Источни фронт, 328. дан: Шеф ДНР: Руске снаге контролишу све зграде у Марјинки

17.01.2023. 14:58
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

У току је 328. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Украјинске снаге гађаче су Харциск у ДНР из вишецијевних ракетних система. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу обишао је групу трупа у зони специјалне операције.

Украјинске трупе почеле су да граде линију одбране у Запорошкој области.

Начелник генералштаба Велике Британије Патрик Сандерс сматра да ће испорука тенкова „челенџер 2“ Украјини привремено ослабити британску војску, преноси „Радио тајмс“.

Осим тога, британски војсковођа сматра да ће слање тенкова Кијеву „оставити празнину“ у британским резервама и отежати Лондону испуњавање обавеза у НАТО-у. Сандерс је такође напоменуо да постоји забринутост у британским оружаним снагама у вези са овом одлуком.

- Сигурно је да ће нас предаја ових средстава привремено ослабити као армију - рекао је Сандерс. „Тајмс“ напомиње да се у британским војним круговима такве изјаве начелника генералштаба сматрају као позив Министарству одбране да попуни средства која се предају Украјини, а Министарству финансија да издвоји средства за попуњавање залиха.

Украјинске трупе почеле су да граде линију утврђења у Запорошкој области, припремајући се за одбрану на привремено окупираном дијелу региона, изјавио је за "Спутњик" члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

- Ако се буквално донедавно непријатељ спремао за офанзиву, сада се њихова тактика драстично промијенила. Украјинска страна је у великој мјери почела да се припрема за одбрану, хитно је почела да подиже утврђења, што се није десило од прољећа прошле године - објаснио је Рогов.

Према његовим ријечима, украјинска страна формира неколико линија одбране, укључујући и најближе предграђе Запорожја.

Ситуација на линији фронта у овој области остаје напета: украјинска офанзива тамо се очекује од јесени. Администрација региона је крајем октобра претпостављала да би главни правци могућег напада могли бити Енергодар и Запорошка нуклеарка, као и Мелитопољ и Бердјанск. Рогов је раније рекао да је Кијев пребацио дио својих снага са овог дијела фронта на исток, у област Соледара и Артјомовска.

Шеф ДНР: Руске снаге контролишу све зграде у Марјинки

Вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин саопштио је о значајним успјесима руске војске у Марјинки.

- У насељу Марјинка има одређених успјеха и то прилично значајних. Све вишеспратнице су већ очишћене и њих контролишу наше јединице. Овде даноноћно видимо рад наших војника, метар по метар рашчишћавају територије и ослобађају насеље - рекао је Пушилин за телевизију „Русија 24“.

Према његовим ријечима, ускоро ће цијело насеље прећи под пуну контролу руских снага.

Што се тиче Соледара, он је навео да се жељезничка станица Сол код града налази под контролом руских снага.

Увече 12. јануара објављено је да је завршена операција руских снага за ослобађање Соледара који је важан за наставак успјешне офанзиве у доњецком правцу. Артјомовск се налази у дијелу ДНР под контролом Кијева, сјеверно од великог града Горловка. Он је важно саобраћајно чвориште за снабдијевање украјинских снага у Донбасу.

Шојгу на фронту: Ближи се дан који ћемо звати Дан побједе

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу истакао је да борци достојно служе, бране отаџбину, помажу становништву Донбаса и чине све да се приближи „дан који се зове Дан побједе“.

Шојгу је извршио инспекцију штаба групе трупа Исток која је ангажована у зони специјалних операција, саопштило је министарство. Саслушао је извештај команданта групе, генерал-потпуковника Рустама Мурадова о тренутној ситуацији и дејствима и на другим фронтовима, додаје министарство, пише РТ.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 16. на 17. 1. 2023.

Украјинске јединице су напале Белгород и Белгородску област, системи ПВО су пресрели све циљеве. Није било жртава нити разарања.

Руска артиљерија гађала је циљеве у Шаљигину и Дружби у Сумској области, као и у Волчанску, Нескучном, Веселом, Гатишћу, Нестерноју, Земљанки и Новомлинску у Харковској области.

У правцу Старобелск, Оружане снаге Русије напале су положаје Оружаних снага Украјине у области Двуречнаја, Каменка, Кисловка, Новоселовски, Андрејевка, Макејевка, Диброва, Тернов и Јамполовка.

Руске трупе извеле су ракетни напад на непријатељске циљеве у Краматорску.

На правцу Бахмут (Артемовски) руске снаге су радиле на циљевима у Бахмуту, Белогоровки, Красној Гори, Клешчејевки и Њујорку.

Непријатељ је пуцао на Курдјумовку и Соледар.

На правцу Доњецка, Оружане снаге РФ су погодиле концентрацију људства и технике Оружаних снага Украјине у Авдејевки, Георгијевки, Первомајском и Марјинци.

Украјинске формације су пуцале на Харцизск из МЛРС ХИМАРС: погођена је продавница намјештаја, зграда је дјелимично уништена.

У правцу Запорожја, Оружане снаге РФ су погодиле непријатељске положаје код Малиновке, Гуљајпоља, Мале Токмачке, Каменског и Плавња.

У јужном сектору фронта, Оружане снаге РФ су радиле на акумулацијама људства и опреме Оружаних снага Украјине у Херсону, Саблуковки, Качкаровки, Олговки, Тјагинки и Ингулецу, а такође су вршиле ударе из МЛРС-а на објекте у Очакову.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    11h 58m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    17h 13m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    6h 41m
    1
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    8h 41m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    14h 59m
    0