Istočni front, 328. dan: Šef DNR: Ruske snage kontrolišu sve zgrade u Marjinki

17.01.2023. 14:58
0
IZVOR: in4s.net/Telegram

U toku je 328. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ukrajinske snage gađače su Harcisk u DNR iz višecijevnih raketnih sistema. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu obišao je grupu trupa u zoni specijalne operacije.

Ukrajinske trupe počele su da grade liniju odbrane u Zaporoškoj oblasti.

Načelnik generalštaba Velike Britanije Patrik Sanders smatra da će isporuka tenkova „čelendžer 2“ Ukrajini privremeno oslabiti britansku vojsku, prenosi „Radio tajms“.

Osim toga, britanski vojskovođa smatra da će slanje tenkova Kijevu „ostaviti prazninu“ u britanskim rezervama i otežati Londonu ispunjavanje obaveza u NATO-u. Sanders je takođe napomenuo da postoji zabrinutost u britanskim oružanim snagama u vezi sa ovom odlukom.

- Sigurno je da će nas predaja ovih sredstava privremeno oslabiti kao armiju - rekao je Sanders. „Tajms“ napominje da se u britanskim vojnim krugovima takve izjave načelnika generalštaba smatraju kao poziv Ministarstvu odbrane da popuni sredstva koja se predaju Ukrajini, a Ministarstvu finansija da izdvoji sredstva za popunjavanje zaliha.

Ukrajinske trupe počele su da grade liniju utvrđenja u Zaporoškoj oblasti, pripremajući se za odbranu na privremeno okupiranom dijelu regiona, izjavio je za "Sputnjik" član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Ako se bukvalno donedavno neprijatelj spremao za ofanzivu, sada se njihova taktika drastično promijenila. Ukrajinska strana je u velikoj mjeri počela da se priprema za odbranu, hitno je počela da podiže utvrđenja, što se nije desilo od proljeća prošle godine - objasnio je Rogov.

Prema njegovim riječima, ukrajinska strana formira nekoliko linija odbrane, uključujući i najbliže predgrađe Zaporožja.

Situacija na liniji fronta u ovoj oblasti ostaje napeta: ukrajinska ofanziva tamo se očekuje od jeseni. Administracija regiona je krajem oktobra pretpostavljala da bi glavni pravci mogućeg napada mogli biti Energodar i Zaporoška nuklearka, kao i Melitopolj i Berdjansk. Rogov je ranije rekao da je Kijev prebacio dio svojih snaga sa ovog dijela fronta na istok, u oblast Soledara i Artjomovska.

Šef DNR: Ruske snage kontrolišu sve zgrade u Marjinki

Vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin saopštio je o značajnim uspjesima ruske vojske u Marjinki.

- U naselju Marjinka ima određenih uspjeha i to prilično značajnih. Sve višespratnice su već očišćene i njih kontrolišu naše jedinice. Ovde danonoćno vidimo rad naših vojnika, metar po metar raščišćavaju teritorije i oslobađaju naselje - rekao je Pušilin za televiziju „Rusija 24“.

Prema njegovim riječima, uskoro će cijelo naselje preći pod punu kontrolu ruskih snaga.

Što se tiče Soledara, on je naveo da se željeznička stanica Sol kod grada nalazi pod kontrolom ruskih snaga.

Uveče 12. januara objavljeno je da je završena operacija ruskih snaga za oslobađanje Soledara koji je važan za nastavak uspješne ofanzive u donjeckom pravcu. Artjomovsk se nalazi u dijelu DNR pod kontrolom Kijeva, sjeverno od velikog grada Gorlovka. On je važno saobraćajno čvorište za snabdijevanje ukrajinskih snaga u Donbasu.

Šojgu na frontu: Bliži se dan koji ćemo zvati Dan pobjede

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu istakao je da borci dostojno služe, brane otadžbinu, pomažu stanovništvu Donbasa i čine sve da se približi „dan koji se zove Dan pobjede“.

Šojgu je izvršio inspekciju štaba grupe trupa Istok koja je angažovana u zoni specijalnih operacija, saopštilo je ministarstvo. Saslušao je izveštaj komandanta grupe, general-potpukovnika Rustama Muradova o trenutnoj situaciji i dejstvima i na drugim frontovima, dodaje ministarstvo, piše RT.

Hronika udara i međusobnog granatiranja u zoni NVO u noći 16. na 17. 1. 2023.

Ukrajinske jedinice su napale Belgorod i Belgorodsku oblast, sistemi PVO su presreli sve ciljeve. Nije bilo žrtava niti razaranja.

Ruska artiljerija gađala je ciljeve u Šaljiginu i Družbi u Sumskoj oblasti, kao i u Volčansku, Neskučnom, Veselom, Gatišću, Nesternoju, Zemljanki i Novomlinsku u Harkovskoj oblasti.

U pravcu Starobelsk, Oružane snage Rusije napale su položaje Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Dvurečnaja, Kamenka, Kislovka, Novoselovski, Andrejevka, Makejevka, Dibrova, Ternov i Jampolovka.

Ruske trupe izvele su raketni napad na neprijateljske ciljeve u Kramatorsku.

Na pravcu Bahmut (Artemovski) ruske snage su radile na ciljevima u Bahmutu, Belogorovki, Krasnoj Gori, Kleščejevki i Njujorku.

Neprijatelj je pucao na Kurdjumovku i Soledar.

Na pravcu Donjecka, Oružane snage RF su pogodile koncentraciju ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki, Georgijevki, Pervomajskom i Marjinci.

Ukrajinske formacije su pucale na Harcizsk iz MLRS HIMARS: pogođena je prodavnica namještaja, zgrada je djelimično uništena.

U pravcu Zaporožja, Oružane snage RF su pogodile neprijateljske položaje kod Malinovke, Guljajpolja, Male Tokmačke, Kamenskog i Plavnja.

U južnom sektoru fronta, Oružane snage RF su radile na akumulacijama ljudstva i opreme Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu, Sablukovki, Kačkarovki, Olgovki, Tjaginki i Ingulecu, a takođe su vršile udare iz MLRS-a na objekte u Očakovu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    15h 0m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    20h 15m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    9h 43m
    2
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    11h 43m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    18h 1m
    0