Источни фронт, 331. дан: Руска војска ослободила два насеља у Запорошкој области и ДНР

20.01.2023. 14:49
0
ИЗВОР: in4s.net/Телеграм

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је у 331. дан.

Украјинске снаге гранатирају Горловку пројектилима великог калибра. На иницијативу Русије у Савјету безбједности УН биће одржана неформална сејдница на тему рата који Кијев води против становника Донбаса од 2014. године.

Њемачки лист „Велт“ пише да се режим у Кијеву осјећа превареним након што је Берлин поставио нове услове за испоруку њемачких тенкова „Леопард 2“.

Како се наводи у чланку, украјински министри спољних послова и одбране упутили су званични захтјев европским државама да им испоруче тенскове „Леопард 2“ без обзира на став њемачког канцелара Олафа Шолца.

Током обраћања на Свјетском економском форуму у Давосу украјински предсједник Владимир Зеленски је, напомиње лист, прекорео Шолца, иако му се није директно обратио, због тога што стално поставља нове услове како би одобрио испоруке.

Како се наводи, незадовољство Кијева због тога што Њемачка не жели да испоручи те тенкове или да дозволи другим земљама да то ураде сваким даном је све веће, а кијевске власти је посебно погодило то што је Шолц условио испоруку тенкова тиме да се и САД сложе да испоруче тенкове „Абрамс“, што Пентагон не намјерава да учини.

Украјинске снаге од јутрос гранатирају Горловку пројектилима великог калибра.

Руска војска ослободила два насеља у Запорошкој области и ДНР

Руске снаге су успјешним офанзивним акцијама успјеле да у Запорошком правцу ослободе насеље Лобково, а на подручју ДНР насеље Клешчејевка, предграђе Артјомовска. Поред тога у Запорошкој области уништен је хангар са наоружањем и војном опремом украјинске војске, саопштило је руско Министарство одбране.

У правцу Купјанска руска војска поразила је јединице 14. и 92. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у Харковској области. Такође руске снаге, ликвидирале су скоро 30 украјинских војника, борбено оклопно возило, два камионета, као и двије хаубице Д-20 и Д-30.

На подручју Красног Лимана у ДНР поражене су јединице 92. и 66. механизоване бригаде, као и 95. десантно-јуришна бригада Оружаних снага Украјине.

Такође, на истом подручју уништено је складиште артиљеријске муниције Оружаних снага Украјине. На подручју насеља Звановка у ДНР уништено је складиште граната за вишецевне ракетне системе Оружаних снага Украјине.

Поред тога, током претходна 24 часа ликвидирано је до 60 украјинских војника, три борбена оклопна возила, два аутомобила, двије самоходне артиљеријске хаубице „гвоздика“, као и хаубице „гиацинт-Б“ и Д-20, пише Спутник.

У Запорошкој области уништен је радар за контрабатеријску борбу америчке производње AN/TPQ-37. У правцу Херсона током контрабатеријске борбе на ватреном положају уништена је самоходна артиљеријска хаубица М109 „Паладин“, као и двије хаубице Д-30 и „мста-Б“.

Оперативно-тактичка авијација, ракетне снаге и артиљерија групе војски Оружаних снага Русије поразила је 78 артиљеријских јединица на ватреним положајима, људство и војну опрему у 103 региона.

Борбени авиони Ваздушно-космичких снага Русије су на подручју Херсонске и Харковске области оборили два хеликоптера Ми-8 Ваздушних снага Украјине.

Такође, током претходног дана уништено је пет дронова у ЛНР, ДНР и Запорошкој области.

Поред тога, у Запорошкој области пресретнуто је шест пројектила ракетних система „хајмарс“ и „ураган“.

Хроника удара и међусобног гранатирања у зони НВО у ноћи 19. на 20. јануар 2023.

Руска артиљерија је погодила циљеве у Зеленом, Волчанску, Старици у области Харкова.

У правцу Старобелска, Оружане снаге Русије напале су положаје Оружаних снага Украјине у области Двуречнаја, Таволжанка, Стелмахивка, Новоселовски, Олшана, Новоегоровка, Макејевка и Купјанска.

На правцу Бахмут (Артемовски) руске снаге су радиле на циљевима у Бахмуту, Белогоровки, Красној Гори и Белој Гори.

Непријатељ је пуцао на Курдјумовку, Клешчејевку и Соледар.

На правцу Доњецка, Оружане снаге РФ су погодиле концентрацију људства и технике Оружаних снага Украјине у Авдејевки, Веселе, Краснохоривки, Георгијевки и Мариинки.

Украјинске формације су гађале Волноваху из ракетне артиљерије: погођена је школа број 5 и гасовод, двије особе су погинуле.

У правцу Запорожја, Оружане снаге РФ су погодиле непријатељске положаје код Малиновке, Гуљајпоља, Орехова, Белогорја и Малог Шчербакова.

На јужном сектору фронта, Оружане снаге РФ су радиле на акумулацији људства и технике Оружаних снага Украјине у Републиканској, Тјагинки, Ивановки, Токаревки и Ингулецу.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    11h 58m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    17h 13m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    6h 41m
    1
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    8h 41m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    14h 59m
    0