Rusije i Kine u protekloj godini je ojačano, odnosi dviju zemalja su „čvrsti kao stijena“, izjavio je šef kineske diplomatije Van Ji.

- Tokom godine Kina i Rusija su čvrsto podržavale jedna drugu u odbrani osnovnih interesa, naše političko i strateško uzajamno povjerenje je dodatno ojačano - rekao je Van Ji, govoreći na simpozijumu posvećenom kineskoj diplomatiji. Govor je objavljen na zvaničnom sajtu Ministarstva inostranih poslova Kine, prenosi Sputnjik.

Van Ji je dodao da su 2022. godine Rusija i Kina produbile prijateljsku i dobrosusjedsku saradnju, a njihova sveobuhvatna strateška saradnja je postala „zrelija i čvršća“.

Diplomata je naglasio da odnosi Moskve i Pekinga nisu usmjereni ni protiv koje treće strane, te da su u njihovoj osnovni principi nepridruživanja i odbijanja konfrontacije.

- Takvi odnosi su oslobođeni mješanja i pokušaja da se posije razdor među dvjema zemljama. Oni su otporni na promjene u međunarodnoj situaciji - istakao je Van Ji.

On je, takođe, naveo da se Rusija i Kina brzim tempom približavaju cilju da svoju trgovinsku razmenu dovedu do 200 milijardi dolara. Zajednički veliki investicioni projekti stabilno se realizuju, a iznos računa u nacionalnim valutama se povećava.

Protekle godine, kako je naveo Van Ji, ojačana je i prekogranična povezanost dviju zemalja, čemu je doprinijelo otvaranje automobilskog mosta Hejhe – Blagovešensk i željezničkog mosta Tunćan – Nižnjelenjinskoe.

Ambasador Kine u Rusiji je ranije u intervjuu za Sputnjik rekao da je uzajamna podrška Moskvei Pekinga tokom 2022. godine pojačana. Peking je, prema njegovim riječima, zauzeo nepristrastan stav o ukrajinskom pitanju, istupivši protiv uvođenja jednostranih sankcija.

Si-En-En: Satelitski snimci pokazuju da Rusija jača potencijal na Arktiku

Podaci obavještajnih satelita svjedoče o tome da Moskva nastavlja da radi na modernizaciji vojnih objekata u strateški važnom Arktičkom regionu, bez obzira na sukob u Ukrajini, prenosi Si-En-En.

Televizijski kanal na svom portalu dodaje da je NATO, poslije početka ruske specijalne vojne operacije, takođe počeo da učvršćuje svoje pozicije na Krajnjem Sjeveru, te da će u svoje redove primiti dvije zemlje iz tog regiona, Švedsku i Finsku.

Kako piše portal Si-En-Ena, na snimcima koje je novinarima prenijela kompanija „Maksar tehnolodžiz“, prikazano je kako je nekoliko ruskih baza i aerodroma na Krajnjem Sjeveru modernizovano tokom protekle godine.

Podaci svedoče o „neprekidnom radu na jačanju i širenju objekata u regionu koji, prema rečima stručnjaka, ima ogroman značaj u odbrambenoj strategiji Moskve“, ali taj posao se obavlja u trenutku u kojem je Moskva, kada je reč o resursima, „pod ozbiljnim teretom“, naglašava se u tekstu.

Stručnjaci „Maksar tehnolodžiza“ preciziraju da satelitski snimci svjedoče o nastavljanju rada na radarskim stanicama na objektu u blizini grada Olenegorska na Koljskom poluostrvu, kao i u Vorkutu, koji se nalazi nedaleko od polarnog kruga, prenosi Si-En-En.

Fotografije, sudeći po svemu, potvrđuju da se u Zatvorenoj administrativno-teritorijalnoj jedinici Ostrovna na obali Barencovog mora završava jedan od pet radio-lokacionih kompleksa „Rezonans N“ koji, prema izjavama ruskih činovnika, mogu da otkrivaju teško primjetne letjelice, piše sajt.

Prema riječima predstavnika „Maksara“, satelitski podaci su, takođe, pokazali da su na aerodromu Tiksi na sjevero-istoku Rusije ove godine bila podignuta tri nova kućišta za zaštitu radio-lokacionih antena.

Analitičari kompanije takođe su na snimcima vidjeli naznake širenja piste i parkinga za avione u bazi Nagurska, koja je najsjeverniji ruski vojni objekat, kao i na aerodromu Temp na ostrvu Koteljni na sjevero-istoku zemlje.

Analitičari Si-En-Ena navode da Rusija jača borbeni potencijal na sjeveru već nekoliko godina, jer taj region ima ključni značaj ne samo za naftnoprerađivački sektor Rusije nego i za njen nuklearni arsenal, jer se upravo tamo čuva njegov najveći dio. Tu se, takođe, nalazi infrastruktura za podmornice.

- Taj element obuzdavanja je uvijek u stanju borbene gotovosti. Ona se tamo nikada ne smanjuje – sve vrijeme je na visokom nivou - objasnio je televizijskom kanalu neimenovani visoko rangirani činovnik obaveštajnog sektora jedne od zapadnih zemalja.

Prema riječima izvora Si-En-Ena, odmah poslije početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru dio podmornica bio je premješten, kako bi se pokazalo da su one zaista realne i spremne da budu upotrebljene kao borbeno sredstvo. Ipak, ubrzo su se vratile u standarni režim povećane borbene gotovosti.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u intervjuu za Si-En-En da preko Arktika prelazi najkraća maršruta iz Rusije u Sjevernu Ameriku, zbog čega „ukrajinski sukob nije uticao na stratešku važnost tih regiona“, naglasio je Stoltenberg i dodao da Moskva na Arktiku i Krajnjem Sjeveru „ispituje najnovije naoružanje“.

Prema riječima zapadnog obavještajnog činovnika, borbena dejstva u Ukrajini znatno su uticala na brojnost ruske vojske na Arktiku.

- Tamo je ostalo oko 20 do 25 procenata vojnika kopnenih jedinica. Istovremeno, vojno-mornaričku komponentu snaga sukob još nije pogodio - naveo je činovnik.

Arktik je, takođe, od interesa za Moskvu zbog toga što se tamo, usljed ubrzanog topljenja lednika, pojavljuju novi morski putevi iz Jugoistočne Azije do Evrope, prije svega oni koji prolaze Sjevernim morskim putem. Brodovi mogu da stižu iz jednog regiona u drugi za oko dvije nedjelje brže nego kada bi išli kroz Suecki kanal, navodi se u tekstu.

Usljed ukrajinskog sukoba prisustvo u arktičkom regionu povećava i NATO. Norveška je u avgustu objavila prve snimke leta američkih bombardera B-52 iznad svoje teritorije, u pratnji norveških F-35 i dva švedska lovca JAS-39. U novembru su specijalne snage SAD na norveškoj teritoriji, u blizini ruske granice, uspješno testirale kompleks naoružanja „Munjeviti drakon“.

Autori napominju i da će, nakon stupanja Finske i Švedske u NATO, sedam od osam arktičkih država biti članice Alijanse.

Glavna stvar sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

- Oružane snage Rusije uništile su više od 30 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska

- Oružane snage Rusije uništile su više od 80 vojnih lica Oružanih snaga Ukrajine i plaćenika tokom ofanzive u pravcu Donjecka

- Oružane snage Rusije presrele su šest granata HIMARS MLRS i jednu granatu Uragan u regionu LNR, DNR i Zaporožja

- Oružane snage Rusije uništile su poljsku samohodnu artiljerijsku postavku „Rakova“ u DNR

- Oružane snage Ruske Federacije porazile su jedinice Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Južno-Donec koje su pokušavale da izvrše kontranapad, gubici neprijatelja premašili su 50 ljudi

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Krasnolimansk dnevno iznosili su 60 poginulih i ranjenih vojnika

- Raketne trupe i artiljerija Oružanih snaga Rusije pogodile su tačku privremenog razmeštanja stranih plaćenika u DNR Artemovsk

- Ruski PVO sistemi presreli su sedam granata HIMARS i Uragan za jedan dan, oborili pet bespilotnih letjelica

- Više od 3.700 poljskih artiljerijskih topova i minobacača Oružanih snaga Ukrajine uništile su ruske trupe tokom čitavog perioda specijalne operacije u Ukrajini

- Oružane snage Ruske Federacije uništile su dvije izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine na Krasnolimanskom pravcu, dvije četne grupe Oružanih snaga Ukrajine su poražene u rejonu Terna.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    9h 10m
    0
  • Slani mafini
    18h 31m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 26m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 20m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 49m
    3